Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Taktika

Ako na listi ne bude Komadina, džoker za Istru i Rijeku – Lalovac?

milanović
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
11.10.2015.
u 09:00

SDP je u 8. jedinici dobio 11 mandata na prošlim izborima, sada bi mogao šest

Kako najbolje iskoristiti popularnost ministra financija Borisa Lalovca, pitanje je oko kojeg se zadnjih dana lome koplja u SDP-u. Sastavljaju se liste i predsjednik stranke Zoran Milanović, koji će na kraju dati zadnju riječ, svog u javnosti omiljenog ministra želi staviti na listu u onu izbornu jedinicu s koje će mu donijeti najviše koristi.

Tko im uzima mandate

Pitanje je samo koja je to jedinica. Posljednjih dana u javnosti se više puta nagađalo da SDP s Lalovcem planira “dizati” Zagreb, odnosno da ga Milanović postavlja na prvu poziciju u drugoj izbornoj jedinici (istočni dio Zagrebačke županije, istočni dio Zagreba, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija). Međutim, još se jedna opcija ozbiljno razmatra, a to je da bi SDP-ova džokera bilo pametno poslati u osmu izbornu jedinicu (Istra i zapadni dio Primorsko-goranske županije). Na prošlim izborima SDP je u osmoj jedinici osvojio čak 11 mandata. Na izborima koji su pred nama tih 11 “lijevih mandata” morat će podijeliti s nekim manjim strankama.

Za pretpostaviti je da će mu tri mandata uzeti IDS, koji je odlučio na izbore ići u koaliciji s PGŽ-om, a šanse za osvajanje mandata imaju i Uspješna Hrvatska na čijoj će listi u osmoj jedinici biti bivši SDP-ov ministar financija Slavko Linić, ali i ORaH i Živi zid. Prevedeno u mandate, SDP-u se lako može dogoditi da od 11 mandata u osmoj spadne na svega šest što će značiti da je stranka s Iblerova trga izgubila i svoju zadnju “crvenu utvrdu”. Uz tu gužvu na ljevici dodatni problem SDP-u u osmoj jedinici je – unutarstranački.

Naime, iako SDP ima prirodnog vođu za tu jedinicu, a to je župan i potpredsjednik stranke Zlatko Komadina, on je zbog nesuglasica sa Zoranom Milanovićem odlučio ne biti na listi za ove izbore pa se za prvo mjesto logično nametnuo izborni koordinator osme jedinice Željko Jovanović. I uz Peđu Grbina jedino je zapravo zvučnije ime na cijeloj listi. Naravno, Komadina se još uvijek može predomisliti čemu se dobar dio vodstva SDP-a još uvijek i nada. No ako do toga na kraju ne dođe, slanje Borisa Lalovca u osmu i nije toliko “lud potez”.

Adut su i švicarci

– Ima nekoliko argumenata zašto bi bilo dobro Lalovca staviti na prvo mjesto u osmoj jedinici. Kao prvo, jako velik broj korisnika kredita u švicarcima s tog je područja. Osim toga, Lalovac je Liniću, koji također ide na izbore u toj jedinici, bio zamjenik u Ministarstvu financija i sigurno bi to poprilično amortiziralo napade koje u suprotnom može očekivati Željko Jovanović – kaže nam jedan član Predsjedništva SDP-a.

Nema sumnje, dodaje, da je biračko tijelo u osmoj lijevo orijentirano i da će u njoj do dodatnih glasača doći mnogo lakše nego u, primjerice, Zagori. S druge strane postoji i jedno “ali” zbog kojeg još nema konačne odluke. A to je pitanje treba li najjačeg čovjeka slati u jedinicu u kojoj će mandate ionako osvojiti one stranke s kojima SDP nakon izbora može koalirati. Do konačne odluke nije ostalo mnogo vremena. U srijedu će Predsjedništvo liste izglasati, a u subotu ih i potvrditi na Glavnom odboru.

>> Nisam znao da Milanović dolazi na Belu nedeju

Komentara 24

BU
Bulaba
10:21 11.10.2015.

Ahaha, znači na listi u Rijeci će biti Željko Jova Jovanović, Saša pop Đujić i Boris Obrada Lalovac, yes! I onda recite da niste srpska stranka.

GO
Gomila
09:12 11.10.2015.

Tone brod i Milanovica vlada sa njim

GO
Gomila
09:11 11.10.2015.

Dalmacija cijela rekla je ne Milanovicu odlazi smrdis

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije