Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANAČKA PROMIDŽBA

TiH i GONG: HDZ na reklame potrošio 9,8 mil. kn, Kukuriku 9,3

HDZ (1)
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/3
02.12.2011.
u 11:48

Transparency International Hrvatska i GONG procjenjuju da su političke stranke u prvoj polovici kampanje potrošile ukupno 26 milijuna kuna

Čak tri četvrtine medijskog prostora za potrebe političke promocije u prvih desetak dana izborne kampanje zauzeli su HDZ i Kukuriku koalicija.
Ukupno gledajući, od prvog dana od kada su se tiskani oglasi i jumbo plakati pojavili u hrvatskom javnom prostoru (vrijeme predkampanje u kojoj nema oglašavanja u elektronskim medijima), HDZ je prema procjeni zakupljenog oglasnog prostora potrošio 9,760.722 kuna bez PDV-a.

Kukuriku koalicija, njegov najljući konkurent na predstojećim parlamentarnim izborima, potrošila je prema procjeni 9,288.576 kuna bez PDV-a.

Podaci su to Transparency Internationala Hrvatska i GONG-a izneseni na konferenciji za novinare u petak.

– Stranke su ostvarile napredak u transparentnosti financiranja izbornih kampanja, ali još uvijek postoje sive zone – iznio je Nikola Kristić, predsjednik Transparency Internationala Hrvatska. A ta siva zona, prema procjeni ovih nevladinih udruga, događa se u definiranju oglašavanja mimo cjenika kao i odobravanju popusta na cijene, što nije javno obznanjeno, prozvali su s današnje presice.

Procjenjuje se da je u ovoj predizbornoj kampanji, a u obzir nije uzet njezin posljednji tjedan, na oglašavanje političkih stranaka potrošeno 26 milijuna kuna. HSS je potrošio 2,499.433 kuna, a Milan Bandić 1,2 milijuna kuna. Lesarovi laburisti potrošili su 73 tisuće kuna, no najjače oglašavanje ove stranke uočeno je baš u posljednjem tjednu kampanje koje nije obuhvaćeno ovim istraživanjem.

Komentara 52

Avatar flame
flame
12:05 02.12.2011.

Dakle, jasno je. Razlika između ove dvije opcije zaista je minimalna...

Avatar nekakav
nekakav
12:09 02.12.2011.

ako je hdz i ove novce za izbore ukrao, otkud onda ostalima isto tolko, onima poštenima?!

OB
-obrisani-
14:22 02.12.2011.

Jadre : Sanader još uvjek ćeka : Cime,ra/ku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije