Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi savjet

Kosor okuplja intelektualce koji će vratiti Tuđmanovu politiku

'24.02.2010., Split - Humanitarna vecera za hrvatske generale u hotelu Lav. Zdravko Tomac i Miroslav Tudjman.  Photo: Nino Strmotic/PIXSELL'
Foto: 'Nino Strmotic/PIXSELL'
1/3
14.11.2011.
u 09:15

U HDZ je pozvan i pisac Nino Raspudić, što ga je začudilo jer nije njihov simpatizer. Održao im je lekciju o politici prema BiH i dijaspori

Političar i profesor Zdravko Tomac i njegov kolega Miroslav Tuđman, književnici Dubravko Jeličić, Ivan Aralica i Nino Raspudić, pravnik i bivši premijerkin suradnik u Ministarstvu branitelja Zoran Šangut i pravnik i političar (bivši ministar vanjskih poslova) Zvonimir Šeparović bili su jučer na sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor, koja ih želi vidjeti u svom savjetu.

Tuđman na listi?

Kosor nije željela govoriti o "radnom sastanku", no kazala je da osniva tijelo koje će ju savjetovati kao predsjednicu HDZ-a i da namjerava pozvati još neke intelektualce i uglednike. Osim Nina Raspudića, svi su je sudionici jučerašnjeg sastanka podržali. Raspudić je, kaže, došao samo kako bi iznio svoj stav. Sa sastanka je otišao čim je rekao svoje.

– Nemam veze sa savjetom, nemam se namjeru kandidirati, pogotovo ne na listi HDZ-a. Bitno mi je da se pitanje glasovanja u Bosni i Hercegovini makne s dnevnopolitičkog prepucavanja. Rekao sam im da se stranke iz Hrvatske ne petljaju u XI. jedinici i dijaspori. Treba dopustiti da u BiH sami artikuliraju svoje interese i izaberu ljude, a ne da dizači ruku brane interese pojedinačnih stranaka – kazao je Raspudić, koji se čudi da su ga u HDZ pozvali jer nije njihov simpatizer.

Ne zna koliko će njegove riječi imati efekta, ali drži da ima pravo na stajalište o toj temi jer je čovjek koji ima ugled u BiH.

M. Tuđman nije želio govoriti o tome hoće li se njegovo ime naći na listi HDZ-a, no objasnio je da Kosor želi "tijelo koje bi raspravljao o problemima". Jučer su, kazao je, razgovarali samo o sadašnjoj situaciji i što očekivati s jednim ili drugim izbornim rezultatom.

Z. Tomac zadovoljan je jer je Kosor okupila "intelektualce državotvorne orijentacije koji su spremni da se HDZ vrati na Tuđmanovu politiku i postane moderna stranka koja će braniti suverenitet i vratiti dostojanstvo Domovinskom ratu".

Bio komunist, a sad nije

Suverenitet je, objašnjava, narušen jer je dio političkih elita spreman prihvatiti da našim braniteljima sude tuđi sudovi i tužbe agresora uzimaju za ozbiljno. Za primjer je naveo procese protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača, a na pitanje nije li upravo Kosor bila dio Vlade koja ih je izručila Haagu, kazao je da se ljudi mijenjaju.

– I ja sam bio komunist pa sad nisam i to mi se može vjerovati ili ne – kazao je Tomac.

Komentara 455

OB
-obrisani-
16:33 14.11.2011.

@ bhorvat --- To bi ti trebao znati, meštre, jer je *tvoja* teorija da su Pusićka i Mesić srušili Vukojevića jer je pokrenuo lustraciju. OK, kada je to Vukojević pokrenuo lustraciju?

SK
Skipper
11:48 14.11.2011.

Bal vampira

BH
bhorvat
16:30 14.11.2011.

14.11.2011. u 16:26h Svantevid je napisao/la: ************** No kada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije