Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hdz

Jadranka Kosor pomela 80 posto HDZ-ovih zastupnika u Saboru

željko kerum, božidar kalmeta, jadranka kosor (1)
Filip Brala/PIXSELL
16.11.2011.
u 08:00

Bez mjesta na izbornim listama ili bez šanse za nastavak karijere u HDZ-u ostalo i sedmero od 20 članova Predsjedništva HDZ-a. Tako J. Kosor kreira i budući vrh stranke

Jadranka Kosor kreiranjem izbornih lista za parlamentarne izbore 2011. potpuno je promijenila i krvnu sliku dosadašnjeg HDZ-a. Svi podaci i analize govore da će nakon Božića ove godine u zastupničkim klupama sjediti sasvim drug(ačij)i hadezeovci.

Nova krvna slika

Postojeće predsjedništvo stranke čini 20 čelnih ljudi. A s velikom sigurnošću može se izračunati da iz vrha otpada njih sedam. Andrija Hebrang, Ivan Jarnjak, Petar Selem, Luka Bebić, Marina Matulović-Dropulić nisu istaknuti ni na jednoj izbornoj listi, dok Ivanka Roksandić i Katarina Fuček jesu, ali na takvim mjestima (7. i 14.) da je potpuno jasno da su otpisane i da neće ući u Sabor. Kada se analizira koliko se članova Središnjeg odbora stranke (tijelo koje ima najvišu funkciju između dva sabora stranke) našlo na izbornim listama, nova je stvarnost HDZ-a još uočljivija. Od gotovo 200 članova odbora, tek je četvrtina, pedesetak njih, zauzelo neko od ukupno 150-ak raspoloživih mjesta na 11 izbornih lista HDZ-a.

S obzirom na izrazito lošiji rejting koji u predizbornim anketama ima HDZ u odnosu na onaj iz izbora 2007., jasno je da će stranka u sabornicu "uhljebiti" i znatno manje zastupnika. U dosadašnjem sazivu Sabora sjedilo je 65 zastupnika HDZ-a. Od njih, na listama se više ne nalazi čak 41! Dodamo li tome i kalkulaciju da ih još devet, premda jesu formalno na listama, neće uspjeti ući u Sabor, dobivamo potpuno novu sliku. Računamo li da će u budućem sazivu Sabora hadezeovaca biti, shodno anketi koju je proveo Večernji list, 44+3 (dijaspora, BiH), dakle 47, u novom sazivu Sabora od 65 dosadašnjih zastupnika, samo njih 15 do 18 ostat će i dalje zastupnici. Otpada, dakle oko 80 posto imena koja sada čine Klub zastupnika HDZ-a.

Posložila sve figure

U Sabor će, kao stari/novi zastupnici najvjerojatnije, dakle, ući – Jadranka Kosor, Gordan Jandroković, Milivoj Škvorc, Vladimir Šeks, Tomislav Ivić, Josip Đakić, Josip Salapić, I. Šuker, I. Šantek, B. Vukelić, B. Kalmeta, D. Milinović, A. Kulušić, A. Sanader, B. Kutija, D. Marasović, F. Matušić, B. Bačić... Naravno, HDZ očekuje da će, uz te "veterane" koje je probrala Jadranka Kosor, uz dogovor s preostalim jakim ljudima iz vrha stranke, u sabornicu ući još tridesetak novih zastupnika iz HDZ-a. U tom "kontingentu" krije se mnogo novih snaga. Izbor kojih je i postavljanje na vrh izbornih lista uglavnom dirigirala sama predsjednica stranke. Među novim snagama koje sigurno ulaze u Sabor nalazi se prilično kompaktna skupina četrdesetogodišnjaka.

J. Kosor izabrala je: Davora Stiera, Andreja Plenkovića, Damira Krstičevića, Danijela Marušića, Josipa Borića (uz pomoć B. Kalmete) i Milijana Brkića (uz potporu T. Karamarka). Uz to, predsjednicu, iz Ureda Vlade, u Sabor prati i Martina Banić, tek tridesetogodišnja joj desna ruka iz Banskih dvora. Ti podaci upućuju na to da je Jadranka Kosor iskoristila sastavljanje izbornih lista i prilično pomela vrh svoje stranke. Time je kreirala i izgled budućeg vrha stranke, koji će joj, računa, biti izrazito sklon. J. Kosor tako pokazuje strategijsku želju da, bez obzira na rezultate parlamentarnih izbora, ujedno osigura i sebi povoljne rezultate unutarstranačkih izbora, koji će uslijediti relativno brzo nakon parlamentarnih. Kvaka je u tomu što je Kosor time što joj je omogućeno da sama namjesti najviše "figura" preuzela i gotovo isključivu odgovornost za uspjeh svoje stranke na prosinačkim izborima.

Ključne riječi

Komentara 440

OB
-obrisani-
17:17 16.11.2011.

SDP je poklonio crnoj gori Boku

OB
-obrisani-
17:24 16.11.2011.

@ U --- Pa HDZ ga smatra svojim koalicijskim partnerom.

OB
-obrisani-
12:20 16.11.2011.

Zašto je Rambo odabrao broj 13, HA, HA, HA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije