Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.05.2014. u 12:00

Moguća uvjerljiva pobjeda HDZ-a na preksutrašnjim izborima bila bi pobjeda povijesnoga HDZ-a, očišćenoga od skretanja ulijevo i od jednako pogubnog despotizma i kriminala

S nedjeljnim izborima za Europski parlament, drugim po redu, Hrvatska će u Europskoj uniji već početi starjeti. Pa ipak, mi od članstva u EU zasad nemamo ništa.

Dapače smo na gubitku, jer smo platili više članarine nego dobili iz fondova EU. Neke su proizvodnje - na primjer, poljoprivredna - još gore nego što su bile. Dug se inozemstvu povećava, uvozimo sve više, izvozimo sve manje, nezaposlenost je katastrofalna, standard pada, sirotinja je sve brojnija, iseljavanje se iz Hrvatske i nastavlja i povećava... I nema ni pokazatelja ni nade da bi se uskoro stanje moglo poboljšati.

Pa ipak, premda ih je poplava omela, pripreme za izbore za Europski parlament u znaku su optimizma i obećanja koja pokazuju kako mit o EU kao obećanoj zemlji ni izdaleka nije umro. Ni u velikim ni u manjim strankama. U televizijskim reklamama laburisti u zboru pozivaju da se glasuje za njih, a njihov kandidat Nikola Vuljanić sam sebe hvali govoreći kako samo jedan zastupnik u EP-u može napraviti čuda. Milan Kujundžić obećava lustraciju po uzoru na Europu, a on bi bio produžena ruka Bruxellesa u usrećivanju Hrvata.

Velike su stranke zbog obzira prema stradalima u poplavi prigušile kampanju te se uvelike angažiraju na pomoći Slavoniji, što je, kako je očito i po njihovu samoisticanju, također neka vrsta kampanje. Normalan čovjek, nezaražen europskim mitom, ne vidi nikakvo značenje za Hrvatsku u uspjehu ili neuspjehu ove ili one koalicije ili stranke na nedjeljnim izborima, ali bi oni mogli biti vrlo važan pokazatelj za iduće dvoje izbore – predsjedničke i parlamentarne. Tako su oni zapravo neka vrsta ankete, ništa drugo i nisu. Ali i takvi mogu za nekoga biti pogubni a nekome mogu i te kako raširiti krila.

Karamarko i HDZ, na primjer, mogu a vjerojatno i hoće biti najveći dobitnici. Uvjerljiva pobjeda u nedjelju mogla bi za njih biti konačni izlazak iz kaljuže u koju su stranku bili doveli Ivo Sanader i Jadranka Kosor. Nekoliko sam puta pisao o tome kako nijedna veća stranka u Hrvatskoj nema takvu moć obnove i oporavka kao HDZ, a sada se pokazalo da je ta moć iznad svih očekivanja. Za četiri, pet postotaka pretekao je SDP u anketama, najmoćniji lijevi mediji, inače skloni Milanoviću, moraju priznati da je HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović iznimno opasan takmac Josipoviću na predsjedničkim izborima, dok bi na izborima za Europski parlament Karamarkova stranka mogla dobiti dvostruko više zastupnika od SDP-a. A prošlo je samo nešto više od dvije godine od njezina teškog poraza na parlamentarnim izborima.

Ustručavajući se odati priznanje velikoj povijesnoj ulozi HDZ-a, gotovo nijedan politički analitičar ili komentator neće uzroke njegovu oporavku tražiti u pamćenju građana, u uspomenama na uspostavu samostalne države, na obranu zemlje, na uspješno vođenje države u deset najtežih godina. I, napokon, u čuvanju suvereniteta koji se gubi s dolaskom na vlast Račanove i Budišine koalicije i Stjepana Mesića, a jednako se intenzivno gubi i u dva mandata Ive Sanadera i Jadranke Kosor te s Ivom Josipovićem i Zoranom Milanovićem.

Moguća uvjerljiva pobjeda HDZ-a na preksutrašnjim izborima bila bi pobjeda povijesnoga HDZ-a, očišćenoga i od suludog Sanaderova skretanja ulijevo i od jednako pogubnog despotizma i kriminala. Na drugoj bi strani nedjelja mogla biti početak kraja Zorana Milanovića. Mogao to biti slom jedne gramatike, u kojoj je Milanović i u državi i u stranci osobnom zamjenicom JA posve potisnuo osobnu zamjenicu MI. U dosegu svoje moći on na svojoj strani više nema nikoga, pa silom, ucjenom, strahom i prijetnjom mora držati sve. Ali ono što vrijedi u stranačkoj hijerarhiji ne vrijedi i među biračima. Za SDP će u nedjelju glasovati oni koji za tu stranku uvijek glasuju, ali vrlo malo onih koji žele birati. Vidjet ćemo koliko. Ako, dakle, nedjeljni izbori neće u Hrvatskoj ništa promijeniti osim što će golemom plaćom usrećiti jedanaest zastupnika, mogli bi navijestiti odlazak crvenih i iz Banskih dvora i s Pantovčaka.

>> S Milanovićem bi se mnogi rado razišli 
kad to ne bi bio i 
razlaz s karijerom

Komentara 24

GI
gismund
14:13 23.05.2014.

neovisno o totalnoj nezainteresiranosti građana za EU izbore, jasno je da SDP/HNS vlada neće dobiti povjerenje birača za novi sastav Sabora jer 80% građana koji rad vlade ocjenjuju lošim sigurno im neće dati glas!

Avatar Topgen
Topgen
15:52 23.05.2014.

Ivkosicu , ne ockujes valjda da ce ova vlada dati ostavku ako dobije samo 1,5% glasova ??! Drze se oni cvrsto za fotelje , ni haubica 105 mm ih ne moze skinuti , haha

AN
anonymous4cro
18:28 23.05.2014.

Kakav divan naslov... za sve hrvate

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije