Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Žrtve ustaškog režima traže 3,5 milijardi dolara

Naslovnica 13.3.
Foto: VL
13.03.2017.
u 00:05

Tužitelji iz Chicaga tvrde da je za štetu Srba, Roma i Židova tijekom Drugog svjetskog rata odgovorna Hrvatska.

Hrvatskoj je ovih dana uručena skupna tužba za naknadu štete koju su hrvatski Srbi, Romi i Židovi pretrpjeli tijekom Drugoga svjetskog rata.

Riječ je o postupku koji je nekoliko osoba u svibnju prošle godine pokrenulo pred Okružnim sudom u Chicagu tražeći za žrtve, njihove nasljednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijardi dolara.

Riječ je o naknadi, ne samo materijalne štete, vezane uz oduzetu imovinu, nego i nematerijalne štete koju su pretrpjele žrtve ustaških logora.

Tužitelji tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna sljednica NDH. U Ministarstvu vanjskih poslova potvrđeno nam je da je tužba pristigla putem američkog veleposlanstva.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Foto: VLm

Od ostalih tema izdavajmo:

>>Počela obnova plinskog polja Ine u Siriji

>>Honorarci će u 2017. godini platiti 700 milijuna kuna više

>>Zrinko Tutić: Hrvatska 30 godina nema kvalitetnih izvođača

DANAS PRVI KUPON - Velika nagradna igra Večernjeg lista: vozite na naš račun 365 dana!

Komentara 115

SA
Sabomerzel
23:32 12.03.2017.

Poražena srpska gdnocidna fašistička politika i dalje izmišlha k kaže o Hrvatima. OLUJOM smo pirazilu srpske fašiste u ratu a u miru moramo radkrinkati okrutne stoske laži o Hrvatima. Pope pomozi!!

BO
Boromeus
21:18 12.03.2017.

Moja obitelji i ja odlučili smo tužiti Rimsko carstvo za sve zlo koje su nam nanijeli. Odšteta stan u Rimu, pored Koloseuma

ST
stomugromova
21:18 12.03.2017.

Odštetu traže sljedbenci popa Đujića,koji zbog ustaškog režima,nisu mogli poklati Hrvata koliko su planirali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije