Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZORAN MILANOVIĆ:

'Pelješki most će se graditi, procedura gotova do kraja godine'

Vlada
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/10
15.07.2015.
u 10:28

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić rekao je da će natječaj za gradnju biti raspisan u zadnjem kvartalu ove godine te da će gradnja trajati od 2,5 do 3 godine

Gradnja Pelješkog mosta počet će vrlo brzo, rekao je premijer Zoran Milanović na današnjem predstavljanju projekta prometnog povezivanja juga Hrvatske.

- Danas smo potpuno u pravu kad kažemo da će se taj most graditi, da će to početi vrlo brzo i da će procedura biti dovedena do kraja u zadnjem kvartalu ove godine - rekao je Milanović.

- Ovaj smo postupak doveli do samog početka njegova izvođenja. Sve kasnije će biti lakše. Dakle, tu je sada novac, tu su sada jasni kriteriji izvođenja, most je odabran od onih koji u Europi o tome odlučuju kao najbolja opcija od nekoliko opcija koje su ponuđene - rekao je Milanović. Rekao je da je riječ o građevinskom, ali i političkom projektu, te da će most omogućiti lakše i sigurnije putovanje ljudi i brže putovanje robe.

- Ali prije svega, i u temelju svega, nalazi se ta želja da se Hrvatska spoji i da se više ne mora putovati do Dubrovnika i iz Dubrovnika preko teritorija druge države - rekao je Milanović.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić rekao je da početak natječaja za gradnju očekuju u zadnjem kvartalu ove godine, ali nije htio precizirati u kojem mjesecu, te da će gradnja trajati od 2,5 do 3 godine. Vrijednost mosta s gradnjom okolnih cesta bit će 2,8 milijardi kuna, od čega će do 85 posto moći biti sufinancirano iz eurofondova.

Ministar je rekao da je naslijeđeni projekt Pelješkog mosta bio financijski i tehnički predimenzioniran, a financijska sredstva nisu bila osigurana, pa su pokrenuli preprojektiranje Pelješkog mosta da bude realan, tehnički i financijski prihvatljiv te izradili studiju izvodljivosti. Dodao je da je projekt dobio ocjenu višu od 5, čime je zadovoljen jedan od prvih uvjeta za sufinanciranje iz eurofondova.

Hajdaš Dončić je, odgovarajući na pitanje novinarke, rekao da nikada nije rečeno da će se most financirati iz plana predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

- Nikada to nije rečeno. Jedan od preduvjeta funkcioniranja ili sufinanciranja Junckerova plana je i ulazak privatnih partnera. Mi smo se odlučili da Pelješki most bude besplatan. Ako je most besplatan, možete dobiti veće sufinanciranje, nego da tražite nekakve druge uvjete financiranja. Junckerov plan nije besplatan novac, Junckerov plan je zapravo kredit uz minimalnu kamatu. Mi smo se odlučili za bespovratna sredstva - rekao je ministar.

 

>> Kako je Hajdaš u tri dana sagradio Pelješki most i smanjio mirovine i plaće

>> Donosimo rokove za pelješki most: Gradnja neće početi prije proljeća 2016.

Komentara 103

MI
MileKubura
12:40 15.07.2015.

Prvi potez ove lopovske vlasti bio je zatvaranje gradilišta na Pelješkom mostu. Potpisane ugovore s izvođačima radova raskinuo isplatio i konzervirali gradilište. Lopovska vlast je gazila sve sto je interes Hrvatske. Kod mosta su se prevarili nisu znali da jee Pelješki most interes i EU i zbog toga su se našli u problemima. Most nisu zelili ni pod razno a EU ih stiskala zbog vanjske granice EU da da moraju graditi. Tako nam je lopovska vlast ukrala 3 godine uostalom kao i u svemu. Danas smo mogli most imati izgrađen da lopovska vlast nije zaustavila gradnju.

SO
songoq
10:35 15.07.2015.

smrdi mi da su izbori blizu. :)

Avatar aj_ća
aj_ća
10:38 15.07.2015.

o boze. Zar ti prvi nisi bio protiv peljedkog mosta? koji jeftini predizborni trikovi ali narod nije corav zoka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije