Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbija preseljenje

Zmajlović smjenjuje ravnatelja Agencije za zaštitu okoliša

voća
Foto: Pixsell
19.04.2015.
u 11:32

Jedan od formalnih razloga Voćine smjene mogla bi biti prijava Povjerenstvu za sukob interesa

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović planira, doznaje Večernji list, smijeniti sljedeći tjedan ravnatelja Agencije za zaštitu okoliša (AZO) Nevena Voću koji odbija preseliti svoju Agenciju u Zagreb Tower, kamo su se, uz Ministarstvo, već preselile druge institucije iz tog resora – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Državni zavod za zaštitu prirode.

Naime, Zmajlović će u ponedjeljak poslati upravni nadzor u Agenciju, i to nakon izvješća Upravnog vijeća AZO-a o neizvršenju odluke tog vijeća o preseljenju u Zagreb Tower. U Ministarstvu tvrde da je UV AZO-a još 16. prosinca 2014. dao suglasnost Voći za sklapanje ugovora s Ministarstvom i Fondom o podzakupu prostora u Zagreb Toweru. Daljnje odluke vezane uz odgovornost ravnatelja ministar će donijeti prema nalazima upravnog nadzora – navode u Ministarstvu.

Iako se AZO nije preselio u Zagreb Tower, Ministarstvo i Fond platili su dosad platili 501.000 kuna za najam tih 1150 četvornih metara gdje se trebala smjestiti Agencija, a taj prostor u Zagreb Toweru zjapi prazan. U Ministarstvu tvrde da su oni za prva četiri mjeseca ove godine za najam prostora za AZO platili po 115.000 kuna mjesečno, a Fond za ožujak i travanj ukupno 41.000 kuna. Ravnatelj Voća, kojeg je imenovala bivša ministrica Mirela Holy, tvrdi pak da nije dobio sve potrebne suglasnosti za preseljenje i da još uvijek nije dobio očitovanje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom ima li za AZO slobodan prostor u državnom vlasništvu. Voća navodi da bi troškovi AZO-a za najam prostora u Zagreb Toweru iznosili 1,09 milijuna kuna godišnje, održavanje bi plaćali 512 tisuća kuna, a održavanje parkirališnih mjesta 4590 kuna.

Sadašnji su troškovi Agencije za najam prostora 252.000 kuna, za parkirališne karte plaća 14.400 kuna, održavanje košta 78.000, dok režije i pričuva koštaju oko 561.000 kuna godišnje. Stoga bi preseljenje u Zagreb Tower značilo oko 678.000 kuna veće troškove za AZO. U Ministarstvu pak tvrde da je cilj preseljenja ušteda za sve institucije koje se sele, a to znači smanjenje tih troškova sa 15,2 milijuna kuna na 14,8 milijuna kuna. Jedan od formalnih razloga smjene Voće mogla bi biti prijava protiv njega Povjerenstvu za sukob interesa jer je kao ravnatelj AZO-a sklopio ugovor vrijedan 160.000 kuna s Agronomskim fakultetom na kojem predaje i na kojem je njegova teta dekanica, a pri tome nije dobio tri valjane ponude, nego samo jednu. Voću je Povjerenstvu prijavio Fond za zaštitu okoliša. No on tvrdi da se na njega ne odnosi Zakon o sprečavanju sukoba interesa jer on nije dužnosnik, nego javni službenik. Usto je dobio i potvrdu od Uprave za javnu nabavu Ministarstva gospodarstva da u tom slučaju nije u sukobu interesa. I u Povjerenstvu su nam potvrdili da je Voća zbog nejasne zakonske regulative u biti u pravu. Za sporni ugovor Voća kaže da su poslali upite na tri adrese, a dobili odgovor samo od Zavoda za hranidbu životinja Agronomskog fakulteta.

>> Zeleni blokiraju projekte: Zbog borova ne gradi se hotel, zbog šišmiša – hidroelektrana

Komentara 26

TH
than
11:56 19.04.2015.

Partijska posla. Kakva demokracija. Kada partija nesto kaze to se mora napraviti, taman bilo i skuplje za 700 000 kuna. Nekada je tu bio Goli otok, a sada smjena uz dobru otpremninu. Mislio sam da nakon Sanadera i njegovih jahacaa apokalipse ne moze biti gore. Al' sam se...

DU
Deleted user
11:59 19.04.2015.

Još jedan primjer kako se "štedi" lova poreznih obaveznika od naših slavnih SveDrP-ovaca.

SX
sudbina x
12:07 19.04.2015.

Zamislite logiku,Zmajlović nekog smjenjuje a njega je Premijer davno trebao smijeniti kao i Vargu..!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije