Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijerov mlađi brat

Krešimir Milanović: Misle da sam milijunaš, a živim od 4000 kn mjesečno

krešimir milanović
16.11.2014.
u 13:00

Krešimir Milanović spominje se i kao lobist za neke druge tvrtke u dobivanju poslova od državnih institucija i poduzeća, a jedna od njih je i Pismohrana servis.

Bivši ministar financija i član SDP-a Slavko Linić, kao jednog od krivaca za svoju smjenu označio je i brata premijera Zorana Milanovića Krešimira. Linić je tada tvrdio da je Krešimir Milanović lobirao u Poreznoj upravi za neke tvrtke oko rješavanja poreznog duga, a ta rješenja su, smatra Linić, bila štetna za državu pa je on smijenjen jer je to spriječio. Pouzdani izvori ovih su dana za Večernji list potvrdili da je premijerov brat bio čest posjetitelj u uredu tadašnje ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec.

Poznaju ga, ne surađuju

No Krešimir Milanović se spominje i kao lobist za neke druge tvrtke u dobivanju poslova od državnih institucija i poduzeća, a jedna od njih je i Pismohrana servis. Tu su tvrtku pokrenuli krajem 2010. godine Hrvoje Čabrajić i Ante Baković, no prošle je godine Čabrajić izašao iz Pismohrana servisa. Njih obojica, iako priznaju da premijerova brata znaju niz godina, tvrde da Krešimir Milanović nema nikakve veze s poslovanjem Pismohrane i da nije istina da je lobirao da ta tvrtka dobiva poslove arhiviranja građe od državnih tvrtki i institucija. Pismohrana je u prvoj godini poslovanja 2010. godine imala prihode od 256 tisuća kuna, sljedeće godine oni su narasli na 1,3 milijuna kuna, 2012. na 3,8 milijuna kuna, a 2013. na 3,9 milijuna kuna. Do 1. studenog ove godine ostvarili su prihode od 3,3 milijuna kuna. Na listi klijenata te tvrtke su, primjerice, Autoceste – Rijeka Zagreb, Hrvatske ceste, Hrvatske željeznice, Porezna uprava, Ministarstvo zaštite okoliša...

I dok Čabrajić i Baković tvrde da Krešimir Milanović nije ni na koji način povezan s Pismohrana servisom, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva (HDA) Vlatka Lemić tvrdi da je premijerov brat kao suradnik te tvrtke dolazio na sastanke u HDA. – Prema evidencijama HDA, gospodin Krešimir Milanović je u HDA dolazio nekoliko puta u razdoblju od listopada 2012. do veljače 2014. godine u društvu s gospodinom Hrvojem Čabrajićem i gospodinom Antom Bakovićem – tvrdi Vlatka Lemić. Ona kaže da Čabrajić surađuje s HDA kao vlasnik i direktor tvrtke Avicena na arhivskom informacijskom sustavu ARHiNET, a nakon toga je osnovao i tvrtku Pismohrana servis koja se bavi čuvanjem arhivskog i registraturnog gradiva.

– Kao djelatnik Pismohrane servisa u HDA je počeo dolaziti i gospodin Baković, a u njihovu društvu, kao njihov suradnik, i gospodin Krešimir Milanović. U kojem je formalno-pravnom odnosu gospodin Milanović s njima, ne znam – kaže Lemić. Dodaje da su sastanci bili u uredu ravnatelja, prvo bivšeg ravnatelja Ćosića, a poslije, kad je ona postala ravnateljica, u njezinu uredu. Ravnatelj je, tvrdi Lemić, na te sastanke pozivao i pojedine stručne djelatnike Arhiva, među kojima su bili i tadašnja zamjenica ravnatelja Pavica Antolović i ona.

– Tema razgovora bili su poslovi tvrtke Pismohrana kao nositelja Dopusnice za čuvanje arhivskog i registraturnog gradiva izdane od HDA – kaže Lemić. Krešimir Milanović tvrdi pak da nije istina što govori Vlatka Lemić i da on nema nikakve veze s poslovanjem Pismohrane.

– Gospođa Lemić tražila je od Čabrajića da je upozna sa mnom, pa smo se tako i upoznali – govori Milanović. Kaže da njegov brat ne zna ništa o poslovanju Pismohrane i ne poznaje nikoga od tih ljudi. Za optužbe Slavka Linića također tvrdi da su neistinite premda priznaje da poznaje Nadu Čavlović Smiljanec koju bi, veli, kad bi otišli na kavu, pitao u kojoj je fazi neki spis. Ona bi mu, kaže, na to rekla da mu ništa ne može reći i da bi sve na tome ostalo. – Ja živim od 4000 kuna mjesečno, a ljudi misle da imam milijune – žali se Milanović. Čabarijić također tvrdi da Lemić ne govori istinu. Kaže da je Krešimir Milanović jednom bio u HDA kad je ona imenovana ravnateljicom da joj čestita na tome.

– Sve se ovo svodi na osobni obračun Vlatke Lemić sa mnom pa sad ona u to uvlači Pismohranu i Krešimira Milanovića – tvrdi Čabrajić. Anto Baković kaže da premijerov brat nije nikada bio suradnik tvrtke Pismohrana servis. – Krešimira Milanovića poznajem dugi niz godina i nikada nismo poslovno surađivali. On nikada nije nazočio poslovnim sastancima Pismohrane servisa ni u HDA ni u bilo kojoj drugoj tvrtki s kojom imamo poslovni odnos – kaže Baković. Za rast prihoda svoje tvrtke kaže da je ona osnovana u drugoj polovici 2010., a da su prvi ugovor zaključili potkraj te godine.

– Iz tog razloga 2010. godina ne može se uzeti kao mjerilo poslovanja tek osnovane tvrtke. Razumljivo je da je znatna razlika u prometu u 2011. godini, kao prvoj pravoj poslovnoj godini, u odnosu na 2012. To je rezultat kontinuiranog rada djelatnika sa stvarateljima, a rezultati su bili vidljivi tek u 2012. godini. Iz navedenih podataka razvidno je da ukupan promet za 2012., 2013. i 2014. bilježi minimalan rast ukupnih prihoda (1,9 posto), ali s povećanjem broja djelatnika – navodi Baković.

Htio popraviti sat

Kaže da proračunski korisnici u ukupnom prihodu njegove tvrtke čine oko 50 posto i da su svi ugovori Pismohrana servisa s njima sklopljeni sukladno provedenim postupcima javne nabave. Bivši ravnatelj HDA Stjepan Ćosić pak kaže da je Krešimir Milanović u HDA bio samo jednom, i to, koliko se sjeća, u društvu Čabrajića prije prošlih parlamentarnih izbora. – Imao je neki stari sat pa me pitao znam li tko bi ga mogao popraviti. Nismo razgovarali o poslu – kaže Ćosić. Premijer Milanović nije odgovorio na naša pitanja o svom bratu i Pismohrana servisu.

>>Milanović je morao znati što mu radi brat, da hoda po ministarstvima, vrši pritisak i posreduje

>>Milanovićev mlađi brat poznat je kao čovjek od zabava

Komentara 88

PA
Pave42
13:24 16.11.2014.

Gradio viletinu sa luksuznim apartmanima na elitnom dijelu Dubrovnika. Od Ljubljanske banke dobili kredit za koji su jamci roditelji na iznos 3,4mil.€ura..Odakle njima tolika garancija? Sa gradnjom zapoceli 9mj.nakon sto mu braco posta prva faca drzavnog vrha. O tome seme se vec pisalo,a on jadan kuka i sprda se s naroda ka i braco. Kad ce njima USKOK na vrata?

Avatar R & I
R & I
13:15 16.11.2014.

Trci i lazi nekome drugome. Tvoje vrijeme je isteklo i jednom ce istina doci na svoje. I zasluzena kazna.

DA
dario2612
13:13 16.11.2014.

ma da svi se udružil da ga napadnu, a on ko Matan iz Prosjaka i sinova, samo pije kave i zna ih sve godinama i povremeno se raspituje kako stoje stvari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije