Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sutkinja i tužiteljice

Ovo su žene koje su istraživale, optužile i osudile bivšeg premijera

Ivana Čavlović, Mirna Rukavina i Željka Mostečak
Foto: Pixsell
1/4
12.03.2014.
u 07:55

Donosimo profile Ivane Čalić, Željke Mostečak i Mirne Rukavine, žena koje su sudjelovale u slučajevima protiv Ive Sanadera

Suvereno vlada svojom sudnicom – Ivana Čalić

Suvereno vlada sudnicom ne dopuštajući iskakanje iz tračnica, a sa svakim spisom koji dobije u rad upoznata je do posljednjeg detalja. Koncentrirana je i koncizna, i rijetko tko od onih koji joj se nađu u njezinoj sudnici ima primjedbi na način na koji vodi raspravu. To je glas koji u sudskim kuloarima prati sutkinju Ivanu Čalić, predsjednicu sudskog vijeća koje je donijelo nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media. (Osim nje u sudskom vijeću su još bile sutkinje Renata Miličević i Lidija Vidjak, op. a.)

Da ne dopušta nered u svojoj sudnici, na svojoj je koži osjetio i Sanader, kojeg je tijekom dvije godine, koliko je trajalo suđenje, povremeno upozoravala da pazi kako se ponaša u sudnici. Sudila je i presudila Robertu Mataniću i ostalim optuženima za likvidaciju Ive Pukanića i Nike Franjića. Osim toga, donijela je presudu u aferi Maestro, bila je članica sudskog vijeća koje je nepravomoćno osudilo Ivu Sanadera u aferama Hypo i Ina – MOL, a trebala bi odlučivati i o optužnici u aferi HEP – TLM, gdje je Sanader također jedan od optuženika.

Jedna od najboljih tužiteljica u USKOK-u – Željka Mostečak

Željka Mostečak, zamjenica ravnatelja USKOK-a, na glasu je kao jedna od najboljih uskočkih tužiteljica. Uvijek je smirena, a pristupom poslu te činjenicom da ima gotovo fotografsko pamćenje počesto izaziva divljenje i među braniteljima, koji su joj po definiciji suprotstavljena stranka u sudnici.

Osim što je zastupala optužbu u aferi Fimi media, radila je i na gotovo svim postupcima koji su proizašli iz te afere, pa tako zastupa optužnicu u postupku protiv Ivice Kirina, bivšeg ministra policije, koji se u kraku te afere tereti za zloporabu položaja i ovlasti tešku 7,5 milijuna kuna. To je suđenje nedavno počelo.

Zastupa i optužbu u postupku protiv Vinka Mladinea, bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša, kao i u postupcima protiv Josipa Sapunara, Marija Crnjaka i drugih bivših direktora HAC-a, HC-a i AZR-a optuženih u krakovima afere Fimi media. Sutužitelj je u aferi Planinska, još jednom postupku koji se zbog zloporabe položaja i ovlasti vodi protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Željka Mostečak zastupa i optužnicu u slučaju kupnje ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a u toj su aferi, među ostalima, optuženi suprug i sin Višnje Lončar, bivše zamjenice Mladena Bajića.

Istraživala imovinu obitelji Ive Sanadera Mirna Rukavina

Mirna Rukavina, zamjenica ravnatelja USKOK-a, bila je sutužitelj u aferi Fimi media, a po raspodjeli tužiteljskog posla viđenog u sudnici, bila je zadužena za Sanaderovu imovinu. Točnije dokazivanje tvrdnji USKOK-a da su bivši premijer i njegova obitelj veći dio svoje imovine stekli na nezakonit način.

USKOK je smatrao da je tu riječ o 23,7 nezakonito stečenih milijuna kuna, no sud je, primjenjujući blaži zakon na Sanadera, na koncu dosudio da se njemu i njegovima od te svote oduzme 15,2 milijuna kuna. Kao i Željka Mostečak, i Mirna Rukavina zastupa optužbu u gotovo svim predmetima koji su proizašli iz afere Fimi media, što znači da zastupa optužbu u postupcima protiv Ivice Kirina, Vinka Mladinea, bivših direktora i članova uprava javnih poduzeća poput HAC-a, HC-a i AZR-a. Jedna je od tužiteljica koja radi na istrazi slučaja Remorker, a zajedno sa Ž. Mostečak zastupa optužbu i u slučaju kupnje ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

>> Donosimo popis računa obitelji Sanader s kojih će skinuti 15,2 mil. kn

>> Smanjivanje političke štete važnije od novca

>> Sanader i HDZ moraju vratiti više od 40 mil. kn! Sutkinja: Presuda je poruka, politička korupcija je zlo

Komentara 68

EU
eurobanana
08:34 12.03.2014.

Strani mediji prenose da je opljackan novac Hrvata od 1990 g, pa nadalje..iznesen preko 20 Miljardi eura dokaz za nekakvih tricavih 30-40 miljuna kuna je samo kap najvece povijesne pljacke Hrvate Sanader je koletarna steta bio u lopovskom gnjezdu.. Adu.. A sto je sa onima koji imaju imovinu nerazmjernu sa primanjima..(a od 1990 su multimiljunasi..pogotovu Rojs ,,Cermak..Mesic,,itd) ?

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
08:52 12.03.2014.

"Zlato provjeravamo vatrom,ženu zlatom,a muškarca ženom"(Pitagora),skupo ga je koštala ova "provjera".

MI
miran
08:08 12.03.2014.

Sutkinji Ivani Čalić trebalo bi skrenuti paznju na sminku koja je nedopustiva za nekoga koji odlucuje o tudjim sudbinama. Nije ona tamo da plasi optuzene, niti je sudnica maskenbal.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije