Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkazi na hrt-u

Duka: Radman daje otkaze prema vlastitom nahođenju

Zdenko Duka
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
02.04.2015.
u 14:42

Duka kaže kako je sporna i Radmanova tvrdnja da je uprava kuće upoznala Elizabetu Gojan s tim da će je kuća zaštititi, a nisu učinili ništa da je obrane od napada, uvreda pa i prijetnji kojima je bila izložena, i od kojih se branila

Elizabeti Gojan i Hloverki Novak-Srzić otkazi su uručeni, a glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman uputio je pismo generalnom sekretaru Europske federacije novinara (EFJ) Ricardo Gutiérrezu, Vijeću Europe i Europskoj komisiji, no htjeli bismo upozoriti na neke netočnosti iz tog pisma. Naime, Radman u pismu kaže da urednici i novinari HRT-a mogu javno istupati bez odobrenja nadređenih i da mogu slobodno izražavati svoje mišljenje o svim društvenim temama. No, mi znamo da je jedan od navoda za otkaz kolegica upravo to što su javno istupale bez odobrenja nadređenih – kazao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka na današnjoj novinarskoj konferenciji, nazvanoj "Kako Goran Radman opravdava otkaze na HRT-u".

Podsjetio je pritom da je Karolina Vidović-Krišto otkaz dobila, ne zbog javnog istupa, već zbog interne komunikacije e-mailom, da je Jozo Barić nedavno dobio opomenu pred otkaz iako je član Vijeća HRT-a, da je Vedran Kukavica opomenut zbog statusa na Facebooku, dok je protiv Branimira Bilića pokrenut stegovni postupak jer se u vezi s emisijom Inauguracija pismeno obratio Vijeću HRT-a. Duka je upozorio kako Radman primjenjuje dvostruka mjerila jer je, kako kaže, jedan kolega blizak glavnom, koji je izvrijeđao nekoliko kolega, unaprijeđen umjesto da bude kažnjen. Duka smatra da je sporna i Radmanova tvrdnja kako je uprava kuće upoznala Elizabetu Gojan s tim da će je kuća zaštititi, a nisu učinili ništa da je obrane od napada, uvreda pa i prijetnji kojima je bila izložena, i od kojih se branila.

– Trebalo bi uvažiti formulaciju iz zajedničkog pisma Ogranka HND-a na HTV-u i Sindikata novinara HRT-a da bi smanjenje plaće, ukor ili opomena bile primjerene sankcije, no ovo što Radman radi osobna je, diskrecijska odluka koju donosi jedan čovjek prema svom vlastitom nahođenju. To treba mijenjati jer se vidi da je ovdje jedini cilj – odmazda. Stoga pozivamo Radmana da povuče ove otkaze, što su uostalom zatražili i političari u Saboru, dva naša europarlamentarca, generalni sekretar Europske federacije novinara, kao i sindikalist Ozren Matijašević koji je zatražio da se i povuku svi slični otkazi ljudima u drugim tvrtkama – kazao je Duka dodavši kako je sadašnji Zakon o HRT-u jednom čovjeku osigurao vlast kakvu nijedan ravnatelj HRT-a prije nije imao. Inače, na konferenciji je, u znak podrške, bio i predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević.

Jedna od zamjenica predsjednika HND-a Ana Raić naglasila je da će se HND do kraja zalagati da novinari imaju pravo javno istupati te će tražiti da se izmijene oni dijelovi pravilnika koji takve javne istupe brane.

– HRT je nedavno stao na stranu čovjeka koji je javno prozvao vlasnika splitskog Brodogradilišta, nakon čega ga je dočekao otkaz, a sad su sami novinari HRT-a zbog istog kažnjeni otkazom – navela je Ana Raić još jednom pozvavši Radmana da povuče otkaze novinarkama i, ako treba, zamijeni ih nekim drugim sankcijama.

>> HND šokiran Radmanovom odlukom: Povucite otkaze E. Gojan i H. Novak Srzić

Komentara 8

BO
borac2525
14:59 02.04.2015.

Dobro jutro!!! Predsjednice hrvatskog novinarskig društva!!

MK
marcel.kocan
17:12 02.04.2015.

Dobro jutro! Sad si se sjetio, kad je "tvoja" igračica dobila pedalu! Kad se čistilo moralno-politički nepodobne, kad je izvršena sječa 40 urednika, kad je Karolina dobila pedalu bez ikakvog razloga, kad se žena ubila jer je dobila otkaz radi makinacija, e onda si šutio za šankom.

DU
Deleted user
15:22 02.04.2015.

Jesenti milu bigulicu, da se to naš Duka Zdenjek nije malo pribrao nakon višegodišnjeg mamurluka i počeo raditi posao za koji je plaćen? To čisto nemrem bilivit', ali bolje ikada nego nikada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije