Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.07.2015. u 14:13

Naša diplomacija doživjela je bolan poraz u agresiji srpske vanjske politike

Što bi bilo da Republika Hrvatska ima vanjsku politiku i diplomaciju kao što ju je imala Dubrovačka Republika? Stari Dubrovčani nisu imali ni stalnu ni moćnu vojsku, ali su neovisnost i suverenost svoje male bogate države uspjeli očuvati više od četiri i pol stoljeća. Razvijali su se zahvaljujući vještini i znanju svojih pomoraca, trgovaca i obrtnika, ali samostalnost su očuvali isključivo umijećem svojih diplomata, koji su se znali nositi i sa susjedima, i s Mlecima, i s Turcima.

Da njihovi nasljednici danas stoluju na Zrinjevcu, gdje je sjedište naše vanjske politike, sigurni smo da proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja ne bismo čekali s okusom gorčine. Beograd je, naime, pokrenuo pravu diplomatsku ofenzivu ne bi li umanjio našu svečanost i bacio sjenu na jedan od najvećih dana u povijesti hrvatskoga naroda. Agresivnim pritiskom, koji katkad graniči s prijetnjama, srpski su diplomati uspjeli nagovoriti neke od članica NATO-a da otkažu već najavljeno sudjelovanje u mimohodu Hrvatske vojske, 4. kolovoza u Zagrebu. Otkaza je toliko da se već počelo govoriti o fijasku zagrebačkog dijela proslave Dana pobjede.

Ruku na srce, nedolazak stranih izaslanstava na vojni mimohod neće umanjiti svečanost ni našega blagdana ni toga trenutka. Hrvatski ljudi znat će se veseliti i ponositi svojom pobjedničkom vojskom bili stranci na svečanoj tribini ili ne bili. Međutim, problem su stav i ponašanje hrvatske diplomacije. Relativizirajući uspjeh svoga srpskog kolege Ivice Dačića, naša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kaže: „Ne mislim da je to bilo kakav udarac Hrvatskoj." I u pravu je, Hrvatska zbog ofenzive i uspjeha beogradskih diplomata neće pretjerano patiti, ali zabrinjava to što ne vidi da udarac iz Beograda ipak nije promašio metu. Svom silinom pogodio je našu diplomaciju, koja je u srazu sa srpskom diplomacijom doživjela bolan poraz. Takvi porazi nisu presudni, ali su za ugled Hrvatske nedopustivi. Što bi ministrici Pusić danas rekli naši stari Dubrovčani?

>>Tko je odgovoran za bojkot mimohoda? Beograd iskorištava razmirice Vlade i predsjednice

>> Pusić: Nedolazak stranaca na proslavu Oluje neće biti udarac ugledu Hrvatske

Komentara 146

MA
medjimurec_at
14:32 21.07.2015.

O nesposobnosti Pusicke i vlade netreba puno govorit . 6-ta najgora vlada na svijetu ali treba i zahvalit nasim "saveznicima " USA sto smijemo drzat nase vojnike u Afganistanu , sto jos uvijek trebamo vize za USA a i stoi sto nam uvijek daju podrsku kao i sada svojim "dolaskom". Bravo NATO.

Avatar LaMer
LaMer
14:56 21.07.2015.

Problem nisu opančari nego njihova peta kolona u hrvatskoj vlasti . To smeče se mora očistit !

PR
prepri43
14:40 21.07.2015.

Što svi navedeni imaju s nama?! Mi slavimo dan kad smo obračunali s mrskim okupatorom i zaustavili njihove zločine.Niti nam je u tome tko pomagao, niti treba s nama slaviti !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije