navigacija Hrvatska 3
Analiza

Zagrepčani dnevno popuše 6 kg 'trave' - doznajte koji su po konzumaciji droga u Europi!

Potrošnja svih droga u glavnom gradu RH ispod je europskog prosjeka

Foto: Reuters/PIXSELL

Potrošnja marihuane u Zagrebu u odnosu na 2011. godinu se udvostručila, a stanovnici glavnog grada sve više koriste i kokain te ecstasy.

Pokazalo je to dosad najveće europsko istraživanje zlouporabe droga na temelju analize komunalnih otpadnih voda u kojem su sudjelovali i znanstvenici s Instituta Ruđera Boškovića. Analizirani su odabrani urinarni biomarkeri kokaina, amfetamina, ecstasyja, metamfetamina i marihuane u neobrađenoj komunalnoj otpadnoj vodi 42 europska grada, uključujući i Zagreb, a uzorkovanje je provedeno tijekom tri sedmodnevna razdoblja.

Kokain troše na Zapadu

No unatoč zabrinjavajućem porastu potrošnje droga u Zagrebu, ono što ohrabruje jest da je prosječna stopa potrošnje svih pet istraživanih droga u našoj metropoli niža od prosječne stope potrošnje svih gradova uključenih u istraživanje. Pogotovo je to vidljivo u potrošnji kokaina koja je u zapadnoj Europi izrazito viša nego u sjevernoj i istočnoj Europi.

– Mi pratimo promjene, no trogodišnje je razdoblje prekratko da bismo mogli pouzdano zaključivati o trendovima. Ono što se sa sigurnošću može reći jest da je potrošnja stimulativnih droga radnim danima stabilna, a za vikend i za vrijeme blagdana povećana, i to 30 do 50 posto. A zahvaljujući analizama koje mi stalno radimo i izvan ovog istraživanja, došli smo do spoznaje da je potrošnja ecstasyja bila znatno u porastu za vrijeme INMusic festivala na Jarunu – kaže odgovorna istraživačica dr. sc. Senka Terzić, znanstvena savjetnica laboratorija za analitiku i biogeokemiju organskih spojeva IRB-a.

Dnevna potrošnja

Zanimljivi su i podaci o dnevnoj potrošnji droga. Prema izračunima dr. sc. Terzić na dan se u Zagrebu potroši 144 grama kokaina, 9 grama ecstasyja, 21 gram amfetamina te 6 kilograma marihuane.

– Međutim, treba imati na umu da se kod kokaina, amfetamina i ecstasyja radi o količinama koje odražavaju čistu tvar, a čistoća svih tih droga na ulici je jako različita – objašnjava dr. sc. Marijan Ahel, voditelj laboratorija za analitiku i biogeokemiju organskih spojeva IRB-a.

Izrazita regionalna raznolikost

Uočena je izrazita regionalna raznolikost intenziteta potrošnje pojedinih tipova droga. Potrošnja metamfetamina neravnomjerno je raspoređena, a prednjače gradovi istočne Njemačke, sjeverne Europe, Slovačke i Češke. Potrošnja metamfetamina u tim gradovima višestruko je veća nego u većini ostalih gradova. Potrošnja metamfetamina u Zagrebu zasad je niska.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (3 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

26
Registracija
 • tihomir prdez tihomir prdez

  06.06.2014 u 08:26h

  Pa jel vi znate koliko boca moram skupiti za gram koke? Naravno da smo ispod prosjeka, to ide skupa sa negativnim "rastom" kako bi naš centralni komitet nazvao ovaj debakl od gospodarstva.
  13 93% 1
 • acer7 acer7

  06.06.2014 u 08:01h

  Kaj je to marihuna? to je pogrdni naziv za biljku konoplja koja osim kaj daje potpuno energetsku ovisnost liječi i smješne zastarijele bolesti kao rak i tumor. naravno ulje od konoplje najstrože je zabranjeno. realna cijena konoplje je oko 50 lipa po kilogramu ali ne sušene,jer dok se posuši više se ne može raditi ni ulje ni biogorivo. dal se puši ne znam, nisam nikada ni cigaretu niti ovo jer me ne privlači. Konoplja nije droga.
  12 86% 2
 • inter inter

  06.06.2014 u 08:33h

  Samo još niste dali stručnu analizu koliko Hrvati na državnoj razini popuše svaki puta kada HR političari za njih odlučuju.
  7 88% 1
 • domagojk domagojk

  06.06.2014 u 21:54h

  Prema tim podacima legalizacijom bi država mjesečno ubirala 2 milijuna kuna poreza.
  0 0% 0
 • ćaćaća ćaćaća

  06.06.2014 u 10:56h

  mnogo bre duvaju :))
  1 100% 0
 • bosanac1951

  06.06.2014 u 10:23h

  Odaću vam tajnu....Ja već cca 2 godine pušim travu naziva SDP (u prijevodu Samo Daj Popuši)...Nije skupa al udara u glavu da te dragi Bog sačuva......Samo nemoj te prijaviti "miliciji"...........
  0 0% 1
Pregledaj sve komentare