Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi model poticaja

Za svaki hektar povrća – 500 eura poticaja

šećerna repa
Foto: Maja Šantoši/PIXSELL
24.07.2014.
u 01:10

Osim voća i povrća, najviše će se ubuduće isplatiti proizvodnja šećerne repe, telećeg i goveđeg mesa, zatim koza i ovaca...

Vlada je predstavila reformu poljoprivredne politike i hrvatski model izravnih plaćanja prema kojem će naši poljoprivrednici od 2015. do 2020. imati na raspolaganju 2,5 milijardi eura, od čega je čak 60 posto ili 1,5 milijardi eura osigurano iz proračuna Europske unije. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, objašnjavajući razlike koje donosi novi model, rekao je da su se dosad poticaji isplaćivali po površini i po grlu, a odsad će "proizvodnje koje su značajnije jer stvaraju više dodane vrijednosti ili su izloženije imati veće poticaje".

– Znači, u odnosu na klasičnog ratara, koji će imati samo osnovno plaćanje i regionalnu omotnicu, onaj koji se bavi povrtlarstvom imat će 500 eura više po jednom hektaru. Onaj tko se bavi voćarstvom imat će 350 eura više po hektaru. Onaj koji se bavi proizvodnjom šećerne repe imat će 290 dodatnih eura po hektaru – rekao je ministar poljoprivrede.

Osim voća, povrća i šećerne repe najviše će se isplatiti baviti proizvodnjom telećeg i goveđeg mesa, koza i ovaca te ekološkom proizvodnjom.

– Ciljali smo zahtjevnije proizvodnje da bismo svoje proizvođače učinili konkurentnijima – rekao je Jakovina.

Reformom poljoprivredne politike osigurano je i 9,5 milijuna eura godišnje za poticaje mladim poljoprivrednicima – koji imaju do 40 godina.

>>'Državna administracija buja, obiteljska poljoprivredna gospodarstva nestaju'

>>Za poticaje od EU 373 milijuna, a za ruralni razvoj 320 milijuna eura

Komentara 5

Avatar Nexus
Nexus
09:04 24.07.2014.

Dosadasnja praksa sa poticajima nije pokazala ama bas nikakove rezultate; Dapace bilo je to rasipanje poklonjenog novca. Subvencija koja otvara na siroko vrata prevarantima (cast izuzetcima ali ih je premalo). Pokupovali su se moderno dizajnirani traktori koji nisu vidjeli livade i polja vec se voze od bertije do bertije ili pak autoputom prema Markovom trgu. 75 % obradive povrsine je neobradjeno, Ambroziju vise nitko ne moze suzbiti. Silna mehanizacija hrdza po supama. !==== Poticaj treba biti nagrada za ucinjeno. Znaci trebao bi se isplatiti nakon provjerene provedbe.

OB
Objektivno...
05:27 24.07.2014.

Jel konoplja canabis povrće ili voće? Kolko se od Jakovine dobije za hektar mariške?

BE
benkovac
12:12 24.07.2014.

opet manipulacija drzavnim novcem pa zasto po bogu po hektaru a ne po proizvedenoj toni Opet ce na papiru biti i zasijanog i posadjenog a na zemlji korov i krs,u ducanima roba iz uvoza i drzavna blagajna prazna anovac znac zna se u cijim dzepovima. pa to je tako jasno i ne mogu virovati da ce taj zakon proci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije