Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
diskriminacija

Za sportski uspjeh do tri boda na upisu, za glazbeni ili jezik - ništa?

Željko Jovanović
Slavko Midžor/PIXSELL
28.02.2014.
u 17:00

Nova odluka o kriterijima upisa na javnoj je raspravi do 7. ožujka.

To je besramna diskriminacija osnovnoškolaca koji uče glazbu i strane jezike, u odnosu na one koji se bave sportom. Prijedlog Odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u šk. god. 2014./2015. opet marginalizira trud koji se ulaže u pohađanje osnovne glazbene ili baletne škole, a postignuća na natjecanjima u tim se disciplinama ignoriraju. S druge se strane nagrađuje i najmanje postignuće u sportskim disciplinama, i vrednuje velikim brojem dodatnih bodova pri upisu u bilo koju srednju školu - ljuti se nastavnik iz Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Tihomir Petrović, nezadovoljan najnovijim predloženim kriterijima za upis u srednje škole.

Zašto takav potez

Po njima dodatne bodove za završenu glazbenu školu osmaši ne bi dobivali za upis u gimnazije ili strukovne škole, a zakinuti za dodatne bodove bili bi i oni koji su učili strane jezike. Za razliku od njih, učenici koji su postigli određene sportske rezultate ili su kategorizirani kao vrhunski sportaši dobili bi 1 do 3 dodatna boda za upis u bilo koju srednju školu.

– Što je razlog za taj potez Ministarstva obrazovanja i športa koji pridonosi zatiranju osnovnoškolskoga umjetničkoga obrazovanja u nas, strah od kreativnih i obrazovanih mladih ljudi? – pita se Petrović.

Najavljuje da će svoje primjedbe na Odluku o upisu u srednje škole poslati Ministarstvu obrazovanja u sklopu javne rasprave koja je otvorena do 7. ožujka.

A lani se bodovalo...

– Nadam se da će biti dovoljno primjedbi roditelja i nastavnika da ih Ministarstvo neće moći ni smjeti zanemariti. Roditelji će tražiti da se dodatni bodovi priznaju njihovoj djeci za glazbene i plesne škole kao i strane jezike, i to za upis u sve srednje škole – najavljuje Petrović.

– Prošle je godine pohađanje glazbene škole bodovano za upis u sve srednje škole. Što se to promijenilo u 365 dana. To je apsurdno. Djeci se mora bodovati i učenje stranih jezika jer je važno za nastavak obrazovanja – prokomentirala je mama Irena Horvatić Čajko.

Iz Ministarstva obrazovanja umjesto odgovora dobili smo najavu da će “nakon završetka javne rasprave razmotriti sve primjedbe i prijedloge zainteresirane javnosti prilikom izrade konačne inačice Odluke”. Za primjedbe koje ne prihvate obrazloženje će, kažu, objaviti na svojim web stranicama.

>>Preporuke Ministarstva - koja će zanimanja omogućiti brže zapošljavanje

>>Pet najboljih: Ni prosjek 5,00 ne garantira upis u ove srednje škole

Komentara 28

KA
kafka
17:15 28.02.2014.

Tko to u hrvatskih učenika ne nagrađuje umjetnički i intelektualni rad? Samo sport? Sramota! Zar su Hrvati predodređeni samo za gladijatore? Destimuliranje razuma i duše! .

Avatar Personal
Personal
17:23 28.02.2014.

Ministar Jovanović uništava hrvatsko školstvo i znanost? Zašto je to ikome čudno?

ZD
zdepar
17:38 28.02.2014.

ma ljudi, maknite više ove nepopularne face i njihove nebulozne zahvate, uništiše sve u što pogledaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije