Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije ga ukinuo

Vrhovni sud: Glavaš u pritvoru može biti maksimalno do 5. svibnja 2016.

Branimir Glavaš
Foto: Davor Javorović/Pixsell
30.03.2015.
u 17:11

U obrazloženju svoje odluke Vrhovni sud se referirao na odluku Ustavnog suda smatrajući da je Ustavni sud prvenstveno i konkretno ukinuo njihovu odluku samo u onom dijelu koji se odnosi na određivanje i neodređivanje krajnjeg roka trajanja mjera istražnog zatvora

Vrhovni sud donio je odluku da Branimir Glavaš  u pritvoru može ostati maksimalno do 5. svibnja 2016.

- Novom odlukom Vrhovnog suda istražni zatvor je određen protiv Branimira Glavaša do 5. svibnja 2016. U obrazloženju svoje odluke Vrhovni sud se referirao na odluku Ustavnog suda smatrajući da je Ustavni sud prvenstveno i konkretno ukinuo njihovu odluku samo u onom dijelu koji se odnosi na određivanje i neodređivanje krajnjeg roka trajanja mjera istražnog zatvora. U tom smislu se referirao na načelo razmjernosti te zabrane diskriminacije na koje je Ustavni sud uputio. Nastavno je u obrazloženju rečeno da u odnosu na ostale suoptuženike i u odnosu na sankcije koje su njima rečene, a stavljajući to u srazmjer s vremenom koje su oni proveli na izdržavanju kazne zatvora nakon što su pušteni na uvjetne otpuste, došli su upravo do brojke 5. svibnja 2016. godine. To bi po njima bilo srazmjerno pretpostavljenoj sankciji u odnosu na težinu kaznenog djela i potrebu određivanja istražnog zatvora - komentirao je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Kazao je i da je danas na sudu zaprimljen prijedlog Glavaša i njegovih branitelja da se protiv njega ukine istražni zatvor jer se nalazi u teškom zdravstvenom stanju.

- Odvjetnici svoj zahtjev obrazlažu time da bi temeljno ljudsko pravo na život trebalo biti ispred ograničenja na slobodu i svih drugih zapreka - pojasnio je Devčić. Sjednica u povodu tog prijedloga zakazana je za sutra u 12 sati.

Glavašev odvjetnik Dražen Matijević još nije službeno dobio obavijest o produženje istražnog zatvora već je odluku doznao putem HRT-ova teleteksta.

Odluka s Vrhovnog suda najprije ide na zagrebački Županijski sud koji će ju poslati strankama i o njezinu sadržaju izvijestiti javnost. Ustavni sud ukinuo je presudu Glavašu u slučajevima "garaža" i "selotejp" u kojima je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora još u siječnju. Prošlog je tjedna djelomično ukinuo odluku Vrhovnog suda kojom je Glavaš vraćen u istražni zatvor i zatražio da nova odluka bude donesena do 5. travnja.

Glavaš se nalazi u Remetincu od 5. ožujka gdje je započeo štrajk glađu. U nedjelju je hitno prebačen u zatvorsku bolnicu. HDSSB je danas priopćio da mu je stanje alarmantno. Smršavio je, tvrde, 20 kilograma, a odbija i dalje hranu, lijekove i infuziju.

Glavašev sin Filip razgovarao je danas oko podneva s liječnicima u Zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj. Glavaš je dopustio da mu se izmjere kalij i šećer, čije su vrijednosti, kažu u HDSSB-u, ispod svakog minimuma. Tlak mu je visok, iznosi 150 sa 100.

>>Branimir Glavaš dozvolio da mu se pruži medicinska pomoć

Komentara 29

KR
kresimirn1
17:29 30.03.2015.

kada ce se lustracija u pravosudu provesti ?

Avatar nisamgladan
nisamgladan
17:29 30.03.2015.

Interesantno. Sve tiskovine i medijske kuće su saznale za odluku VS i to prije nego li je napisana. Sramota od sudske vlasti i države a tim više što uglavnom svi likuju na tu vijest.

A9
AAA-999
17:32 30.03.2015.

U pravosuđu treba provesti potpunu lustraciju. Bilo bi dobro početi s Vrhovnim sudom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije