Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostaje na slobodi

Glavašu slijedi ponovljeni postupak u kojem kazna ne može biti veća od 8 godina

branimir glavaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.05.2015.
u 09:58

Potvrdili su Turudiševu odluku, slijedi ponovljeni postupak u kojemu kazna ne može biti veća od 8 godina

Branimir Glavaš ostaje na slobodi. Sudsko vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem suca Dražena Tripala, a članovi su Žarko Dundović i dr. sc. Zdenko Konjić, još 17. travnja odbilo je žalbu državnog odvjetnika na odluku Županijskog suda u Zagrebu o puštanju Glavaša na slobodu.

Bez sjednice odjela

Od tada je odluka bila po uobičajenoj proceduri u Službi evidencije Vrhovnog suda, koju je ipak prošla bez sjednice Kaznenog odjela. Iako je drugo sudsko vijeće Vrhovnog suda – pod predsjedanjem suca Damira Kosa – odlučujući ranije odredilo prvo da istražni zatvor može trajati do pravomoćnog okončanja postupka, ali ne dulje od kazne izrečene Glavašu nepravomoćnom presudom (znači do 10 godina zatvora), što je onda Ustavni sud ukinuo u povodu Glavaševe ustavne tužbe, da bi onda isto vijeće, uspoređujući Glavaševu situaciju sa suoptuženicima odlučilo kako Glavaš može biti u istražnom zatvoru do 5. svibnja 2016.

Očito je utvrđeno da ipak nije riječ o suprotnim pravnim stajalištima.Vijeće suca Tripala potvrdilo je odluku vijeća Županijskog suda u Zagrebu kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić, a koje je na temelju primjene testa opravdanosti (zakonitosti i legitimnosti) određivanja istražnog zatvora utvrdilo da više ne postoji dostatna veza između prvostupanjske presude izrečene Glavašu 8. svibnja 2009. i istražnog zatvora određenog u siječnju 2015. po odredbi na temelju koje je zatvor obvezatan ako je riječ o osudi na pet godina zatvora ili težoj kazni.

Pri tomu se Turudićevo vijeće pozvalo na odluku Ustavnog suda za Glavaša i stav iz odluka Europskog suda za ljudska prava prema kojem s protekom vremena između inicijalne presude i kasnijeg lišavanja slobode ta veza postaje sve slabija i može biti prekinuta. I prema vijeću suca Tripala u slučaju Glavaš ta je veza nakon proteka gotovo šest godina slaba i njemu je istražni zatvor određen drugačije nego što je uobičajeno jer ga sud nije odredio po službenoj dužnosti u povodu izrečene presude, već gotovo šest godina kasnije na traženje Državnog odvjetništva. I to u izuzetnim okolnostima nakon što je ukinuta pravomoćna presuda, a nakon što je Glavaš izdržao već dvije trećine ukinute kazne od osam godina zatvora te kad mu je uvjetni otpust s izdržavanja kazne bio vjerojatan. I Vrhovni sud vodio je računa o tomu da je Glavaš nedolaskom na objavu nepravomoćne presude 2009. tada izbjegao istražni zatvor, ali izdržavao je kaznu u BiH i nakon ukidanja pravomoćne osude vratio se u Hrvatsku u kojoj je i uhićen te je bio mjesec dana u istražnom zatvoru prije nego što je ponovno pušten na slobodu.

Sve to u okolnostima kad je i po Ustavnom sudu postojao “visoki stupanj vjerojatnosti da bi od sredine ožujka 2015. bio pred uvjetnim otpustom”.

Ne na njegovu štetu

Dakle, unatoč tomu što mu predstoji ponovljeno suđenje na Vrhovnom sudu, Glavaš se ipak vratio u Hrvatsku pa su se izgubili ciljevi zbog kojih je istražni zatvor propisan kao obvezatan (prije svega zbog povećane opasnosti od bijega i uznemirenja javnosti) pa bi zadržavanje Glavaša u zatvoru izgubilo i potreban stupanj legitimiteta te dovelo do povrede ustavnog načela razmjernosti.Sada su riješene sve procesne dvojbe i predstoji ponovljeno suđenje u kojem Vrhovni sud mora obrazložiti primjenu propisa i utvrditi jesu li Glavašu bila povrijeđena procesna prava. Na tom suđenju, kao što smo u jednoj novinskoj analizi već pisali, Glavašu ne može biti izrečena kazna veća od one na koju je bio osuđen ukinutom presudom – od osam godina zatvora, premda se na temelju odluke vijeća suca Kosa moglo zaključiti i drugačije.

Sudsko vijeće suca Tripala u svojoj je odluci navelo i da se u ponovljenom postupku na Glavaša primjenjuje pravilo prema kojem “povodom pravnog lijeka izjavljenog samo u korist okrivljenika, presuda se ne može izmijeniti na njegovu štetu”.    

>> Branimir Glavaš ostaje na slobodi? 

Komentara 16

Avatar delminium
delminium
10:45 25.05.2015.

branimire kriv si, kriv si jer osijek nije ocek,,,, branimire tvoje prezime bilo je strah i trepet u neprijateljskim redovima............branimire legendo hrvata, legenda za života

DD
ddh
10:43 25.05.2015.

Spekuliranje t.zv. "novinara", da ce Glavas dobiti jos vecu kaznu nije nista drugo nego medijsko spletkarenje partijskih medija koji pokusavaju, a to ce nastaviti i dalje, pritisnuti sudove, da Glavasa osude na vecu kaznu. Ti t.zv. "novinari" nigdje ne spominju, da je Ustavni sud u svojoj presudi konstatirao, da prvotno sudjenje Glavasu nije bilo u skladu sa zakonom i da su mu tu povrijedjena sva moguca ljudska i ustavna prava. Ali to te " novinare" ne interesira, jer to ne interesira njihovu ideolosku bazu na Iblerovom trgu i njihove nalogodavce u tom slucaju iz okruzja Save Strbca, a niti njihovo komunisticko uvjerenje. I umjesto, da se svi koji su u prvom sudjenju Glavasu u tom sudjenju (DORH, sudci i medijski navijaci protiv Glavasa potpomognuti centalom s Iblerovog trga i raznim Terselickima i Pusicima, agentima Save Strbca) sad kod Glavasa za to izvine oni pocinju ponovno strikanje samo njima poznatih krivnji i dokaza protiv Glavasa. Pa vec danas suradnici cetnika iz t.zv, Krajine, Hedl, Pecnik te razni Jutarnji, Novi, Index i Vecernji pocinju novo spletkarenje protiv nekoga tko je branio i obranio Osijek i sprijecio, da to bude Ocek, nebi li ga ponovno osudili. To je sramotno poigravanje sa istinom i puko izivlavanje komunista. Ali ti neznaju drukcije. I s tim i takvim medijima nece se u Hrvatskoj nikad nista promijeniti.

ZG
zorbas.grk
10:39 25.05.2015.

ma skinite mu se više s grbače

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije