navigacija Hrvatska 105
sporni detalj presude

Za jedan dan u odori HV-a Sanaderu smanjili kaznu godinu i pol

Bivši premijer nije sudjelovao u Domovinskom ratu nego je odoru odjenuo samo radi fotografiranja

Za jedan dan u odori HV-a Sanaderu smanjili kaznu godinu i pol

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Odijevanje odore HV-a na jedan jedini dan, i to radi fotografiranja, bivšem je premijeru Ivi Sanaderu za godinu i pol skratilo boravak u zatvoru! Zvuči nevjerojatno, no tako je odlučio Vrhovni sud u povodu žalbi na prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog ratnog profiterstva i uzimanja deset milijuna eura mita kako bi upravljačka prava nad Inom predao mađarskom MOL-u bio osuđen na jedinstvenu kaznu od deset godina.

Nema ga u registru

Vrhovni je sud u cijelosti potvrdio Sanaderovu krivnju za ratno profiterstvo i predaju Ine Mađarima, ali mu je smanjio kaznu. Sudsko vijeće kojim je predsjedao sudac Zdenko Konjić, a članovi su bili suci Marin Mrčela te Dražen Tripalo i asistirala im je savjetnica Melanija Grgić, kaznu je spustilo na osam i pol godina zatvora. Kao razlog naveli su dosadašnju neosuđivanost i sudjelovanje u Domovinskom ratu.

Kada je Sanaderov branitelj Čedo Prodanović u studenom 2011. na suđenju ispalio da je njegov klijent pukovnik HV-a koji se borio u Domovinskom ratu, to je u javnosti izazvalo nevjericu i podsmijeh. Ubrzo se pokazalo da je čin pričuvni te kako takve činove imaju i drugi političari poput Vladimira Šeksa, Josipa Manolića, Franje Gregorića, a Ivić Pašalić pohvalio se da je takvu privilegiju odbio. Nadalje, ime bivšeg premijera Ive Sanadera uopće ne postoji u Registru hrvatskih branitelja niti je ime branitelja Ive Sanadera zabilježeno u evidencijama personalne službe Ministarstva obrane.

Nelogično je da mu je to iz čega proizlazi zloporaba i djelo ratnog profiterstva uzeto kao olakšica

prof. dr. Zlata Đurđević

Na temelju kojih je to činjenica Vrhovni sud utvrdio da je bivši premijer sudionik u Domovinskom ratu (i to s doprinosom koji vrijedi godinu i pol zatvora manje), novinarima je promaklo. Kolega Ivica Radoš, što je Večernji objavio još krajem 2011., istražio je Sanaderov ratni put i utvrdio da je bio pripadnik Art garde iz Splita koja je prisegnula 3. prosinca 1991. u Stobreču. Više svjedoka, pripadnika te garde i sam njezin zapovjednik Rade Perković, izjavilo je da se Sanader pojavio samo toga dana na postrojavanju te kako je jedino tada odjenuo odoru radi fotografiranja na koje je još i kasnio dva sata.

Olakotna okolnost

Neovisno o stvarnom Sanaderovu sudioništvu u Domovinskom ratu, profesorica Kaznenog procesnog prava Zlata Đurđević kaže da je sporno uzimanje te okolnosti kao olakotne za djelo ratnog profiterstva.

– Upravo je njegov položaj u izvršnoj vlasti iz kojeg proizlazi pričuvni čin omogućio da iskoristi činjenicu kako smo u ratu i zloupotrijebi položaj. Ono na čemu se temelji kazneno djelo što ga je počinio, a to je ratno profiterstvo, sud mu istodobno uzima kao olakotnu okolnost – upozorava prof. Đurđević.

Odluka da se Sanaderu smanji kazna otvara još jedno pitanje. Maksimalna je kazna za ratno profiterstvo i davanje Ine na upravljanje MOL-u 15 godina zatvora. Ako je Sanader koji je obnašao najvišu moguću funkciju u državi i, kad je riječ o Ini, narušio nacionalnu sigurnost za to dobio osam i pol godina, kakav zločin treba počiniti da se dobije maksimalnih 15?

>> Milanović o Sanaderu: 'Presuda je šokantna'

>> Sanaderov odvjetnik najavio tužbu Ustavnom sudu

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (10 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

65
Registracija
 • vvvggg vvvggg

  16.06.2014 u 21:54h

  eto tako vam funkcionira hdz-sdp koalicija. sanader dobije smanjenu kaznu zato što se slikao u odori... čobanković ošteti državu za 40 mil. kn. i dobije malo guljenja krumpira... udbaše se štiti do zadnjeg daha... a vama mrako, ako istekne osobna platit ćete 3 000kn. ne platite li- ovrha.... ne stavite li fasadu na kuću u roku 5g- kazna je 3 000kn MJESEČNO.... ne smijete izić iz dućana bez računa.... pa koliko vam treba da shvatite da hdz=sdp i da nam treba korijenita promjena!?
  26 84% 5
 • Boras Boras

  16.06.2014 u 21:51h

  Jel to znaci da se uslikao jos 8 puta u odori HV bio bi potpuno oslobodjen??????????
  24 89% 3
 • dosaosam dosaosam

  16.06.2014 u 22:03h

  Nagrada za ratno profiterstvo je smanjenje kazne.Mađari su u pravu kad kažu da nam je sudstvo korumpirano i nesposobno.
  17 94% 1
 • trnci.trnci trnci.trnci

  17.06.2014 u 15:58h

  Sramota tko sudi i tko odlučuje, da bi Sanaderu bila umanjena kazna. Umjesto utrostručiti oni je smanjuju. Najbolje bi bilo poradi troškova suđenja pustiti ga na slobodu.
  0 0% 0
 • vh1

  17.06.2014 u 15:13h

  Takvih hadezeovaca je na stotine. Glumatali su ratovanje. Nisu imali vremena za pljačku i rat.
  2 100% 0
 • magnum2013 magnum2013

  17.06.2014 u 12:52h

  Da se sramimo takovog sudstva u našoj državi to je već poznato. Najžalosnije je to što mi obićni smrtnici nemožemo ništa promjeniti. Netko je naprijed napisao da smo banana država. Mislim da se nebi trebali izrugivati ljudima iz država koje uzgajaju banane, jer osobno mislim da su samo siromašni, ali daleko pošteniji od nas i naših političara. Zbog toga izražavam doboko žaljenje što imamo takav Vrhovni sud, a u stvari je to gnijezdo uhljeba koje sramoti Hrvatski narod svojim sramnim odlukama.
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare