Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlada o priopćenju

'Ma to je netko hakirao Ured predsjednice'

Zoran Milanović
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
23.02.2015.
u 19:58

– Ne vjerujem da bi predsjednica države tako nešto sastavila i objavila – kaže izvor iz Vlade

Premijer Zoran Milanović uputio je predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović pismo u kojemu je poziva da zajednički sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), pozvao ju je na sjednicu Vlade kad god joj to odgovara te da pripremi konkretne prijedloge za tematsku sjednicu, mehanizme za njihovo provođenje te projekciju i procjenu financijskih i proračunskih učinaka.

Predsjednica Grabar-Kitarović na to je odgovorila priopćenjem, koje potpisuje njen glasnogovornik Luka Đurić, a u kojemu premijera Milanovića poziva na ostavku.

Zajedničke ovlasti

– Imajući u vidu zajedničke ustavne i zakonske ovlasti u pogledu usmjeravanja rada sigurnosnih službi, predlažem Vam da, čim budete spremni, ali svakako u razumnom roku, zajedno sazovemo sjednicu VNS-a. Naime, godišnje smjernice za rad sigurnosno obavještajnih agencija RH za 2015. godinu još nisu usvojene. Vaš prethodnik Ivo Josipović i ja iz razumljivih razloga nismo to željeli učiniti tijekom predizborne kampanje – napisao je Milanović.

Premijer ju je sad i napismeno pozvao da dođe na sjednicu Vlade, a osvrnuo se i na njenu više puta javno izraženu namjeru da po članku 102. Ustava predloži Vladi da održi sjednicu i razmotri određena pitanja. Milanović kaže da inicijativu načelno pozdravlja, ali traži od predsjednice da zahtjev konkretizira, navede kako ga provesti i što će biti financijski efekti njene inicijative.

S Pantovčaka je vrlo brzo stigao odgovor u formi priopćenja u kojemu se kaže da je predsjednica 19. veljače nazvala Milanovića, ponudila mu suradnju i najavila da će poslati prijedlog za zajedničku sjednicu Vlade.

Ostavka predsjednika Vlade

– Tijekom razgovora predsjednica je premijeru predložila da timovi Ureda predsjednice i Vlade utvrde dnevni red zajedničke sjednice. Kako do danas iz Vlade nije prihvaćen taj prijedlog, predsjednica Vladi upućuje prijedlog dnevnog reda zajedničke sjednice u skladu s člankom 102. Ustava – stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Đurić. U nastavku se osvrće na Milanovićev poziv Grabar-Kitarović da se pripremi za sjednicu Vlade s konkretnim prijedlozima, načinom provedbe i procjenom financijskih učinaka i zaključuje da je njen najkonkretniji prijedlog ostavka.

– Naglašavamo kako je predsjednica, nakon temeljitih analiza i obavljenih konzultacija s gospodarskim stručnjacima, došla do zaključka kako je najkonkretniji prijedlog za izlazak RH iz krize – ostavka predsjednika Vlade – zaključuje se u reakciji s Pantovčaka. Završava da predsjednica od Milanovića, ako ne podnese ostavku, očekuje konkretan prijedlog, način provedbe i procjenu financijskih učinaka za izlazak zemlje iz krize, što je ustavna obaveza Vlade, a ne predsjednice. Poziv za održavanje sjednice VNS-a pak prihvaća.

Jasna poruka premijera

Nakon zahtjeva šefice države za ostavku premijera tražili smo reakciju iz Vlade. – Ma to je sigurno netko hakirao Ured predsjednice. Ne vjerujem da bi predsjednica države tako nešto sastavila i objavila – rekao nam je visoki dužnosnik iz Vlade uz napomenu da je cijelo priopćenje toliko neozbiljno da doista pobuđuje sumnju u autora.

Nastavlja da se predsjednici obratio premijer osobno i da je njegova poruka vrlo jasna. Uostalom, kaže, smjernice za rad tajnih službi pripremljene su još u prosincu i Grabar-Kitarović ih ima na stolu. Samo ih treba pročitati. O prijedlogu šefice države da se sastane mješoviti tim koji bi pripremao zajedničku sjednicu Vlade naš sugovornik kaže da je to besmislica jer se zna što je čiji posao i ovlasti. Posao Vlade je, naglašava, kreirati i provoditi gospodarsku politiku, a ne formirati timove koji bi brifirali predsjednicu koja u tom segmentu ionako nema nikakve ovlasti.

– Ako želi tematsku sjednicu Vlade, neka je predloži i pripremi se za nju – zaključuje naš sugovornik iz Vlade.

Pet točaka tematske sjednice Vlade

Pozivom na ostavku premijera šefica države izazvala je reakciju predsjednika Sabora Josipa Leke koji je taj čin ocijenio sebičnim. – Onaj tko poziva na ostavku zna onog tko bi ga trebao zamijeniti – rekao je Leko i ocijenio da iza njena poziva na Milanovićevu ostavku ne stoji nikakva analiza, već je to refleksna reakcija koja ne rješava problem. Pošto je čula reakcije na premijerov poziv na sjednicu Vlade, ali s konkretnim temama i prijedlozima, kao i na njen odgovor da jedino predlaže neka Milanović podnese ostavku, Grabar Kitarović se oglasila s još jednim priopćenjem.

U njemu na više mjesta konstatira da je Hrvatska u dubokoj ekonomskoj krizi. Iznosi podatke da je BDP pao na 327,2 milijarde kuna, da je javni dug u odnosu na BDP premašio 80 posto, da je inozemni dug veći od 47 milijardi eura, stopa nezaposlenosti premašila 20 posto, broj zaposlenih bi trebao pasti ispod 1,3 milijuna, deficit proračuna u odnosu na BDP se približio 5 posto, pokrivenost uvoza izvozom je dosegla gotovo 60 posto, a lani je broj stanovnika pao za 10.447. U naknadnom priopćenju predsjednica predlaže pet točaka tematske sjednice Vlade, no one su formulirane kao pitanja na koja bi joj Vlada trebala odgovoriti. To su: mjere koje Vlada planira provesti do kraja mandata radi povećanja zaposlenosti, posebno mladih; mjere za zaustavljanje negativnih demografskih trendova; mjere za povećanje povlačenja sredstava iz EU fondova; modeli koje Vlada planira predložiti radi rješavanja graničnih pitanja i otvorenih sporova sa susjedima; mjere za energetsku neovisnost i sigurnost Hrvatske.

>>Novo pismo predsjednice premijeru: Objasnila zašto predlaže sjednicu Vlade!

>>'Predsjednica je izgubila živce na prgavo ponašanje premijera'

>>Predsjednica Grabar-Kitarović traži od Milanovića ostavku!

>>Pročitajte pismo koje je Milanović poslao Kolindi Grabar-Kitarović

>>Leko: Zahtjev predsjednice je sebičan!

Komentara 135

ČE
četvrti
20:10 23.02.2015.

Zahtjev KGK za Milanovićevom ostavkom nije ništa drugo nego na drugi način ponovljena Josipovićeva rečenica o Vladi i Milanoviću od prošlog tjedna. Nije mi jasno što sad najednom svi iščuđavaju. A izjave u kojima zazivaju ostavku Milanovića dali su i Čačić, i Holy i brojni drugi.

DU
Deleted user
20:12 23.02.2015.

Gospodine Milanoviću, po Vašim izjavama, mi bi trebali vjerovati da je Vas ured hakiran dnevno!

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
20:11 23.02.2015.

mislim kak je pismo jako ozbiljno i jako bi volio cut odgovore od druga zokija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije