Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Socijalni darovi

Što smjera Vlada: Potezi do kraja mandata

Zoran Milanović
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
03.09.2015.
u 11:20

Premijerova poruka: Ne mislim čekati s izborima do 28. studenoga, kada će biti službeni, i vjerojatno pozitivni, rezultati rasta BDP-a

Iako je premijer Zoran Milanović jučer u Splitu izbjegao decidirano odgovoriti kada će biti raspisani parlamentarni izbori, ipak je dao naslutiti kako mu ne bi bilo mrsko ako bi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović raspisala izbore u prvom mogućem ustavnom roku – krajem listopada. Krajnji je rok sredina studenoga.

– Svejedno mi je kojeg će se datuma održati izbori. Neću predlagati datum kao moji prethodnici. To nije moj posao, to je posao predsjednice, jedna od njezinih rijetkih dužnosti i obveza. Neka odluči sama ili u razgovoru s nekim drugim, ja se u to neću uplitati. Mislim da je to građanima tako svejedno. Oni znaju da će biti izbori, ali da će biti jednu ili drugu nedjelju, nevažno! – izjavio je Milanović i rekao kako Vlada ne misli čekati s izborima do 28. studenoga, kada će biti objavljeni službeni, vjerojatno pozitivni, rezultati rasta BDP-a u trećem kvartalu.

Već viđeno

Sabor će biti raspušten odmah nakon što se izglasaju, kako je premijer rekao, “zakoni za dobrobit građana”. Pritom je spomenuo i mjeru protiv energetskog siromaštva, takozvane “vaučere za struju i plin”. – To nije podjela proračunskih sredstava, već konkretni zakoni, doneseni u suradnji s pružateljima tih usluga – rekao je premijer. Kako će se novac za vaučere osigurati iz uplata tvrtki opskrbljivača, istina je da tu mjeru nećemo isplaćivati iz državnog proračuna. Ali moguće je ipak da taj trošak opskrbljivači na koncu ipak prebace na kupce električne i toplinske energije.

Kao i sve vlade do sada – a to nije samo hrvatski specifikum – tako je i Milanovićeva u zadnjoj godini mandata počela “kupovati” glasove i novcem iz državnog proračuna. Naravno da je velika većina donesenih odluka potrebna, pa i očekivana za socijaldemokratsku vladu, ipak bude u oči tajming – što su čekali tri godine? Godinu su počeli mjerom otpisa duga blokiranim građanima, pa su 15.434 građanina uspjela otpisati do 35 tisuća kuna svojih dugova, a Vlada je i svim dužnicima koji neredovito otplaćuju dugove pomogla smanjenjem zateznih kamata – za građane na 8,14 posto, a za tvrtke na 10,14 posto.

Ministar financija Boris Lalovac vratio je državne poticaje na stambenu štednju, što državu godišnje košta oko 50 milijuna kuna. Vlada je odlučila od 1. listopada isplaćivati dodatke na plaću za posebne uvjete rada i odgovornost za život i zdravlje ljudi za 73 tisuće zaposlenika u zdravstvenom sustavu. Podsjetimo, lani je Vlada državnim i javnim službenicima uskratila pravo na povećanje plaća na osnovi godina staža. Ova kompenzacijska mjera stajat će oko 190 milijuna kuna godišnje. Službenicima i namještenicima Vlada je odlučila isplatiti i jubilarnu nagradu od 1800 kuna, koja je do sada iznosila 500 kuna, i to će u konačnici porezne obveznike stajati 112,5 milijuna kuna.

Topli obrok gladnoj djeci

Vlada uoči izbora povećava i iznose zajamčene minimalne naknade za samce koji su radno nesposobni (sa 800 na 920 kuna) te za djecu samohranih roditelja (sa 320 na 440 kuna). Osiguran je novac i za topli obrok za 17.500 gladnih učenika, što bi u konačnici trebalo stajati 17,5 milijuna kuna. Dobre vijesti stižu i za radnike koji rade u tvrtkama kojima je blokiran račun i kojima prijeti stečaj. Država će tim radnicima isplaćivati do tri plaće (2423 kuna neto, iznos minimalca).

>>Milanović: Neću se miješati u datum izbora, a Karamarko bi mogao izići iz mišje rupe

>>Kupovanje vremena nije koristilo pa je SDP ubacio u petu brzinu

Komentara 45

TO
tolitol
11:33 03.09.2015.

Porastao BDP (prema dubioznim metodama Državnog zavoda za statistku) za, nevjerojatnih, 1 posto i sad se hvataju te fatamorgane kao pijan plota. Još kad bi objavili za koliko su milijardi eura se zadužili ove godine pa da barem budemo u tome na čistu. Čitav mandat su sprčkali na ideologiju. Ušli smo u EU a nisu uspjeli zabilježiti nijednu značajniju investiciju. Po iskorištenosti EU fondova smo debelo najgori u EU. Sad se nakon pelješenja "građana" pune četiri godine sjetili raditi "za njihovu dobrobit". A sve to zbog neutažive gramzivosti i pohlepe za vlašću. Kod nas je doista najgore isplivalo na površinu.

DU
Deleted user
11:41 03.09.2015.

Bilo bi fair od njih da izađu na izbore s reprintom Plana 21, poželjno na ćirilici da "odmori oči" puku i da preko toga ukoso prelijepe "Obećano-izvršeno!". Znate one divne slogane: u plusu tri plaće, a ne u minusu da ti se plače! i dr. Inače, s njima su najviše izgubili radnici - kojih se esdipi nekoć nije sramio nego su govorili da u oni s onima koji žive od rada i za rad. Nitko nije tako efikasno ošišao rad. prava na nulericu, ono Mirando Mrsić ih još dohvatio i "fleksericom". Nikad niste vidjeli Milanovića kako pruža ruku škverskom zavarivaču ili švelji iz Kamenskog, zar ne? Ne, on radije zapraši na grill s Tedeschijem u uvali Parja na Hvaru. E za njih je sad smak svijeta jer na lijevoj strani ostade esdipi koji kako veli Milanović, sad "liberalna stranka". Nada radništva umire zadnja, ali SDP - e sad da vidimo koliko ima tih krupnih kapitalista koji će za njih glasovati, kad su oni novokomponirani liberali...

Avatar zabadalo5
zabadalo5
11:38 03.09.2015.

Što smjera Vlada?! Osim ponovno se zadužiti i pričati građanima bajke? Veliko ništa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije