Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA NAKON ČAČIĆA

Vlada nakon Čačića: Novi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak?

'30.08.2012. , Zagreb - U Banski dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH.Ivan Vrdoljak  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/4
Autor
Ivanka Toma
14.11.2012.
u 19:19

SDP-ovci bi mogli tražiti rekonstrukciju vlade jer su potpuno zakazale investicije

Odlazak prvog potpredsjednika Radimira Čačića iz Vlade ne bi trebao izazvati veće poremećaje u Kukuriku koaliciji, ali ni u samoj Vladi. Prema prvim reakcijama koje su uslijedile samo nekoliko sati nakon objave presude mađarskog suda, zaključuje se da su dvije vodeće stranke, SDP i HNS svjesne ozbiljnosti gospodarske krize u kojoj moraju voditi zemlju te da im je u takvim okolnostima prijeko potrebno očuvanje političke stabilnosti. Takav stav za HNS znači da će biti zadovoljni očuvanjem dogovorenih pozicija u Vladi. Primarno im je, naime, da resor gospodarstva ostane i dalje u njihovim rukama. Pitanje tko će mu biti na čelu, odnosno tko će nakon Čačića biti ministar gospodarstva, tek kao drugo dolazi na red, kao i pitanje kome će pripasti titula prvog potpredsjednika Vlade.

Pusić prva potpredsjednica

Kombinacija u kojoj bi Čačićev nasljednik bio ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, na prvu se čini najizvjesnijom i najelegantnijom, a navodno je zagovara i sam Čačić. U toj varijanti ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić preuzela bi titulu prve potpredsjednice Vlade.

>> Trebao je otići prije donošenja konačne presude

Prednost Vrdoljaka kao novog ministra gospodarstva jest što je već član Vlade i treba mu najmanje vremena da se prilagodi novoj funkciji. Kao uhodani dio vladajućeg tima ne bi izazivao nikakve nedoumice ili pitanja kod ostalih članova Vlade. Uostalom, s Vrdoljakom se već špekuliralo kao s Čačićevim nasljednikom u slučaju da on mora dati ostavku zbog osuđujuće presude za prometnu nesreću s bezuvjetnom zatvorskom kaznom. Unutar same stranke posljednjih se mjeseci poradilo i na političkoj promociji Vrdoljaka kao jednog od prepoznatljivijih lica HNS-a. Stranci je to bilo posebno prihvatljivo nakon prvostupanjske presude kojom je Čačić proglašen krivim za nesreću i osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu. Ta je presuda izazvala niz negativnih reakcija u javnosti, ali i potrese unutar samog HNS-a koji su kulminirali zahlađenjem odnosa između Čačića i njegove najbliže suradnice Vesne Pusić. Tada se najviše otvorio politički prostor za Vrdoljaka.

Milanovićevo iskustvo

No, nije nemoguće ni da se nakon Čačićeva odlaska zatraži rekonstrukcija Vlade. Inicijativa za takvo što mogla bi doći iz SDP-a, to prije što je dio članstva nezadovoljan HNS-ovim udjelom u vlasti u odnosu na izborne rezultate koje su ostvarili. Drugi razlog zbog kojeg bi SDP mogao tražiti rekonstrukciju Vlade i redefiniranje uloge HNS-a u njoj je činjenica da je resor gospodarstva koji je preuzela Čačićeva stranka potpuno podbacio. Posebno su zakazale investicije za koje je odgovoran prvi potpredsjednik. Rekonstrukciju Vlade mogao bi zatražiti i sam HNS ako se tako odluči na njihovim stranačkim tijelima, tj. ako opet narastu HNS-ovi politički apetiti. Ipak, takav potez ni za jednu stranku ne bi bio previše produktivan jer bi za sobom povukao niz drugih problema. Diranje u podjelu resora u Vladi moglo bi izazvati međustranačke trzavice, što bi donijelo veliku štetu svakoj stranci pojedinačno, ali i cijeloj Vladi. Premijer iza sebe već ima to iskustvo, i to upravo u povodu Čačićeve nesreće kada je bezrezervno branio svog prvog potpredsjednika, što je izazivalo valove negodovanja, kako u javnosti tako i u SDP-u. Uostalom, promjena pravila igre zahtijevala bi određeno vrijeme, a birači bi to zasigurno doživjeli kao podjelu moći, što nikome uoči lokalnih izbora ne treba.

Poruke izrečene na kratkoj konferenciji za novinare koju su u srijedu održali premijer Milanović i Čačić znače da Vlada želi očuvati stabilnost, da nema namjeru provoditi nikakve velike promjene te da Čačićevu zamjenu želi definirati što prije, po mogućnosti do kraja tjedna. No, konačni ton i značenje Čačićeve ostavke ipak će dati HNS, i to nakon što se odredi Čačićeva daljnja sudbina na funkciji predsjednika stranke i kada se bude određivao njegov nasljednik. Već u prvim satima nakon objave da predsjednik HNS-a ide u zatvor u toj se stranci počelo spominjati ime Dragana Kovačevića, Damira Kuštraka te varaždinskog župana Predraga Štromara kao njegovih mogućih nasljednika. Njihove su “kandidature” vrlo brzo odbačene, ali to ne znači da se neće pojaviti nove.

>> Čačić je bio u šoku kad je čuo da ide u zatvor

>> Čačić za zatvor doznao pet minuta prije slijetanja – od Josipovića

Komentara 103

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
22:09 14.11.2012.

... ljudi moji nemam pojma kako izgledaju pokisle kokoši ali sve mislim kao ova dvojica ... strava ...

Avatar Uzdanica
Uzdanica
20:27 14.11.2012.

eto problema za vrdoljaka čačić je stručnjak

Avatar ciril
ciril
20:11 14.11.2012.

Ponasanje Hrvata nakon ostavke Cacica podsjeca me jako na ponasanje Hrvata nakon ostavke Ive Sanadera. U cemu je slicnost njih dvojice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije