Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povukli ZOR

Mrsić: Uzimamo time-out. Nismo se uplašili sindikata!

Mirando Mrsić
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
04.12.2013.
u 13:08

– Ono što nam predstoji je da vidimo je li zakon usklađen s pravnom stečevinom EU, a za to treba određeno vrijeme s obzirom na broj direktiva koje se odnose na radno zakonodavstvo – rekao je Mirando Mrsić.

Ministar rada Mirando Mrsić objasnio je danas razloge privremenog povlačenja Zakona o radu (ZOR). Rekao je da će zakon ići u siječnju, a do tada poziva sve sindikate da sjednu za stol s Vladom, rasprave sva otvorena pitanja te donesu zakon u konsenzusu.

– Ono što nam predstoji je da vidimo je li zakon usklađen s pravnom stečevinom EU, a za to treba određeno vrijeme s obzirom na broj direktiva koje se odnose na radno zakonodavstvo, i uzimamo jedan time-out da sjednemo sa svima za stol i razgovaramo o tome kakav ZOR trebamo i treba li neke stvari promijeniti. Ne odustajemo od ZOR-a, ali shvaćamo da je potrebno još razgovora i pregovora – tvrdi Mrsić te dodaje da razlog povlačenja zakona nije strah od sindikata koji su za sutra najavili i veliki prosvjed.

"Nismo se uplašili ni sindikata ni prosvjeda"

– ZOR je trebao ići u dva čitanja i onda nije logično da prvo čitanje bude sada i u siječnju drugo, ovako omogućujemo svima tko god ima što reći o ZOR-u da ima vremena to reći. Nismo se uplašili ni sindikata ni prosvjeda, ZOR treba donijeti jer on povećava konkurentnost RH i čuva radna mjesta i pomaže otvaranju radnih mjesta – nastavlja Mrsić objasnivši da je zakon izuzetno velik i da žele još vremena da sa sindikatima riješe pitanja koja su i dalje ostala otvorena.

S obzirom na to da je jedan od velikih prijepora oko ovog zakona uvođenje 56-satnog radnog tjedna, novinare je zanimalo jesu li Vlada i on spremni od toga odustati.  – Kad govorimo o radnom vremenu, sve zemlje u okolini uredile su radno vrijeme i mi trebamo sjesti i odrediti se prema tom dijelu. Sindikati pristaju na povećanje i raspodjelu radnog vremena, ali uz kolektivne ugovore. Vlada je predložila jedan prijedlog koji je srednji put između sindikata i poslodavaca koji kaže do 56 sati bez kolektivnog ugovora te od 56 do 60 sati s kolektivnim ugovorom. Prema tome, o tome možemo razgovarati – kaže Mrsić.

Sindikati nisu protiv toga da se u Hrvatskoj uredi radno vrijeme na drukčiji način nego što je to sada uređeno i da se neravnomjerno rasporedi, dodaje Mrsić. – To znači da se u jednom tjednu radi više od 40 sati, a da se u roku od četiri mjeseca to vrijeme "ispegla" i da se u prosjeku radi 40 sati. Samo je pitanje na koji način, s kolektivnim ugovorom ili bez njega. Možemo sjesti i razgovarati o tome – zaključio je ministar rada.

>>Sindikati napustili pregovore i traže ostavku Mrsića

>>Izmjene ZOR-a dovest će do novog rasta nezaposlenosti

Komentara 10

DU
Deleted user
13:23 04.12.2013.

Karakteristično je za ovu "vladu". Nisu li oni prije slanja Zakona u proceduru znali da ga se mora uskladiti s pravnom stečevinom EU-a? Nisu se "uplašili" sindikata? I te kako su se uplašili, ne samo sindikata, nego i najmanje 946.433 "pučista" s nedjeljnog referenduma, pa 100.000 "pučista" od 18. 11. iz Vukovara, pa vjerojatno 500.000 "pučista" Stožera za obranu hrvatskog Vukovara...., a "vlada" pak na mene kao građanina Republike Hrvatske ostavlja dojam jednog lošijeg dječjeg vrtića.

NO
Nordik
11:08 04.12.2013.

Linić odustao od dodatnog oporezivanja, Mrsić odustao od ZOR-a, svi dižu ruke. Vlada jedino razmišlja kako da preživi do kraja mandata

PE
PESUTJOSIP
13:58 04.12.2013.

Samo glup čovijek se ne boji.JA se bojim kako će nas ovi dovesti pred visoki zid a onda je moguće samo razbiti isti .............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije