Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štrajk fakulteta

Otkazano od 80 do 100 % nastave na najvećim fakultetima

Vilim Ribić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
29.05.2014.
u 19:45

- Znak je to neslaganja s nerazumnim i nekorisnim smanjivanjem plaća, eksperimentiranjem sa sustavom i nekompetentnošću ekipe koja vodi Ministarstvo- zaključuje Ribić u priopćenju.

Odaziv u štrajku na fakultetima i veleučilištima iznad je svih očekivanja. Nastava se ne održava ili se održava sporadično, a sve druge službe ne rade, kazao je danas Vilim Ribić. Potporu su dobili od SSSH.

Podaci Nezavisnog sindikata znanosti govore o 80 do 100% otkazane nastave na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, Učiteljskom, na Arhitekturi, Agronomiji i Filozofskom u Zagrebu, PMF-u i na Pravu u Splitu, Poljoprivrednom u Osijeku, Edukacijsko-rehabilitacijskom te Strojarskom i Prometnom u Zagrebu. Nacionalna i sveučilišna knjižnica te riječka knjižnica ne rade s korisnicima. Na nekim fakultetima odaziv je polovičan – na Veterini, Ekonomiji, Građevinskom i Politologiji u Zagrebu.

Na zagrebačkom Filozofskom štrajkalo je, prema procjeni štrajkaškog odbora, oko 80% zaposlenih. – Knjižnica ni tajništvo ne rade, nema nastave – kazao je predsjednik NO-a Sindikata Nikica Gilić. Naglasio je da Vlada udara na najslabije: onemogućava zapošljavanje mladih, smanjuje plaću najstarijima.

– Ne štite li najranjivije, mogu raspustiti Vladu jer to nije socijaldemokracija – kaže Gilić. S njim se slaže i kolega mu s FER-a Tomislav Šikić. – Ako ne mogu napredovati, mladi će otići van, i to je najgore što nam se može dogoditi – kaže Šikić. Unatoč velikom odzivu na štrajk, dio profesora je ipak odradio neke obveze prema studentima, primjerice, neki su pisali kolokvije.

>> Fakulteti 22. svibnja idu u štrajk, zbog smanjenja plaća

Komentara 3

GL
gladiatus61
14:49 29.05.2014.

školstvo je kičma svakog društva.Hrvatski intelektualci,političari,glumci,sportaši....se moraju puno više angažirati jer će nas jovanović bre sve da rasturi

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
13:55 29.05.2014.

Pod punom kaznenom odgovornošću izjavljujem da je na nekim fakultetima štrajk konstantan. Dio ekipe ništa ne radi, a dobivaju ogromne sume novca.

DU
Deleted user
14:17 29.05.2014.

niko ne voli raditi, sve je povod za nerad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije