Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
godišnji odmor

Većina Hrvata na ljetovanju do tri tjedna, dulje samo činovnici

16.07.2013., Zagreb -  Dio gradjana koji nisu otisli na godisnji odmor u poslijepodnevnim satima dosli su na Jarun odmoriti se ili rekreirati.
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
03.08.2015.
u 17:15

Po duljini godišnjeg odmora na začelju smo EU, a glavni izbor nam je Jadran

Prema zakonu zaposlenik ima pravo na minimalno 20 dana godišnjeg odmora, što je i donja granica predviđena konvencijama EU, prosjek je u Hrvatskoj 23,3 dana, pokazalo je nedavno istraživanje portala MojPosao, a to nas svrstava u donji dio ljestvice zemalja prema broju dana godišnjeg odmora.

Najradije u svojoj zemlji

No u ljetnim mjesecima većina nema pravo na korištenje odmora duljeg od tri tjedna, potvrđuju nam predstavnici tvrtki s kojima smo kontaktirali, a u prosjeku je to dva do tri tjedna. Primjerice, tako je u Atlantic grupi, Ini i Hypo banci, a neki koriste kolektivne godišnje odmore, poput HS Produkta i Podravke. Gledajući ostale zemlje EU, na vrhu su po broju dana godišnjeg odmora Austrija, Njemačka, Danska i Francuska s oko 30 dana, dok najmanje dana godišnjeg odmora imaju Estonci, Ciprani, Rumunji i Slovaci – 20 do 21 dan. Nismo ni mi daleko, a i u pravilu, pridošlice u EU imaju manje dana plaćenog odmora, pa tako ispada da provodimo više vremena na poslu. Prema posljednjim podacima Eurofounda, Hrvatska je na osmome mjestu među 28 članica EU po broju dana i sati provedenih na poslu, a najmanje rade zaposleni u Francuskoj, Danskoj i Njemačkoj. Istraživanje portala MojPosao pokazalo je i da tri radna dana više godišnjeg odmora mogu koristiti zaposlenici u institucijama, a i oni se u istraživanju i najmanje žale na broj dana odmora, dok su najmanje zadovoljni zaposlenici u državnim tvrtkama, iako imaju više dana godišnjeg od prosjeka.

Prema podacima Eurostata, stanovnici EU najčešće na odmor putuju unutar vlastite zemlje, a tako je i u Hrvatskoj.

Zeleni odmor

Od oko 1,5 milijuna Hrvata koji su si, recimo, lani priuštili neko putovanje, na more ih je otišlo nešto više od 1,1 milijun. Mnogima je, kao uostalom i strancima, sve zanimljivije turističko odredište i naš glavni grad. Pozitivni trendovi se nastavljaju i u ovoj godini u kojoj je u prvih šest mjeseci Jadran posjetilo čak 17 posto više (ukupno oko 163.000) domaćih gostiju nego lani u istom razdoblju. Hrvati, dakako, na godišnji odmor putuju i u inozemstvo.

Iako raste broj onih koji biraju tzv. zeleni odmor, u planinama, na jezerima u Austriji ili susjednoj Sloveniji, ipak pretežu putnici na obale mediteranskih konkurenata, a ove godine je Tunis i Egipat zamijenila Grčka. Tradicionalno, stanovnici Njemačke i Velike Britanije putuju najviše, no gleda li se broj putovanja po broju stanovnika, Luksemburg je vodeći. Vodeće europske destinacije su Španjolska, Italija i Francuska, no gleda li se omjer broja turista i veličine zemlje, onda je uz Maltu i Cipar u vrhu i Hrvatska.

>> Zaposlenike Grada Bandić pušta dva tjedna na odmor

>> Može li se od nacizma uteći na 'socijalni' godišnji odmor?

Komentara 6

Avatar mirica19
mirica19
20:22 03.08.2015.

Vecina Hrvata na ljetovanje ne ide!

Avatar uz_kavicu
uz_kavicu
19:42 03.08.2015.

Srećom, imam pristojan godišnji odmor ako se gleda broj slobodnih dana, ali na žalost ne ljetujem nigdje....po sistemu čući kući!

MA
matildica
08:10 04.08.2015.

s trideset godina radnog staža i trideset dana godišnjeg odmora spao sam na dvadeset i dva dana a hebem ti ja ovu državu i socijal demokratsku partiju na vlastiatsku partiju na vlasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije