Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osiguravanje bolnica

Posao bez javnog natječaja: Varga platio 7 milijuna kuna Vojkoviću za posredovanje

varga vojković
Foto: Pixsell
1/2
26.01.2015.
u 22:43

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da javni natječaj nije bio potreban te da se Gras Savoye Croatia sama obratila s ponudom

Za sedam milijuna kuna vrijedan posao posredovanja u osiguranju bolnica Ministarstvo zdravlja angažiralo je tvrtku Gras Savoye Croatia čiji je prokurist i 20-postotni dioničar Hrvoje Vojković, nekadašnji HSLS-ovac i bivši šef Croatia osiguranja. Spomenuti milijuni izračun su na temelju vrijednosti javne nabave objedinjenog osiguranja 42 bolnice, o kojemu smo nedavno pisali, a čime ministar zdravlja Siniša Varga računa uštedjeti 15 milijuna kuna i te ustanove osigurati od elementarnih nepogoda, materijalne štete, ali i liječničke pogreške.

Mogućnost uštede

Hrvoje Vojković, odnosno tvrtka koja je dobila ovaj posao, zaradit će 14 posto od njegove ukupne vrijednosti, a iz natječajne dokumentacije jasno je da je riječ o poslu vrijednom 50 milijuna kuna. Za posredovanje nije raspisan javni natječaj, a iz Ministarstva zdravlja odgovaraju da takva procedura nije ni potrebna te da se Gras Savoye Croatia sama obratila Ministarstvu s ponudom.

– Ministarstvo zdravlja prepoznalo je mogućnosti ušteda za zdravstveni sustav putem takvog oblika nabave usluga osiguranja. Tvrtka Gras Savoye d.d. obavila je analizu tržišta i dala prijedlog rješenja koje bi bilo optimalno za zdravstveni sustav, i to bez ikakvog troška za Ministarstvo zdravlja – odgovorili su iz Ministarstva zdravlja objašnjavajući kako će sedam milijuna kuna, odnosno 14 posto od ugovorene cijene natječaja za objedinjena osiguranja tvrtka posrednik naplatiti od osiguravajuće kuće koja pobijedi na natječaju.

Novac daje Ministarstvo

No, činjenica je da će novac pobjedniku natječaja dati Ministarstvo zdravlja.

– Poučeni dosadašnjom problematikom zdravstva, napravili smo istraživanje i prezentirali mogućnosti, napravili analizu i predstavili cjelovito rješenje prema kojem nema mogućnosti da se dogodi gubitak bilo kojoj bolnici. Pokriva se i imovina i odgovornost liječnika, a mi pravo na svoju posredničku proviziju imamo nakon završetka natječaja kada svaka od bolnica uplati svoju premiju – objasnio je Marko Štajduhar, direktor Gras Savoye Croatia d.d., dodavši da je riječ o tvrtki u sklopu Willis grupacije, treće najveće grupacije na svijetu. Kako kaže Štajduhar, funkcija Hrvoja Vojkovića u tvrtki nije operativnog karaktera. Ipak, budući da je riječ o nekoć političkom kadru na visokim pozicijama, jasno je da se svaki njegov angažman, pa tako i ovaj, propituje. Neslužbeno se može čuti da je isticanjem Vojkovića riječ o borbi osiguravatelja koji će zbog ovog projekta ostati bez dosta novca koji trenutačno primaju od pojedinih bolnica.

>> Varga u šest mjeseci proveo 60 dana na putu

Komentara 117

BA
baniček
23:17 26.01.2015.

moj najomiljeniji političar je varga, ja se nasmijem do suza kad čitam o njemu, gotovo da nema dana da nije u novinama , a ima više afera nego pacijanata koji čekaju na pregled.

DU
Deleted user
23:31 26.01.2015.

čekamo Dorh i gospodina Cvitana.....ovo je samo još jedna milijunska transakcija bez natječaja.....bit će opet, mi nismo znali. Ne da znaju nego to javno i potiču..........tik tak, tik tak, tik tak ........

DU
Deleted user
23:21 26.01.2015.

remetinac..triba.. ovu ..godinu..dobiti..jos jedno zatvorsko krilo ili novi odjel..jer..ovakav..kakav je ..dogodine..bit ce pritisan..a vi sad kako ocete..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije