Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'nenamjerni propust'

Varga izgubio upravni spor protiv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Siniša Varga
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
06.07.2015.
u 14:22

Podsjetimo, iako je prvotno rekao da poštuje odluke Povjerenstva te se ispričao javnosti zbog "nenamjernih propusta", nekoliko mjeseci poslije ipak podiže tužbu protiv tog istog Povjerenstva uz objašnjenje kako je "riječ o presudi bez merituma stvari"

Ministar zdravlja Siniša Varga izgubio je upravni spor protiv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je tužio zbog odluke kojom je proglašen krivim da je kao ministar bio u sukobu interesa kada je prihvatio pokroviteljstvo nad kongresom udruge CIMS – Centra za izvrsnost medicinskih struka, čiji je bio osnivač i član, te joj temeljem diskrecijskih ovlasti dodijelio 50 tisuća kuna.

Upravni sud utvrdio je da je Povjerenstvo ispravno zaključilo da Varga kao ministar zdravlja nije smio osobno prihvatiti pokroviteljstvo nad kongresom i svojoj udruzi dodijeliti 50 tisuća kuna za taj kongres. Međutim, Sud je utvrdio i kako Varga nije mogao biti kažnjen jer je kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prihvatio pokroviteljstvo, ali samo zbog činjenice da je Povjerenstvo protiv Varge postupak pokrenulo samo za njegove "grijehe" dok je bio ministar zdravlja. Povjerenstvo je naknadno tijekom istrage utvrdilo i njegovu odgovornost kao ravnatelja HZZO-a, no za to je trebalo otvoriti novi postupak. Sukladno tome, problematična je i kazna od 20 tisuća kuna koja je izrečena Vargi.

Sud, naime, objašnjava kako u odluci Povjerenstva stoji da se vrsta i visina sankcije temelji na činjenici da je Varga počinio dvije povrede, odnosno kao ravnatelj HZZO-a i ministar zdravlja, pa utvrđuje da u roku od 60 dana Povjerenstvo treba izreći novu kaznu, koja će odgovarati samo "grijesima" koje je Varga počinio kao ministar. Može se očekivati da će nakon ove presude Povjerenstvo pokrenuti novi postupak protiv Varge u kojem će odlučivati o njegovu sukobu interesa kada je kao ravnatelj HZZO-a prihvatio pokroviteljstvo nad spomenutom konferencijom.

Podsjetimo, iako je isprva rekao kako poštuje odluke Povjerenstva te se ispričao javnosti zbog "nenamjernih propusta", nekoliko mjeseci poslije ipak podiže tužbu protiv tog istog Povjerenstva uz objašnjenje kako je "riječ o presudi bez merituma stvari".

>> Varga: HDZ je stranka koja stvara dugove, mi rješavamo dugove

Komentara 31

CE
cenzura
15:02 06.07.2015.

I ovaj lik ne misli podnijeti ostavku???? Užas!!

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
14:47 06.07.2015.

Jel ovo ona sdp-ova seoska poštenjačina šta je naručila radni stol iz danske za 100 tisuća kuna, jadan li smo mi narod kad trpimo ovakve....

Avatar zajutrak
zajutrak
14:58 06.07.2015.

Ovaj Varga je kao i 90% ministara.., strava i užas od neznanja, šlampavosti i oholosti, zakaj mi to trpimo !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije