Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.10.2015. u 12:00

Trenutak za koketiranje Hrvatske s Višegradskom skupinom zemalja nije mogao biti lošiji

Trenutak za koketiranje Hrvatske s Višegradskom skupinom zemalja nije mogao biti lošiji. Prvo, ta skupina zamalo se raspala prije dva tjedna na glasanju o izbjegličkim kvotama u Vijeću EU, kad se podijelila na Mađarsku, Slovačku i Češku koje su bile protiv i Poljsku koja je bila za. I drugo, upravo se upustila u gestu koja je vrlo problematična i ne baš prijateljska prema Hrvatskoj: na poziv Mađarske, zemlje te skupine šalju policijske i vojne snage da brane mađarsko-hrvatsku granicu od izbjeglica i migranata.

Prvi razlog govori o slabosti Višegradske skupine kao takve, a drugi razlog govori o ne baš korektnim namjerama koje trenutačno ta skupina iskazuje prema Hrvatskoj. U oba primjera radi se o presedanima. Nikad se dosad nije dogodilo da jedna zemlja članica EU (u ovom slučaju Mađarska) poziva u pomoć snage sigurnosti drugih zemalja članica EU (Češke, Slovačke i Poljske) kako bi čuvala svoju granicu od imaginarnih neprijatelja s druge strane, dakle iz smjera pete članice EU (u ovom slučaju Hrvatske). Broj ljudi koji su druge zemlje V4 poslale na hrvatsku granicu nije visok, ali je gesta sramotna. Da je to učinjeno uz prethodnu suglasnost Hrvatske, ili da je učinjeno kroz zajedničku europsku agenciju Frontex, bilo bi prihvatljivije. Ali nije. Jednako tako, nikad se unutar EU nije dogodilo ni to da zemlje članice preglasavaju jedne druge u tako važnom pitanju kao što je nametanje kvota izbjeglica koje države EU (pa i one koje to ne žele) moraju zbrinuti. A dogodilo se ne samo to da su trima članicama Višegradske skupine takvu odluku nametnule druge članice EU, nego im je među njima takvu odluku nametnula i Poljska, najveća članica V4.

Višegradska skupina nalazi se, dakle, na rubu raspada i na rubu neprijateljskog ponašanja prema Hrvatskoj. Zaista, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije mogla odabrati lošiji trenutak za svoju inicijativu približavanja Hrvatske neformalnoj skupini koja je dotaknula dno.

>> Česi šalju svoje policajce kao podršku Mađarima na zaštiti granice

Komentara 64

Avatar delminium
delminium
12:07 10.10.2015.

na rubu raspada je sdp,,,, a ovaj savez ima smisla jer dijelimo istu sudbinu stoljećima

GO
goranfr
13:08 10.10.2015.

Ovakva službena politika sa hrvatske strane zaslužuje još gore reakcije. Sreća je da ćemo uskoro vidjeti koliko ta službena politika ima stvarne podrške u Hrvatskoj.

IV
ivanjoksimovic
12:39 10.10.2015.

Ja mislim da je V4 dobar za Hrvatsku ukoliko moze tu da udje. Jer podsetimo, i Hrvatska i Slovenija vec godinama imaju nekakav vid saradnje sa V4 ali im nikada nisu ponudjeni ni pregovori o ulasku. Dakle, mislim da je glupost svaka prica o stetnosti V4, vec je pitanje da li V4 uopste zeli da se prosiri. Ono sto je po meni mnogo vaznije za Hrvatsku jeste konsenzus na relaciji predsednicki kabinet - Vlada, ali i konsenzus svih parlamentarnih stranaka po pitanju spoljne politike, bez podele na leve i desne. U Evropi svaka drzava ima levicu i desnicu, ali je uglavnom svima zajednicka spoljna politika. Ovako, kako sada stvari stoje, sa drasticnom razlikom u spoljnoj politici i medju vodecim stranakama, a jos gore i medju zvanicnicima (predsednica-Vlada), spoljna politika Hrvatske izgleda i dmesno i neozbiljno, a za to su podjednako krivi i levi i desni blok, i predsednica i Vlada, jer delaju bez dijaloga i potpuno neuskladjeno, kao da zastupaju 2 razlicite drzave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije