Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVLJENE KANDIDACIJSKE LISTE

Ukupno 2456 kandidata: Postotak žena u odnosu na prošlu godinu pao na 39,74 posto

Branko Hrvatin, predsjednik Drzavnog izbornog povjerenstv
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
15.08.2016.
u 17:02

Branko Hrvatin, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, predstavio je službene kandidacijske liste za predstojeće parlamentarne izbore

Državno izborno povjerenstvo (DIP) za prijevremene parlamentarne izbore koji će se održati 11. rujna zaprimilo je više listi nego u studenom prošle godine, potvrdili su u nedjelju u Povjerenstvu. Do subote u ponoć, kada je istekao rok za kandidiranje, Povjerenstvu je predano 177 listi, 11 više nego u studenom kada ih je bilo 166. 

U odnosu na lanjske izbore manji je broj kandidatura za 12. jedinicu u kojoj zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina, lani ih je bilo 41, ove godine 29.

Prema riječima potpredsjednice DIP-a, Vesne Fabijančić Križanić, nepravilnosti u proteklih 14 dana, koliko su se kandidature mogle podnositi, nije bilo.

Od 177 kandidacijskih lista 174 su stranačke, a 3 nezavisne liste. 

84 liste su koalicijske, a njih 90 su stranke koje su samostalno predložile svoje kandidate. Najviše ih je u 1. izbornoj jedinici - 19.

Ukupan broj kandidata: 2456, a sve kandidate za izbor zastupnika u hrvatski Sabor, po izbornim jedinicama, možete pogledati ovdje

Što se tiče spolne pripadnosti 41,41 posto je bilo žena na listama u izborima 2015. sada je taj postotak pao na 39,74 posto. Nije postignut onaj zahtjev od 40 posto. Postotak muškaraca je posto. 

Na ukupno 123 liste poštovan je kriterij ravnopravnosti spolova da se na listama nalazi više od 40 posto žena. Na 54 liste žene nisu zastupljene onoliko koliko se zakonski traži.

Prosjek starosti je 47,4 godina dok je u prošlim izborima taj postotak bio 44,5 godina.

Nakon završetka postupka kandidiranja i objavom ovih lista, od 17:00, počeo je teći rok za prigovore od 48 sati.

Ovime počinje i izborna promidžba, politički najdinamičniji i najaktivniji dio izbornog postupka. Izborna će promidžba trajati sve do 9. rujna, do ponoći, nakon čega slijedi izborna šutnja.

Imenovano je i službeno etičko povjerenstvo koje će regulirati sve aktivnosti izbornih sudionika.  

Sve stranke bile su dužne otvoriti i uz kandidacijske liste priložiti račun s kojeg će se financirati politička kampanja. Sve prikupljeno za izbornu promidžbu mora ići preko tog računa. 

Sedam dana prije izbora, stranke su dužne javno objaviti sve prihode i rashode s tih računa.

Donacije za izbornu promidžbu mogu se prikupljati do početka izborne šutnje, a 26. listopada, nakon što prođe rok od 45 dana, javno će biti objavljeni pregledi svih troškova donacija.

>> DIP danas objavljuje tko se sve kandidirao za izbore

Ključne riječi

Komentara 21

DA
Darko22
18:14 15.08.2016.

Kako blesavo, zašto bi postojali zakoni po kojima u nekom poslu mora biti određen broj žena ? Posao bi trebao dobiti onaj tko je bolje primjeren za taj posao, a ne da se posao dobiva na temelje spolovila koje netko ima.

DU
Deleted user
17:18 15.08.2016.

do kad drug hrvatin??

GR
grgaman
18:40 15.08.2016.

Vodja crvenog izbornog inzinjeringa skupa sa SDPovim Apisom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije