Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.09.2014. u 14:00

Ako smo već dali toliki novac za udžbenike, mogli su nas onda tražiti i samodoprinos za na primjer popravak derutnih škola

Stvarno ne treba biti doktor znanosti da biste znali da u školstvu treba prepoloviti gradivo, prestati s bubanjem i naučiti učenike da misle svojom glavom... Treba educirati učitelje i ukinuti uravnilovku. Treba graditi nove škole, sustavno, a ne samo kad to "puhne" Bandiću. Treba uvesti jednosmjensku nastavu, nastavnicima dati kabinete u kojima će raditi osam sati, bilo da ispravljaju zadaćnice ili podučavaju učenike. I sve to zna svaki gimnazijalac.

Ali svake godine, pred početak nastave, televizije si postavljaju stara pitanja. Kao sinoć u HTV-ovom Fokusu: kad će obrazovanje postati prioritet, kad će učitelji steći primjeren status itd., itd. Generacije su već odškolovane uz nastavu iz 19. vijeka, uz koju su izgubile interes za znanja s kojima su mogle uspjeti u 21. stoljeću, a sve te duge godine nije se promijenilo ništa suštinski! Za svu tu djecu sad je kasno, što se i vidi na burzama, i bojim se da će biti kasno i za još mnoge nove generacije.

I dok ministar Mornar mudro priča o "strukturnoj promjeni kurikuluma" roditelji i dalje podižu kredite da bi kupili 500 milijuna kuna vrijedne udžbenike koji po zakonu nisu obvezni, iz kojih djeca često ni ne uče, koji su mogli vrijediti i deset umjesto četiri godine... Ministar je na to slegnuo ramenima, nije to on odlučio. No, ako su nam već uzeli toliki novac, mogli su nas onda tražiti i samodoprinos za na primjer popravak derutnih škola. Ili, još bolje, "strukturnu promjenu kurikuluma" prije nego što se promijeni vlast. Jer, doći će novi ministar, slegnuti ramenima, reći "to nije bila moja odluka" i nastaviti pisati kurikulum.  

PLUS  

Ante Batinović opušten je u društvu legendarne Debbie Harry, baš kao da skupa piju kavu, za razliku od većine novinara koji se ustrtare čim ugledaju zvijezdu.  

MINUS  

Kad već postoji to carsko razdoblje za djelatnike javne televizije koje se zove ljetna shema bilo bi lijepo barem znati kad ono službeno počinje i kad završava.

>> Bi li biskup Ivas gasio Azimut da se iz kluba ore njegovi stihovi?

Komentara 3

Avatar Peterančan
Peterančan
14:21 02.09.2014.

A dok su milanovići i ostali ovići i evići išli u školu, od knjiga su morali imati samo Marxa i Engelsa. Zato i jesu tak pametni.

JA
james49
16:28 02.09.2014.

Gđo Smrekar, stvarno ste u ovom članku smiješali svašta. Prvo treba zamijeniti profesore koji podstiču djecu na bubanje, a ne učenje sa razumijevanjem. Za koga bi se gradile nove škole kad već i sada nam pada broj djece spremne zaa školu? Nastavnici imaju zbornice koje su u stvari samo kafići i klafraonice; kakvim se vi kabinetima opterećujete? Učitelji i profesori su izgubili svoj status vlastitim nezalaganjem. Jednostavnije im je dijeliti petice nego uvijeriti djecu da je učenje samo u njihovu korist. Promjena kurikuluma u Hrvatskoj je jednostavno Sizifov posao. Koliko god se ministarstvo i struka trudili, zaštitnici hrvatskog pučanstva sve onemogućuju. I prijašnja je vlas skrojila zakon po kojem se uđbenici mijenjaju svake 4 godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije