Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezolucija

Uz kritike zbog Šešelja, Vlada Srbije dobiva i poneku pohvalu EP-a?

Vojislav Šešelj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
26.11.2014.
u 17:12

Inicijator rezolucije o Šešelju, HDZ-ov zastupnik Andrej Plenković, naišao je i na pokušaj nekih svojih kolega iz drugih država EU, europarlamentaraca koji su bliski Srbiji, da se omekša pretežito osuđujući tekst rezolucije i da se ubaci poneka pozitivna rečenica...

Uoči sutrašnje rasprave i izglasavanja rezolucije Europskog parlamenta pod nazivom ''Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja'', u kuloarima u Strasbourgu jučer se odvijalo lobiranje i pregovaranje o tome koliko snažno trebaju zvučati kritike Srbiji zbog toleriranja Šešeljeva govora mržnje i treba li istodobno uz osudu Šešeljevih nastupa pohvaliti srpsku vladu za suradnju s Haagom.

Pozitivna poruka

Večernji list imao je uvid u pet različitih nacrta rezolucije, koje je izradilo pet političkih skupina u EP-u. Od tih pet sada se pokušava doći do jednog zajedničkog nacrta rezolucije koji bi bio usuglašen sa svim političkim grupama. Inicijator rezolucije o Šešelju, HDZ-ov zastupnik Andrej Plenković, naišao je i na pokušaj nekih svojih kolega iz drugih država EU, europarlamentaraca koji su bliski Srbiji, da se omekša pretežito osuđujući tekst rezolucije i da se ubaci poneka pozitivna rečenica. S takvim zahtjevima, kako doznajemo, Plenković je suočen unutar kluba europskih pučana, kojima pripada HDZ. Svih pet verzija teksta rezolucije jasno osuđuje Šešeljevu ratnohuškačku retoriku i poziva vladu Srbije da se distancira od takvog govora mržnje. Svih pet osuđuju postupak Haaškog suda i pozivaju sud da ponovno odluči treba li vratiti Šešelja u pritvor.

No, dvije političke grupe, liberali i socijalisti, predlažu da se u tekstu rezolucije, osim kritika na račun Šešelja, navede i pohvala Srbiji zbog ''znatnog napretka proteklih godina'' (verzija teksta europskih liberala, kojima pripadaju Jozo Radoš i Ivan Jakovčić) ili zato što je suradnja Srbije s Haaškim sudom ''vrlo dobra'' (verzija teksta europskih socijalista, kojima pripadaju Tonino Picula i Biljana Borzan). Socijalisti žele da tekst rezolucije naglasi podršku EP-a svima u Srbiji koji se bore protiv govora mržnje u regiji i promiču pomirenje.

Europski konzervativci, kojima pripada i Ruža Tomašić, u svojoj verziji predlažu da rezolucija prenese pozitivnu poruku kako ''slučaj V. Šešelja ne bi trebao postati veća prepreka na europskom putu Srbije''. Konzervativci žele i da se pozdravi dosadašnja suradnja Srbije s Tribunalom.

Kažnjavanje zločina

Politička grupa zelenih, kojima pripada i Davor Škrlec, ne predlaže da se pohvaljuje srpska vlada, nego upravo suprotno: predlaže da rezolucija pozove vladu Srbije da snažnije kazni zločine koje su počinile srpske postrojbe tijekom 1990-ih, ali i da otvore arhive JNA kako bi se saznala istina o nestalima. Liberali u svojoj verziji rezolucije žele pozvati Srbiju da donese zakon protiv govora mržnje, diskriminacije i poziva na nasilje.

>>Haag objavio tajni aneks s četiri uvjeta za Šešelja. Je li ih Šešelj već prekršio?

>>Pročitajte tekst Deklaracije o puštanju Vojislava Šešelja na slobodu

>>'Blokirat ćemo srpske pregovore s EU ako ne procesuiraju ratne zločine'

Komentara 14

Avatar dmitarX
dmitarX
17:48 26.11.2014.

pohvale agresoru? Nikada!

Avatar zong
zong
17:18 26.11.2014.

Ahahahaha... igraju se kao mala djeca!

IS
istri
17:23 26.11.2014.

nisu , mala djeca ,znaju pastiri kako ovce drzati pod kontrolom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije