Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
japanska metoda

Uz bok svjetskim liječnicima: Rak želuca na Rebru operirali kroz usta

dr. sc. hrvoje iveković
Foto: Robert Anić/PIXSELL
01.08.2015.
u 19:00

Pacijentica je za dva dana puštena iz bolnice, a nakon ovakve operacije nema potrebe za kemoterapijom jer je rak potpuno izvađen

Liječnici na zagrebačkom Rebru prvi su put operirali rak želuca kroz usta, u potpunosti ga uklonili, a pacijentica je za dva dana izašla iz bolnice! Tako je pošteđena standardnog teškog operativnog zahvata, njegovih mogućih komplikacija, oporavka i nema potrebe za kemoterapijom ni zračenjem jer je rak uklonjen u cijelosti.

‘Iskopali tunel’

– Nakon što je bolesnica uspavana, uveli smo gastroskop kroz usta i potom korištenjem specijalnih nožića obrubili, potom “potkopali” (“iskopali tunel“ ispod sluznice gdje je bio rak) i naposljetku “izrezali” rak. Dio sluznice veličine četiri centimetra potom smo uhvatili omčom i kroz usta izvukli van. Patohistološka analiza pokazala je čiste rubove uzorka i nije bilo limfovaskularne invazije, te se liječenje smatra završenim, odnosno nema potrebe za kemoterapijom – opisao je prim. dr. sc. Hrvoje Iveković uz kojeg su zahvat izveli prof. dr. sc. Nadan Rustemović, dr. Ante Penavić, anesteziolog, te medicinske sestre Tanja Japarić, Sanja Hruškar i Blaženka Pavlićić.

Tim je to koji je pacijenticu staru 81 godinu riješio teške bolesti za sat i 20 minuta metodom osmišljenom u Japanu. Iveković objašnjava da, kao i u drugih malignih bolesti, liječenje raka želuca ovisi o njegovoj raširenosti. Ako je rak samo na stijenki želuca, tada se liječi, odnosno uklanja kirurškim putem i liječenje se nastavlja kemoterapijom ili zračenjem ovisno o stanju. Međutim, u svakom je slučaju operacija invazivan zahvat te se u svijetu, objašnjava, razvijaju tehnike u gastrointestinalnoj endoskopiji.

Jedna od njih jest i ova primijenjena prvi put na Rebru, a koja se posljednjih godina primjenjuje u top-klinikama na zapadu.

– Osim što smo poštedjeli pacijenticu postupka koji u njenoj dobi nosi rizik postoperativnih komplikacija, nije naodmet istaknuti značajnu financijsku uštedu procedure: trošak kirurške dvorane i pribora, trošak jedinice intenzivne skrbi, reduciran broj bolničkih dana – dodaje Iveković.

Veliki problem

Inače, rak želuca u Hrvatskoj je javnozdravstveni problem jer prema dostupnim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, godišnje 900 ljudi oboli od te teške bolesti, a najčešće se dijagnosticira u dobi od 50 do 75 godina.     

>> Zdenko Herceg: Rak nije "peh" i možemo ga izbjeći

Komentara 8

OP
OpasanNekiLik
19:34 01.08.2015.

Trebalo bi o ovakvim stvarima raditi polusatne dokumentarce

TO
tony86
19:32 01.08.2015.

svaka čast

GE
Georgina56
20:18 01.08.2015.

bravo za cijeli ljecnicki tim.! za svaku pohvalu svima koji svoje znanje i edukaciju stecenu vani donose u domovinu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije