Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavni stručnjak Mato Palić:

Karamarko može, ali i ne mora predložiti svog nasljednika

05.03.2014., Zagreb - U velikoj dvorani u Hrvatskom novinarskom drustvu odrzana je tribina Nacionalnog foruma i HSLS-a na temu: Istine i cinjenice o radu hrvatskih predstavnika u EU parlamentu. Mato Palic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
16.06.2016.
u 11:35

Ne sastavi li se nova Vlada mjesec dana nakon rušenja stare, šef države mora odmah donijeti odluku o raspuštanju Sabora i raspisati izbore

Vlada Republike Hrvatska bila je dužna očitovati se o prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću u roku od osam dana, a nije to učinila. Upozorava na to doc. dr. sc. Mato Palić, stručnjak za ustavno pravo. Naime, sjednica Vlade zakazana za srijedu otkazana je, a saborski će zastupnici o sudbini premijera Oreškovića odlučivati danas.

– Prema Poslovniku Hrvatskog sabora, dužnost je Vlade da se očituje o izglasavanju nepovjerenja premijeru jer to, u konačnici, dovodi do pada cijele Vlade. U tih tjedan dana se i ne može glasovati o nepovjerenju predsjedniku Vlade – ističe Mato Palić, docent na katedri ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku. Autor je, inače, više znanstvenih i stručnih radova iz područja izbornih sustava. “Padne” li Orešković danas, novi mandatar ima rok od 30 dana da formira Vladu.

Nove vratolomije?

– SDP je najavio da će glasati za opoziv Tihomiru Oreškoviću, kao i manjinski zastupnici, a kada se tome pribroje HDZ-ovi zastupnici, očekivati je pad premijera, ne bude li nekih vratolomija.

No, stvari se zaista dinamično mijenjaju i teško je bilo što prognozirati – “ograđuje” se docent Palić.

Naš sugovornik dodaje i kako prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, ako sam podnosi ostavku, nije u istoj poziciji kao opozvani premijer.

– Karamarko može predložiti nekoga iz HDZ-ove kvote za nasljednika, a i ne mora – nastavlja.

A ustavni su stručnjaci, zbog svega, oprezni s izjavama, osobito kada je riječ o preslagivanju koje će, po svemu sudeći, uslijediti nakon rušenja predsjednika Vlade. Po pojedinim stajalištima, aktualni ministar financija i HDZ-ov kandidat za novog mandatara Zdravko Marić ne mora skupiti 76 potpisa saborskih zastupnika pa se tek onda zaputiti na konzultacije na Pantovčak. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović priliku mu za sastavljanje nove Vlade, po nekim mišljenjima, može dati čak ako “u startu” i nema zajamčenu većinu ako se ne pojavi nitko drugi s osiguranom većinom. No, ne slažu se svi s tim stavom.

– Ne želim to komentirati, sve će se vidjeti u petak – kratak je bio Palić. Po Ustavu, ne sastavi li se nova Vlada mjesec dana nakon rušenja “stare”, predsjednik države dužan je odmah donijeti odluku o raspuštanju Hrvatskoga sabora i raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

– Tolika je zavrzlama u zemlji nastala da se to ne može ukratko elaborirati pa je bolje ništa ne komentirati. Ništa nije crno-bijelo – poručuje pak prof. dr. sc. Zvonimir Lauc, još jedan ustavni stručnjak iz Osijeka.

>>Dao sam ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade. Pozivam Oreškovića i Petrova da učine isto

Komentara 7

CR
CROLINDA
11:53 16.06.2016.

Hrvatska pobijedila u ratu kao Božja miljenica kao David protiv Golijata s praćkom u ruci a sada potpuno poražena u miru od nelustriranog SKH danas poznatijeg kao SDP skupa s medijima koji samo drukaju i drukaju za drugove građane i njihov pakao

CR
CROLINDA
11:49 16.06.2016.

ako MOST nije trojanski konj zašto na primjer tako ne da dirat Ostojićev i Milanovićev kadar u policiji to vrlo smrdi i nije normalno da još uvijek nemamo policiju nego miliciju a zna se čija je neka država - onogaga tko drži represivni aparat

KA
KaNiDora
11:38 16.06.2016.

Narod hoće Vladu HDZ a ne ofucanih komunista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije