Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predložite izmjene

Uspješan model ili kriminal: Kako popraviti predstečajne nagodbe?

Linić Kolakušić
Foto: Pixsell
27.02.2014.
u 10:30

Večernji list poziva vas da u sklopu VL inicijative iznesete svoje mišljenje o tome kako popraviti Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi i treba li ga ukinuti i vratiti se na stečajne postupke.

Predstečajne nagodbe su posljednjih mjeseci vruća tema u Hrvatskoj. Dok iz Vlade, a posebno ministar financija Slavko Linić, tvrde kako one daju rezultata i da bi bez njih nelikvidnost još više rasla, kritičari je zovu "kriminalom većim od privatizacije", a glavna zamjerka im je što najviše gube vjerovnici te slaba uključenost sudova u cijeli proces.

Iz Ministarstva financija uvođenje predstečajnih nagodbi opravdavaju činjenicom da je početkom 2012. godine bilo 41,7 milijardi kuna neplaćenih računa te da gospodarskog rasta nije moglo biti zbog prezaduženosti, blokada i zamrznute imovine. S druge strane, tvrde i da su stečajni postupci do 2012. godine bili neuspješni. Prošlog tjedna je Linić kazao da se predstečajnim nagodbama spasilo 20 tisuća ranih mjesta i zaustavila insolventnost poduzeća. No, i ministar Linić, kao i premijer Zoran Milanović su, očito potaknuti kritikama, odlučili promijeniti Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama na način da u sami proces više uključe sudove.

Ministar Linić pojašnjava da je u godinu dana obrađeno preko 6100 predmeta predstečajnih nagodbi, od čega je pozitivno riješeno 1560, a 3280 poduzeća je otišlo u stečaj odlukom svih vjerovnika kojima nisu bili prihvatljivi podneseni stečajni planovi. U svim riješenim postupcima država je otpisala svega 13 posto svojih potraživanja, oko 30 posto su otpisale banke, a ostalo dobavljači, pojašnjava ministar financija.

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Uveden "alibi"

U glavnog kritičara predstečajnih nagodbi prometnuo se sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mislav Kolakušić koji kaže da se tim Zakonom uveo institut "alibija", odnosno prebacivanja odgovornosti dužnika i svih tijela u postupku na nekog drugog.

- Dužnik samostalno utvrđuje i osporava svoje dugove, povjerenik samo pregledava, a ne ispituje potraživanja, Fina samo sastavlja tablicu dugovanja i donosi rješenje o utvrđenju tražbina temeljem odluke samog dužnika, trgovački sudovi samo uspoređuju tekst plana financijskog restrukturiranja i nagodbe koja se pred njim sklapa - objašnjavao je Kolakušić u intervjuu Večernjem listu i dodao kako je najveći problem "što nisu propisani kriteriji po kojima postupa Ministarstvo financija".

"Legalizirana pljačka"

Predstečajne nagodbe kritizira i dio poduzetnika koji zbog njih čak pripremaju i tužbu protiv države. Vlasnik PIP pčelarska Ivo Bračić tvrdi kako je uvođenjem predstečajnih nagodbi "legalizirana pljačka", a slučajevi se riješavaju na političkoj bazi. Tvrdi da je njegova tvrtka Vitana u predstečajnoj nagodbi zakinuta za 70.000 kuna jer je prihvaćena nagodba po kojoj će njegovo potraživanje od 170.000 kuna biti vraćeno uz poček od dvije godine, a 65 posto glavnice u šest godina uz otpis kamata. Kao najveći problem mali poduzetnici navode činjenicu da nagodbe izglasavaju tvrtke kćeri dužnika, banke i država pri čemu oni ostaju oštećeni. Njima se osnovni prihodi i izvori zarada otpisuju u postocima od 30 do 70 posto pa im je sami položaj na tržištu i opstanak ugrožen.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca zamjeraju što predstečajne nagodbe provode vijeća koje imenuje ministar financija, njegovo ministarstvo odlučuje o žalbama, a u samim nagodbama se pojavljuje kao vjerovnik. Problem je i što dužnik sam popisuje tražbine pa ima mogućnost utvrditi visoke iznose nepostojećih tražbina kroz povezana društva, koja potom imaju glasove preko kojih nagodba prođe.

Uključite se u VL inicijativu

Najbolje i najsuvislije prijedloge objavit ćemo i predstaviti stručnjacima. Ostavljajte svoje komentare, komentirajte na Twitteru uz hashtag VLinicijativa, komentirajte ispod ove teme na našem Facebooku ili napišite svoj prijedlog na samoj VL inicijativi. U postu može biti i neka fotografija koja će vjerno oslikati vaš stav. I upamtite! Ovo nije još samo jedan običan forum. Večernji list vam nudi platformu za iznošenje mišljenja da zajedno nešto promijenimo u državi.

>>Porezni stručnjak Liniću: Ja bih se bojao na vašem mjestu!

>>'Konstatacije da su predstečajne nagodbe pljačka stoljeća pretjerane su'

Komentara 5

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
12:42 27.02.2014.

osnovna stvar je da predstečajna nagodba (PSN) ne smije štititi dužnika nego vjerovnike, pogotovo ne smiju biti zaštićeni vlasnici firme koji su firmu doveli u predstečajnu poziciju kao niti uprava koja je kriva za loše poslovanje! konkretno: 1. PSN trebaba funkcionirati kao stečaj s preustrojem - tj. cilj je da firma opstane 2. bivši vlasnici (dioničari) nakon PSN ne smiju zadržati više od 25% vlasništva 3. PSN obavezno mora voditi sud, a ne FINA 4.treba onemogućiti da same firme preko svojih firmi kćeri utječu na rezultat PSN, tj. firme kćeri treba potpuno isključiti iz odlučivanja 5. udio država nakon PSN treba propisati da ne smije prelaziti 25% udjela kako bi se isključilo da se država još godinama petlja u poslovanje firme 6. otvaranjem PSN automatski treba ispitati kaznenu odgovornost sadašnje uprave za loše poslovanje koje je dovelo do PSN 7. PSN mora biti vremenski ograničena, a ne da se rokovi stalno produžavaju! znači od otvaranja u roku 60 dana sve mora biti okončano ili treba biti automatski pokrenut stečaj 8. ukoliko se utvrdi da su dugovi firme veći od temeljnog kapitala firme, dosadašnji vlasnici(dioničari moraju automatski biti u cijelosti razvlašteni, a vjerovnici u cijelosti postati novi vlasnici, uz zabranu prodaje udjela dok firma ne počne bar 1 godinu pozitivno poslovati

KK
kreso.korbelj
14:47 07.05.2014.

Država nek se odriče svojih potraživanja, a svaki poduzetnik odlučuje o svojim novcima... taj novac je pokraden... negdje je morao završiti ? nek se nađe gdje je novac... menagment tvrtke je nsesposoban, uzti im firme , prodati a ne istii ljudi koji naprave dugovanja, dajemo im da dalje rade dugove...

CA
carlogiordano
12:39 27.02.2014.

Ideja predstečajne nagodbe je dobra, ali toliko pitanja i nelogičnosti izlazi na vidjelo. Prva, je li smisao predstečajne nagodbe spašavanje vlasnika ili radnih mjesta? Ponegdje su firme nastavile s radom, ali dobar broj nije, niti će. Među firmama kojima je odobrena predstečajna nagodba tek je trećina proizvodnih, isto toliko i trgovaca. Koji je smisao spašavanja trgovaca? Isključenje prijateljskih firmi je trebala bit jedna od osnova zakona. Ovako je logična sumnja u namjerno napravljenu rupu u zakonu. Vlasnici koji tolike iznose duguju prema državi su zaslužili mnogo veće kazne, od zaplijene imovine do zatvorskih kazni, a oni koji su to omogućili ili nisu djelovali trebaju dobiti otkaze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije