Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANTE JELAVIĆ

Novcem MORH-a kupio stan zapovjedniku HVO-a Rajiću

Ante Jelavić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.11.2013.
u 19:53

U inkriminirano vrijeme Jelavić je bio zamjenik ministra obrane Herceg Bosne, a to je ministarstvo financirala Hrvatska

Ante Jelavić, bivši zamjenik ministra obrane Hrvatske Republike Herceg Bosne, optužen je za zloporabu položaja i ovlasti, a USKOK ga tereti i za ratno profiterstvo.

USKOK Jelavića tereti da je kao pomoćnik ministra obrane, ovlašten za odlučivanje o raspolaganju sredstvima doznačenim tom ministarstvu, 20. ožujka 1996. bez pravnog temelja donio pisanu odluku da se iz sredstava Ministarstva obrane kupi stan Ivici Rajiću, zapovjedniku HVO-a. U tu je svrhu jednom društvu iz Opuzena isplaćen iznos od 739.083 kune. Taj je iznos pak Ministarstvu obrane Herceg Bosne doznačio hrvatski MORH jer je, kako se navodi u optužnici, “Ministarstvo obrane Herceg Bosne za vrijeme trajanja rata na području dviju država, kao i poslije rata zbog neposredne opasnosti neovisnosti i teritorijalnom suverenitetu dviju država, u pretežitom dijelu financiran izravno sredstvima hrvatskog MORH-a”.

Tim je novcima Rajiću kupljen stan u Splitu od 90 četvornih metara, u Šimićevoj ulici 31, u blizini kojega je i uhićen 2003. jer je izbjegavao odlazak u Haag gdje je poslije i osuđen na 12 godina zatvora zbog pokolja Muslimana u Stupnom Dolu.

>> Rajić i Jelavić pod istragom zbog pronevjere 750 tisuća kuna

Ključne riječi

Komentara 5

PI
prava istina
15:39 11.11.2013.

Jedno pitanjce za one koje bi to trebalo zanimati. Ako su krenuli riješavati ratno profiterstvo kada će na red doći riješavanje stare priće o FONDU SVETOG NIKOLE sa akterima iz Varaždina?

PI
prava istina
15:41 11.11.2013.

a tu je!!!!!!!!ok

Avatar Joja
Joja
17:04 11.11.2013.

Kad smo kod ratnog profiterstva kad ce odgovarat postar za nestale australske dolare i zlato nasih australskih emigranata koji su poslali za obranu domovine???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije