Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera SOA

Ured predsjednika: Jović nije bio 
u dodiru s tajnama prije provjere

Dejan Jović
Slavko Midzor/PIXSELL
04.03.2014.
u 17:00

Zakon kaže da rezultat poligrafa ne može služiti kao osnova za donošenje odluke o ''prolazu''!

U Uredu predsjednika RH ističu da, kada je u pitanju provođenje sigurnosne provjere za savjetnike i glavnog analitičara Dejana Jovića, nema nikakvih zakonskih dvojbi.

Tako ni podatak da je Jović posjednik certifikata, koji je izdao Ured vijeća nacionalne sigurnosti nekoliko mjeseci nakon njegova službenog imenovanja, nije sporan jer je i to u skladu sa Zakonom o sigurnosnim provjerama. U članku 13. tog zakona naime stoji da se sigurnosna provjera “provodi za osobe koje se imenuju ili su imenovane...”. Znači, može se predsjednikova savjetnika ili analitičara “provjeriti” i nakon imenovanja. No prevladava drukčija praksa. Točnije, događale su se provjere nakon imenovanja, ali u uvjetima 90-ih, a u novije vrijeme, kažu znalci, u pravilu se sigurnosna provjera radi prije imenovanja osobe koja će dolaziti u doticaj s tajnim informacijama. Iz Ureda predsjednika stiže dodatno objašnjenje da je Jović formalno imenovan 10. ožujka 2010., prema datumu objave imenovanja u Narodnim novinama. Kažu da se potom u Hrvatsku vratio 1. lipnja, dakle svega mjesec i pol prije datuma koji piše na certifikatu izdanom sredinom srpnja, ali i da tada nije bio u dodiru s tajnama. Tvrdi se da je provjera zatražena već 7. travnja, no stvar je službi kada će je provesti. 

U uredu smatraju da je važno da imenovana osoba ne smije biti u dodiru s tajnama ako nema certifikat, a to se ovdje nije dogodilo.

Inače, sigurnosna provjera “obuhvaća životno razdoblje od navršene punoljetnosti do dana kad se počinje s provođenjem sigurnosne provjere”, a ona koja je provedena nad Jovićem, nositeljem cerifikata “vrlo tajno”, podrazumijeva obvezan razgovor, uvid u sve podatke i dosjee, razgovor s drugim osobama, a provjeru mora proći i supružnik te druge osobe koje žive u zajedničkom kućanstvu. Zanimljivo da članak 25. zakona spominje i poligrafsko ispitivanje i kaže: “Poligrafsko ispitivanje može se odnositi samo na navode iz upitnika i ne može služiti kao osnova za donošenje konačne odluke o sigurnosnim zaprekama”. Kako je cijela afera sa zapošljavanjem u SOA-i počela s navodnim “zaobilaženjem” rezultata poligrafa u slučaju iz 2007., a u Vladinoj uredbi koja je prethodila zakonu i bila na snazi 2007. poligraf se i ne spominje, pitanje je – a zašto je uopće došlo do afere SOA?! 

>> Dejan Jović prošao je provjeru, ali tek pet mjeseci nakon imenovanja

Komentara 7

ZD
zdepar
17:08 04.03.2014.

idealni predsjednik pionirskog odreda vrtićke dobi

A9
AAA-999
17:57 04.03.2014.

Ha, ha. ha! Ispod razine dječjeg vrtića. Josipoviću, podnesi ostavku prije nego te smijenimo.

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
18:09 04.03.2014.

Evo, sad su i priznali, jasno i glasno: Jović je bio imenovan a da NIJE prošao sigurnosnu provjeru. . Sve ovo poslije izmotavanje i laprdanje je nebitno. . Imenovan je a da nije prošao provjeru!!!! Je li ovo za Milanovićanovića više od kriminala?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije