Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako riješiti gorući problem?

Upozorenje HUB-a: Izmjene Ovršnog zakona neće riješiti problem većeg broja dužnika

banka
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
27.10.2016.
u 11:57

Hrvatska udruga banaka predlaže da spomenuta radna skupina provede dubinsku analizu podataka FINA-e

Hrvatska udruga banaka (HUB) predlaže da posebno oformljena radna skupina pristupi izradi cjelovitog prijedloga za rješavanje problema blokiranih građana,  jer smatraju da najavljene izmjene Ovršnog zakona neće riješiti problem većeg broja blokiranih građana, posebno onih koji su dužni do nekoliko desetaka tisuća kuna, a takvih je u strukturi blokiranih najviše.

U analizi HUB-a navodi se da u pravilu banke za takva dugovanja i nemaju hipoteku kao glavni instrument osiguranja niti se na temelju ovršnog pravomoćnog rješenja pokušavaju naplatiti prodajom nekretnina za takva dugovanja.

Isto tako, ističe se i da banke u tom slučaju nisu jedini vjerovnici, budući da dugovanja prema njima prelaze 50 posto ukupnog blokiranog duga, a preostali dio pripada drugim vjerovnicima. Naglašava se kako je na temelju strukture po visini blokiranog duga, 37 posto građana blokirano zbog duga do 10.000 kuna, a 46 posto zbog duga od 10.000 do 100.000 kuna.

Promatrajući, pak, iznos loših kredita, dugovi po stambenim kreditima čine manje od 10 posto iznosa (oko 7 posto) blokada u najvišem FINA-inom razredu iznad 100.000 kuna.

"Ako hipotekarni stambeni krediti čine tek manji dio dospjelih, a neplaćenih dugova građana prema kreditnim institucijama, postavlja se pitanje po kojoj je osnovi nastao veći dio neplaćenih dugova građana", pitaju se u HUB-u.

Dubinska analiza podataka FINA-e

Hrvatska udruga banaka zbog toga predlaže da spomenuta radna skupina provede dubinsku analizu podataka FINA-e te potom pristupi izradi cjelovitog prijedloga za rješavanje problema blokiranih građana.

Očigledno je, navodi se u analizi HUB-a, da u strukturi blokiranog duga od 40 milijardi kuna postoje vrlo različiti vjerovnici, različiti dužnici, različiti iznosi i različite poslovne osnove nastanka toga duga.

 Višekratno ističu činjenicu da uvjerljivo najveći dio građana uredno otplaćuje kredite i da se naplata blago popravlja nakon početka izlaska iz krize. Kada je riječ o stambenim kreditima, oko 95 posto naplate uredno je prema kriteriju novčanog toka, a oko 91 posto prema kriteriju rizika.

Ujedno, pozdravljaju prijedloge izmjena Ovršnog zakona koji osiguravaju pojačanu zaštitu ovršenika koji žive u jedinoj nekretnini, čiji je stambeni standard ispodprosječan. Tu vrstu zaštite, odnosno, osiguranje stambenog minimuma, da nitko ne bude "izbačen na cestu", smatraju dobrodošlim i nužnim dijelom politike društvene solidarnosti.

Ključne riječi

Komentara 3

TW
TWITOIST
14:01 27.10.2016.

Gledam u Saboru onog Marasa i njemu slicne na ljevici kako se zalazu za ''SOCIJALU'',umjesto da se zalazu da nema socijale sto bi se svaki pametan oporbenjak trebao zalagati.

RA
razmišljanje
13:19 29.10.2016.

Sve porezne reforme idu na ruku (u korist) bogatih građana, večina stanovnika će dobiti za kikiriki, a bogatiji će biti još bogatiji. Zašto HDZ-e i SDP_e omugučuju zakonom da se Hanžeković za mali dug korisnika kredita, takav dužnik zbog nemogučnosti itplate kredita, često puta je to mali iznos duga, dužnik ostane bez stana ili kuće (a mason koji je dosegnuo 33. stupanj hijerarhije) Hanžeković pljačka narod i bolju Hrvatsku a pokvarena, dodvornička elita se uzdiže i raste sve više. Glasači ne glasujte nikada više za HDZ-e niti za SDP-e, oni su poslušnici i rade sve u interesu moderne EU i NATO-a koji žele uništiti katoličanstvo na europskim prostorima a uspostaviti žele multikulturalizam, t.j. islam, sa njihovim Allahom koji smiju imati po četiri žene (Muhamed je imao u životu 11 žena). Njihovo potomstvo je veliko, oni se žele proširiti cijelim svijetom. Mali broj elite vlada svijetom, Amerika ne vlada svijetom nego masonijerija koja omogučuje anarhiju u svim državama. Anarhizam je učenje koje se zasniva na moralističkoj tezi da je sloboda apsolutna vrijednost i da nitko nije obvezan pokoravati se bilo kojoj vlasti ako nije sam, dobrovoljno , na to unaprijed pristao. Pa vi se zapitajte koliko milijardi ljudi ima i da svi imaju pravo na sve. Jedino strah od Boga nas može spasiti i vjera u jedinog Svemogučeg Boga. Počnite ići u crkvu, vjera te može spasiti. Ako nije po božjoj volji, svi ćemo biti kažnjeni i to će biti kraj svijeta ili će početi svjetski rat na globalnoj razini.

Avatar nekakav
nekakav
12:18 27.10.2016.

95% stambenih dužnika redovito servisira svoje obveze? pa zbog koga i za koga se onda radi takav pritisak na državu?! čudno mi je to. ispada da ti koji prosvjeduju imaju lijepe prihode, skrivenu imovinu, pa im je ovo lijepi načinčin da svoje dugove prenesu na državu. ne kužim ljude koji su digli kredite, a prilikom prvih problema sa otplatom nisu reagirali. mogli su auto prodati, stan prodati, kupiti nešto manje. na prvi znak problema treba reagirati, ne otezati. kad se uzima kredit, nije bitno za što, bitna je jedna stvar. dal vi mjesečno sad, prije kredita, uspijete uštediti tolko novca kolka bi vam bila rata kredita? ako to niste u stanju, kredit nemojte uzimati. vi već sad niste sposobni servisirati kredit, a kamoli u budućnosti. problem dužnika inače ne postoji. postoje samo dužnici koji imaju problem sa plaćanjem svojih dugovanja. za njih postoji rješenje, osobni bankrot. al kod nas bi se htjelo i novce i ovce. da se dugovanja otpišu! novce ste znali uzeti i potrošiti. sad trebate stisnuti zube, i početi vraćati kredit. nema svake godine novi mobitel, nema ljetovanja i zimovanja za vas više, nema markirane odjeće i obuće, ne-ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije