Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepotizam naš svagdašnji

Sve je duži popis političara koji zapošljavaju supružnike, članove obitelji, kumove...

politicari
06.03.2017.
u 21:45

Njihovi bratići postaju šefovi nakon više od 20 godina mirovine, supruge državi duguju milijune, a kumovi nemaju VSS

Ministar državne imovine Goran Marić ovih je dana u središtu pozornosti javnosti zbog brata Svetimira Marića koji je imenovan za člana uprave Tehničkih servisa željezničkih vozila (TSŽV), tvrtke kćeri HŽ Putničkog prijevoza. Nakon pritiska javnosti, Svetimir Marić podnio je ostavku, a Goran Marić ustrajao je u tvrdnjama da sa zapošljavanjem brata nije imao nikakve veze.

Prijepor zbog INE

U međuvremenu je otkriveno da je i šogor Marića, Miro Jurić napredovao u TSŽV-u. Ministar Marić tako se zbog brata i šogora našao na dugoj listi političara koji su se zbog svoje rodbine ili kumova morali pravdati pred javnosti.

U aktualnoj Vladi sličan problem ima potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić zbog supruga Nike Dalića, člana Uprave Ine. Niko Dalić, koji u Ini radi nekoliko desetljeća, imenovan je u upravu dok je Martina Dalić bila ministrica financija u Vladi Jadranke Kosor. Martina Dalić, kao potpredsjednica Vlade Andreja Plenkovića, sad se našla pred optužbama za sukob interesa jer je ona osmislila model otkupa dionica Ine od Mola. Predsjedniku Sabora Boži Petrovu velike glavobolje zadao je njegov kum Mario Bukmir. Mostovci koji drže Hrvatske vode krenuli su u izmjene statuta te državne agencije kako bi Bukmir, koji ima samo višu stručnu spremu, mogao postati zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda. Kad su se mediji raspisali o tome, kum Bukmir odustao je od funkcije. Petrov se morao pravdati i zbog toga što je kao gradonačelnik Metkovića sudjelovao u donošenju odluka o imenovanju Pere Jerkovića, supruga svoje sestre, u nadzorne odbore gradske Čistoće i Vodovoda. Sonja Čikotić, supruga Mostova državnog tajnika u Ministarstvu zaštitite okoliša i energetike Ante Čikotića, zaposlena je u Ministarstvu uprave koje vodi mostovac Ivan Kovačić i to na mjestu savjetnice. Sonja

Čikotić pritom je u Ministarstvu uprave zaposlena bez javnog natječaja jer je premještena s fakulteta, na kojem je do tada radila. Bivši predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanović imao je pak problema zbog brata Kreše Milanovića i bratića Boška Poljaka. Krešo Milanović, dok mu je brat bio premijer, obilazio je državne institucije i lobirao za poslove određenih tvrtki, a otkriveno je da je njegova (bivša) supruga dobila kredit od HBOR-a za otvaranje autopraonice. Zoran Milanović javnosti je morao objašnjavati i kako je njegov bratić Boško Poljak, nakon više od 20 godina mirovine, dobio posao u Nacionalnom parku Krka.

Sedmero Nevistića

Bivšem ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću probleme je zadala supruga Dijana Šucbah-Mrsić kad je otkriveno da je njena tvrtka dugovala HZZO-u više od 10 milijuna kuna. Njegov stranački kolega Branko Grčić ovih dana mora odgovarati na pitanja brani li Agrokor i zagovara li njegovo spašavanje zato što tamo radi njegova supruga. Aktualna kandidatkinja HNS-a za gradonačelnicu Zagreba i bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš morala se braniti od poziva na ostavku zbog supruga Zlatka Taritaša koji je bio zaposlen u Plinacrou. Nakon što je javnost doznala za to zapošljavanje, Zlatko Taritaš dao je otkaz. U istom problemu zbog supruga našla se i njena protukandidatkinja, nezavisna Sandra Švaljek. Naime, dok je ona bila dogradonačelnica Zagreba, njen suprug Nenad Kukić zaposlen je na mjesto pomoćnika direktora Ustanove za upravljanje sportskim objektima. Nakon što je to otkriveno, Kukić je dao otkaz. Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić tvrdi da nije imao ništa s time što je mu je supruga zaposlena u Pružnim građevinama, tvrtki kćeri HŽ Infrastrukture.

Dugogodišnji suradnik Milana Bandića, Zoran Nevistić postao je poznat i izvan granica Hrvatske jer je u gradskoj upravi zaposleno čak sedmero članova njegove uže obitelji. •

Ministar državne imovine Goran Marić ovih dana je u središtu pozornosti zbog brata Svetimira Marića, koji je imenovan za člana uprave Tehničkih servisa željezničkih vozila, a otkriveno je i da mu je šogor Miro Jurić napredovao u TSŽV-u

Predsjednik Sabora Božo Petrov ima kuma, Marija Bukmira. Mostovci koji drže Hrvatske vode, krenuli su u izmjene statuta te državne agencije kako bi Bukmir, koji ima samo višu stručnu spremu, mogao postati zamjenik generalnog direktora Voda

Dok je Sandra Švaljek, aktualna kandidatkinja za mjesto gradonačelnice Zagreba, bila dogradonačelnica Zagreba, njen suprug Nenad Kukić zaposlen je na mjestu pomoćnika direktora Ustanove za upravljanje sportskim objektima.

Nakon što je to otkriveno, Kukić je dao otkaz.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić tvrdi da nije imao ništa s time što je mu je supruga zaposlena u Pružnim građevinama, tvrtki kćeri HŽ Infrastrukture.

Dugogodišnji suradnik Milana Bandića, Zoran Nevistić postao je poznat i izvan granica Hrvatske jer je u gradskoj upravi zaposleno čak sedmero članova njegove uže obitelji.

>>Plenković: Slučajevi s nepravilnim dnevnicama nastavili su se i nakon Vlade Zorana Milanovića

>>Što se događalo uoči iznenadne premijerove presice

>> Plenković mora odlučiti tko kadrovira: On ili Goran Marić

>> Brat ministra Gorana Marića podnio ostavku: 'Stvorena je atmosfera medijskog linča'

Komentara 57

SA
santos1201
22:30 06.03.2017.

U politiku nisu ušli sposobni već klošari koji su propali da se rješe dugova i zgrnu laku lovu..mudri odlaze. Hrvatska je propala stvar za zivot i prosperitet mudrog covjeka

ST
Stipan
22:08 06.03.2017.

To je bilo oduvijek i biti će uvijek. Možda i svugdje . Bez veze je bezveze.

SU
sudac202
22:01 06.03.2017.

gamad komunistička

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije