Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otišao uz 35.000 kuna

Marićevu bratu od HŽ-a u siječnju otpremnina, u veljači posao u upravi

Goran Marić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/4
01.03.2017.
u 22:00

Svetimir Marić iz HŽ-a je otišao 30. siječnja zbog poslovno uvjetovanog otkaza, a nakon 22 dana na burzi vraća se u HŽ

Svetimir Marić, brat ministra državne imovine Gorana Marića, koji je prošlog tjedna zaposlen na mjesto člana uprave tvrtke Tehnički servisi željezničkih vozila (TSŽV), tvrtke kćeri HŽ Putničkog prijevoza, napustio je sustav HŽ-a krajem siječnja ove godine uz otpremninu od 35.000 kuna.

On je, naime, u drugoj tvrtki kćeri HŽ PP-a Tersus Ekou, kojoj je bio direktor od 2005. do 2016., dobio poslovno uvjetovani otkaz te je od 30. siječnja do 22. veljače ove godine bio u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. To su nam potvrdili u HŽ PP-u, čiji direktor Robert Ferdelja tvrdi da je Marić spreman otpremninu vratiti tvrtki Tersus Eko iako, kako navodi, za to ne postoji zakonska obveza.

Ferdelja kaže da Marić nije tražio isplatu otpremnine koja mu je pripadala kao opozvanom članu uprave tvrtke Tersus Eko, već je sklopio novi ugovor o radu stavljajući se u položaj svih ostalih radnika Društva. Marić je s mjesta direktora tersus Eko opozvan u srpnju prošle godine. – Nakon opoziva Marića, zbog gubitka poslova čišćenja poslovnih prostora HŽ Infrastrukture na javnom natječaju u rujnu 2016., što je tvrtki Tersus Eko osiguravalo do 85 posto prihoda, tvrtka je bila prisiljena poslovno otkazivati ugovore o radu (70 posto radnika), među kojima je bio i Marić u jednakom statusu kao i ostali radnici – navodi Ferdelja. Dodaje da je tvrtka Tersus Eko donijela odluku o njegovu poslovno uvjetovanom otkazu i odredila mu otpremninu u iznosu određenom kolektivnim ugovorom Društva i Zakonom o radu, kao i svim drugim radnicima. A to je šest plaća. Inače, tvrtka Tersus Eko nije imala novac za isplatu otpremnina pa je zbog toga morala jednu svoju nekretninu prodati, a njezin kupac bio je HŽ PP. Iz tvrtke je tako otišlo 127 radnika.

Uvijek je netko nekome brat

Ferdelja u slučaju Svetimira Marića odbacuje bilo kakve insinuacije o političkom kadroviranju kao neosnovane i neistinite. Tvrdi ga je na mjesto člana uprave TSŽV-a imenovao isključivo iz profesionalnih razloga jer Marić, navodi Ferdelja, u kratkom roku može pridonijeti uspješnijem poslovanju tvrtke. Marić je pritom kao jedan od tri člana uprave TSŽV-a zadužen za područje čišćenja i njege željezničkih vozila.

Prema Ferdeljevim navodima, Marić je kvalificiran za člana uprave TSŽV-a i za obavljanje te funkcije ima njegovo povjerenje s obzirom na 35-godišnje radno iskustvo na odgovornim funkcijama.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da ne vidi ništa sporno u imenovanju Svetimira Marića. – Marić je imenovan u tvrtku kćer HŽ PP-a, odluku je donijela uprava Putničkog prijevoza, takve odluke ja ne donosim. Ako je čovjek stručan i kvalificiran, ako je sve po zakonu, tu ne vidim problema – rekao je Butković. Dodao je da je uvijek netko nekome brat.

Mostov Nikola Grmoja pak kazao je da je imenovanje Svetimira Marića loša poruka i da je trebalo paziti na to da je on u srodstvu s ministrom u Vladi.    

>>Goran Marić: Podravka nikome neće biti bankomat

>>Goran Marić ljut zbog HEP-a: 'Pokazuju da nisu dorasli za povjerene dužnosti'

Komentara 27

ME
Meter
22:11 01.03.2017.

Tak se dela vjerodostojno

MA
mateoo
22:41 01.03.2017.

A sto Grizzly Grmonja ima prigovarati, zar je zaboravio kako je Petrova kuma branio. Sramota!

Avatar spin
spin
22:35 01.03.2017.

Tko može imati 35 godišnje radno iskustvo na ˝odgovornim˝ funkcijama? Samo Titini samoupravljači.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije