Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak

U Zagrebu preminuo liječnik i humanist Slobodan Lang

slobodan lang
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
23.02.2016.
u 13:07

Ostat će poznat po humanitarnu radu u vrijeme ratova na području bivše Jugoslavije te bespoštednom sudjelovanju u spašavanju ljudskih života i pomaganju najugroženijima

Bio je prosinac 1993. kada je pod pokroviteljstvom predsjednika dr. Franje Tuđmana i uz pratnju predstavnika Katoličke crkve i franjevačke provincije Bosne Srebrene krenuo veliki konvoj humanitarne pomoći nazvan "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu". Pratili su ga i državnici, veleposlanici, medicinari, humanitarci, kulturni i javni radnici, njih 143, a među njima, na čelu kolone, uz dr. Hermana Vukušića, i dr. Slobodan Lang.

Prolazeći preko brojnih zapreka i vojnih punktova, konvoju je trebalo 14 dana da stigne na cilj, gdje je dočekan suzama radosnicama. Hrvati Lašvanske doline bili su oduševljeni i ohrabreni, ne samo zbog toliko željene pomoći u hrani i lijekovima već zato što su osjetili ljudsku solidarnost na djelu. Stoga je mnoge rastužila vijest o odlasku dr. Langa, profesora na Školi narodnog zdravlja "Andrija štampar" Medicinskog fakulteta, političara i humanista koji je umro jutros u Zagrebu.

Premda je u više od 40 godina dugoj karijeri uspješno obnašao brojne visoke dužnosti i funkcije – bio je posebni savjetnik predsjednika RH za humanitarna pitanja od 1993. do 2000., zastupnik u Županijskom domu Sabora, veleposlanik u Ministarstvu vanjskih poslova, voditelj hrvatske delegacije u Interparlamentarnoj uniji te član Vijeća Europe – ostat će upamćen upravo po svome humanitarnu radu u vrijeme ratova na području bivše Jugoslavije te bespoštednom sudjelovanju u spašavanju ljudskih života i pomaganju najugroženijima. Bio je suorganizator konvoja Libertas kojim se u listopadu 1991. pomoglo odsječenom Dubrovniku, organizirao je zaštitu za prognanike i izbjeglice u Hrvatskoj.

Nastavio je djelovati i u miru, pa je pokrenuo i Prvi hrvatski kongres preventivne medicine te osnovao i uređivao Hrvatski časopis za javno zdravstvo, a njegovim je radom grad Zagreb preuzeo čelno mjesto svjetskog pokreta Zdravih gradova. Bio je inicijator osnivanja mostarskog medicinskog fakulteta, uostalom, temelj djelovanja profesora Langa bilo je prenošenje znanja, povezivanje profesionalaca u praksi te trajno nastojanje da se stvara "djelotvorno znanje". Sada je na njegovim učenicima da stečeno znanje prenose te da čuvaju uspomenu na njega.

>> Akademik Slobodan Lang teško ozlijeđen u prometnoj nesreći

Komentara 22

AP
apolon
13:17 23.02.2016.

Veliki čovjek , filantrop i političar židovskog porijekla bio je daleko veći Hrvat (politički) od mnogih Hrvata kojima je nacionalni interes nepoznati pojam.Počivao u miru i neka mu je laka zemlja.miru i neka mu je laka zemlja.

ŠK
škurabura
13:44 23.02.2016.

Bog mu dao pokoj,Obitelji iskrena su sućut.

MA
Machak
13:39 23.02.2016.

Humanist. Trebao bi biti uzor mnogima. Počivao u miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije