Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan sjećanja

U Vukovaru očekuju i 100.000 ljudi. U gradu jake policijske snage

vukovar
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/5
17.11.2013.
u 20:42

Na današnjoj konferenciji za medije predstavnici Stožera još su jednom ponovili kako se sutra na obilježavnju biti 'vukovarska' i 'nevukovarska Hrvatska'

Dan uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u grad heroj već su počeli pristizati ljudi iz cijele Hrvatske koji će sutra sudjelovati u Koloni sjećanja.

Sve je spremno za sutrašnje obllježavanje obljetnice pada obrane grada 1991 godine. Večeras su tradicionalno u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice zapaljene svijeće i održana molitva koju su predvodili mladi grada Vukovara i fra Robert Ćibarić iz Župe sv. Filipa i Jakova.

Svijeće su tijekom popodneva zapaljene i kod Zavjetne kapelice na putu spasa ili tzv. kukuruznom putu. I po cijelom gradu na više mjesta upaljene su svijeće, a brojni građani su postavili upaljene lampione, u spomen na stradale i nestale sumještane, na prozorima stanova i kuća. Istaknute su i državne zastave. U gradu je tijekomcijeloga vikenda, a posebno danas, primjetan povećan broj građana. Vidljiva su brojna osobna vozila, motocikli i autobusi sa registracijama iz cijele Hrvatske koji su već pristigli u grad i koji će sudjelovati u sutrašnjoj Koloni sjećanja. Ipak, dolazak glavnine gostiju očekuje se tijekom sutrašnjeg dana. Očekuje se dolazak na desetina autobusa, stotina automobila kao i posebnih željezničkih kompozicija. Kolona sjećanja će i ove godine krenuti iz dvorišta vukovarske bolnice gdje će prethodno biti održan kratak program.

Potom će se kolona uputiti prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje će misu zadušnicu predvoditi nadbiskup đakovački i osječki mons. Đoro Hranić i gdje će podno spomen obilježja državna i druga izaslanstva položiti vijence. Za sutra je najavljen dolazak u Vukovar kompletnoga državnoga vrha i gotovo svih ministara. U koloni će sudjelovati i predsjednici RH, Sabora i Vlade. Isto tako očekuje se dolazak i većine veleposlanika akreditranih u Hrvatskoj. Neke procjene govore da će ovogodišnja Kolona sjećanja biti rekordna i da će brojati oko 100.000 ljudi. Pripremljene su i jake policijske snage koje će osiguravati da sve prođe mirno i bez izgreda. Upravo radi toga iz policije mole za razumijevanje i upućuju sve građane koji će doći u Vukovar da se pridržavaju prometnih znakova i regulacije prometa. Promet će biti usmjeren na obilaznice s tim da će od 9 do 14 sati sav promet u središtu grada biti blokiran.

Oko 16 i 30 sati cijelo područje Vukovara i okolice danas je ostalo bez struje. Unatoč brojnim pokušajima iz Elektre nismo uspjeli dobiti odgovor što je uzrokovalo nestanak. Za otprilike 20 minuta dijelovi grada počeli su postupno dobivati struju te se situacija stabilizirala.

Grad je jedno vrijeme bio i bez vode jer su i pumpe ostale bez struje, no i one su uskoro počele raditi.

Premijer ne očekuje incidente

Sutra bi u Vukovar trebao doći i cjelokupan državni vrh. Premijer Zoran Milanović jučer je izjavio kako će u Vukovar doći cijela Vlada te kako on ne očekuje incidente.

Osvrnuo se i na pitanje dvojezičnosti u Vukovaru te izjavio kako mu je 'žao ako nekoga vrijeđa uporaba jezika i pisma nacionalne manjine tamo gdje za to postoje uvjeti'

Dan prije održavanja Kolone sjećanja, središnjeg događaja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991 godine, u gradu heroju i cijeloj Hrvatskoj započelo je prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma kojim se žele promijeniti uvjeti pod kojima se dvojezičnost može uvesti u neku jedinicu lokalne samouprave. Stožer naime želi da nacionalna manjina pravo na dvojezičnost može ostvariti tek kada njezini pripadnici čine najmanje polovicu stanovništva neke jedinice lokalne samouprave, državne uprave ili pravosuđa. Potpisi će na 2000 lokacija diljem Hrvatske skupljati 4951 popisivač-volonter.

Na današnjoj konferenciji za medije predstavnici Stožera još su jednom ponovili kako će sutra na obilježavanju biti 'vukovarska' i 'nevukovarska Hrvatska'.

- Podjela će biti jasno izražena i u koloni. Budimo jedinstveni, jer idemo se pokloniti boljima od nas, rekao je Josić koji nije želio reći na koji način će se podjela vidjeti i u samoj Koloni sjećanja, rekao je Tomislav Josić, predsjednik Stožera.

Jučer su predstavnici Stožera Vladi i Predsjedniku Republike poručili kako u Vukovaru 18.11 neće biti dobrodošli.

Komentara 43

NJ
nada.jurincic
17:10 17.11.2013.

Idu se pokloniti ONI koji nisu htjeli RH a ne žele je ni danas,ONI koji su predali oružje TO,oni koji se nisu borili niti imaju žrtava u obitelji,ONI koji su toliko licemjerni da pozivaju na poštivanje zakona kada je čirilica u pitanju a izigravaju sve zakone kada su njihovi ubojice u pitanju.. ONI koji olajavaju hrvate i državu im iako ih plaća hrvatski narod,ONI koji 22 godine nisu poradili na tome da se uvede čast viteza ili heroja Domovinskog rata i da dica uče u školi njihovo ime. Blago nama hrvatima, stoliko licemjerja i prijetvornosti ne možemo propasti!

VI
VinkovciSuPrvi
19:25 17.11.2013.

Simbol neke države poručuje da predsjednik i premijer te iste države nije poželjan u obilježavanju tog istog simbola. Jeste vi svjesni što to znači ?

Avatar Zampić
Zampić
17:43 17.11.2013.

jopš dvije godine a onda drugovi na scenu stupaju hrvati...............rekao bih napokon

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije