Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove napetosti

U Vukovaru skinuta i ploča s trojezičnim natpisom

vukovar
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/6
17.11.2013.
u 16:55

Ploča je tijekom noći skinuta sa zgrade u kojoj je Partija podunavskih Srba, a uz latinicu i ćirilicu ima i natpis na engleskom jeziku. Inače, prikupljanje potpisa za referendum o dvojezičnosti traje do 1. prosinca. Na 2000 mjesta u zemlji angažiran je 4951 popisivač. Prvi je u Vukovaru potpisao pripadnik srpske manjine

Dan prije održavanja Kolone sjećanja, središnjeg događaja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991 godine, u gradu heroju i cijeloj Hrvatskoj započelo je prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma kojim se žele promijeniti uvjeti pod kojima se dvojezičnost može uvesti u neku jedinicu lokalne samouprave.

Zahtjev Stožera je da neka nacionalna manjina pravo na dvojezičnost može ostvariti tek kada njezini pripadnici čine najmanje polovicu stanovništva neke jedinice lokalne samouprave, državne uprave ili pravosuđa. Prema najavama iz Stožera potpisi će se prikupljati na 2000 mjesta u cijeloj Hrvatskoj za što je do sada angažirano 4951 popisivač – volonter.

– Zatraženoj izmjeni nije cilj oduzimanje niti jednoga stečenog prava bilo koje nacionalne manjine. Mijenjaju se samo uvjeti stjecanja tih prava, odnosno, opet bi se u zakon vratio preduvjet od 50 posto kako je i bilo prije. Inače, prvi list popisne knjige u Vukovaru potpisao je pripadnik srpske nacionalne manjine. Radi se očito o čovjeku koji ima dozu savjesti i zdravog razuma, rekla je Snježana Patko koja je Stožeru koordinatorica Organizacijskog odbora za provedbu prikupljanja potpisa.

Afirmativna kampanja

Član Stožera zadužen za pravna i temeljna pitanja Vlado Iljkić istakao je da je cijela kampanja Stožera kao i sve njegove aktivnosti afirmatvne i da ne idu sa namjerom da se bilo tko uskrati za neko zakonom zajamčeno pravo. 

– Mi samo želimo da zaštitimo jednu veliku grupu građana koja je jako stradala u Domovinskom ratu i koja u ovom trenutku ne može načiniti demokratski iskorak prema potpunoj dvojezičnosti u Vukovaru. Želimo to riješiti na puno senzibilniji način po uzoru na Istru, gdje to nije riješeno po sili zakona već bilateralnim sporazumima, rekao je Iljkić. U Stožeru su sigurni da će bez problema prikupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma ali ipak kažu da je, kako god sve ovo završilo, iznimno važno poslati poruku Vladi što hrvatski narod misli o svemu u Vukovaru.

Ne mrzimo se

- Važno je poručiti da se ovom pitanju priđe ozbiljnije, dublje i s više senzibiliteta, a ne isključivo primjenom zakona po sili zakona. Ovdje se ne radi o mržnji. Živjeli smo skupa, živjet ćemo i dalje, ali trebamo regulirati odnose na način da je dobro i većinskom narodu, zaključio je Iljkić.

Na konferenciji za novinare predstavnici Stožera progovorili su i o načinu kako će se praviti razlika između "vukovarske“ i "nevukovarske Hrvatske“. Predsjednik Stožera Tomislav Josić rekao je da će sutra, prilikom održavanja prigodnog programa u dvorištu bolnice, odakle treba krenuti Kolona sjećanja, "vukovarska Hrvatska“ ostati izvan dvorišta bolnice.

- Podjela će biti jasno izražena i u koloni. Budimo jedinstveni, jer idemo se pokloniti boljima od nas, rekao je Josić koji nije želio reći na koji način će se podjela vidjeti i u samoj Koloni sjećanja. Dan prije održavanja Kolone sjećanja, koja će brojati desetke tisuća građana iz cijele Hrvatske i inozemstva, Vukovarci se samo nadaju da će sve proći mirno i bez izgreda.

Inače, tijekom protekle noći nepoznati počinitelj, ili više njih, skinuli su natpisnu s trojezičnim natpisom, sa zgrade u kojoj je smještena jedna politička organizacija . Radi se o ploči Partije podunavskih Srba, čiji je predsjednik Rade Leskovac, a koja je ispisana latinicom, ćirilicom ali i na engleskom jeziku.

Komentara 145

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
12:51 17.11.2013.

Hm, i tako mene opomenuše, izbrisaše mi komentare i skoro zabraniše pisanje i komentiranje na teme koje su aktualne. A samo sam napisao da Vukovar i danas trpi, da manjina terorizira večinu, da ovakvog bezobrazluka nakon agresije s istoka prijee 22 godine, nema nigdje. Ljudi nisu paragrafi, a kog je u ovoj sirotinji još briga za neke stavke zakona u pravnoj državi koja se urušila do bola. Ne može nitko dati prava manjinama, ako ih kao večina i sam nema. Svi smo mi u istoj priči, zaduženoj do besvijesti, samo neki besposličari, koji lijepe nazive ulica na dva pisma, trebali bi to učiniti i u Zemunu i u Beogradu i tamo pokazati svoju građansku svijest, a ne samo misliti na svoju osobnu promociju i korist, cicajuči samo hrvatski proračun i 22 godine rušiti isti.

AI
Ante III
11:33 17.11.2013.

Ako ste mogli bez cirilice dosad sad vam isto nebtreba.Samo provocirate

NO
noply
17:11 17.11.2013.

Rade leskovac zar on ne bi trebao biti u zatvoru za genocid nad hrvatima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije