Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
''Trendovi u kvaliteti života''

Ulazak u EU nije pomogao: Vratili smo se u 2007.

HZZ
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
08.12.2014.
u 21:42

Čak 60% ispitanih kazalo da si ne može priuštiti ni sedam dana odmora

Unatoč krizi, niskim prihodima, standardu i niskim razinama povjerenja u najvažnije institucije, pravni sustav, parlament i Vladu, kod građana se povećalo životno zadovoljstvo, sreća i subjektivno opće i mentalno zdravlje.

Došli znanstvenici

Tako je danas prof. dr. Liljana Kaliterna Lipovčan s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar sažela Izvješće o kvaliteti življenja u Hrvatskoj 2007. – 2012., što su ga na temelju rezultata anketnih istraživanja Europske zaklade za poboljšanje kvalitete života i rada (Eurofound) izradili stručnjaci Instituta Pilar i Instituta za javne financije. Na pitanja novinara kakva je kvaliteta života građana danas jer su istraživanja rađena u vrijeme kad su građani, osobito stariji, nezaposleni i oni s nižim prihodima, imali velika očekivanja od ulaska u EU, prof. Kaliterna Lipovčan kazala je da je Pilarov barometar hrvatskog društva iz 2014. pokazao da smo se po kvaliteti života vratili na 2007.

– Nadam se da ćemo se tu i zaustaviti – dodala je. Ako skeniranje našeg društva, svih pozitivnih i negativnih stvari s kojima žive građani i usporedba s EU 28 jučer nije zanimalo političare, zanimalo je mnoge znanstvenike i stručnjake koji su došli poslušati što kažu Daphne Ahrendt iz Eurofounda i Kaliterna Lipovčan. Među njima bili su neuropsihijatar Slavko Sakoman, predstojnik katedre za seksologiju s Filozofskog fakulteta Aleksandar Štulhofer i drugi.

Lošiji Litva, Grčka...

Prosječni raspoloživi prihod kućanstava u nas je znatno niži od europskog prosjeka i pao je sa 972 eura, koliko smo imali 2007., na 850 eura u 2012., dok je u EU 28 prosječni prihod kućanstava 2012. bio 2161 euro. Kako tjedno radimo više od građana EU 28, polovica građana ima problema s usklađivanjem privatnog i poslovnog života. Uz to je gotovo 60% ispitanika odgovorilo da si ne može priuštiti godišnje tjedan dana odmora, dok je u EU 28 taj postotak 35%.

Zabrinjava, kazala je Kaliterna Lipovčan, što naši građani ne vjeruju institucijama, s izuzetkom policije, a ni jedni drugima, što govori o lošoj kvaliteti društva. Po tome su od nas lošije samo Litva, Bugarska, Grčka i Rumunjska.

>>Čak 92 posto poduzetnika drži da su uvjeti za poslovanje loši

>>Hrvati nisu lijeni, rade više nego u većini zemalja

Komentara 8

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
12:54 08.12.2014.

Otkrivači tople vode ponovno u akciji.

LI
liskovaca
13:04 08.12.2014.

dobivaju li ti stručnjaci kakvu lovu za ovo istraživanje?

TH
than
13:13 08.12.2014.

Citajuci ovo ispada gotovo sve bolje 2012te godine nego 2007. Zasto ja nemam takav osjecaj ?!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije