Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjedočio Antonio Lekić:

'Perković u neovisnoj Hrvatskoj nastavio suradnju s KOS-om'

17.10.2014., Muenchen, Njemacka - Pocetak sudjenja Josipu Perkovicu i Zdravku Mustacu za ubojstvo Stjepana Djurekovica 1982. u Njemackoj.  Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
31.07.2015.
u 23:00


Postoje snimke na kojima Perković i Mustač razgovaraju o ubojstvu Đurekovića

Na suđenju šefovima Udbe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog ubojstva Stjepana Đurekovića posljednji svjedok prije ljetne stanke bio je Antonio Lekić, umirovljeni bojnik Hrvatske vojske i nekadašnji načelnik Odjela za tajnu pratnju obavještajne službe Hrvatske vojske.

Najutjecajniji obavještajac

Odlično poznaje metode djelovanja optuženih, a posebno Perkovića protiv kojega je još 1994., zajedno s Nikolom Krištom, Ivanom Drvišom i Mirom Lacom, podnio predstavku Odboru za nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora u kojoj se nalazila i kaznena prijava protiv Perkovića koju je tadašnje vojnom sudu podnio upravo svjedok Lekić. U opširnom svjedočenju iznio je podatak da je Josip Perković surađivao s KOS-om, obavještajnom službom JNA, i nakon uspostave neovisne Hrvatske te da je sa Zdravkom Mustačem još početkom devedesetih razgovarao o ubojstvu Đurekovića. Josip Perković je u tom razgovoru rekao da smatra da smatra kako Arkan, koji se u to vrijeme nalazio u hrvatskom zatvoru, nije ubio Đurekovića. Nakon nekog vremena Arkan je pušten iz zatvora.

Lekić u svom svjedočenju nije govorio samo o ulozi Perkovića u ubojstvu Đurekovića nego je dao i širi prikaz njegova djelovanja kao jednog od najutjecajnijih obavještajaca nakon uspostave neovisne Hrvatske. Zanimljivo je pratiti kako se Perković, bez obzira na to što je bio na visokom funkcijama u komunističkoj tajnoj službi, dobro snašao i nakon uspostave demokracije i zauzeo utjecajne pozicije u hrvatskim obavještajnim službama. Lekić je rekao da je do saznanja o Perkovićevoj upletenosti u nezakonite radnje došao u sklopu šire akcije vezane za istragu ratnog kriminala u Hrvatskoj vojsci. Istragu je na prijedlog Lekića odobrio tadašnji ministar obrane Gojko Šušak koji je nakon nekog vremena vršio pritisak da se istraga protiv Perkovića obustavi. To se u konačnici i dogodilo. Svi potpisnici predstavke protiv Perkovića morali su na kraju otići iz obavještajne službe. Lekić je iznio svoje spoznaje o tome kako je Perković nezakonito snimao razgovore s gotovo svima s kojima je bio u kontaktu.

Tuđmanova pozicija

Na jednoj od kaseta snimljen je razgovor Perkovića, tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca i bivšeg konzula SFRJ u Njemačkoj Marijana Kraljevića Kinga.

– Iz tih razgovora nedvojbeno se može zaključiti da su se ta ubojstva događala te da je samo pitanje tko su bili egzekutori – rekao je Lekić. Na pitanje je li Perković surađivao s tajnim službama SFRJ, rekao da je bilo logično da je do prvih slobodnih izbora surađivao sa svima jer mu je to bio posao. Kada je HDZ pobijedio na izborima, Perković je i dalje surađivao s KOS-om. I to je, nastavio je Lekić, bilo dijelom normalno sve dok Hrvatska nije bila priznata kao država. Na precizno pitanje je li Perković surađivao s KOS-om i nakon uspostave slobodne Hrvatske, Lekić je odgovorio potvrdno. Sud je zanimalo kako se u cijeloj situaciji postavio predsjednik Tuđman. Svjedok Lekić je rekao da ih je Tuđman primio i dao im formalnu podršku.

– Ali, pokazalo se, to je bilo samo formalno jer sve kasnije pokazuje da nismo imali Tuđmanovu podršku – zaključio je Lekić.

>>Josip Perković ilegalno snimao svoje šefove Šuška, Bebića, Boljkovca

>>Umirovljeni pukovnik JNA: Đureković je kvalificiran kao izdajnik

Komentara 15

BA
bakulušić
23:29 31.07.2015.

Mislim da će gospodin Nobilo pokušati pobiti iskaz svjedoka tvrdnjom da su to bila samo prijateljska druženja i obnavljanje uspomena.

Avatar zajutrak
zajutrak
23:58 31.07.2015.

Kako smo mi jadni, ovu zemlju cijelo vrijeme vode u propast udbaši i njihovi sinovi ..., a mi se dijelimo oko Zakona o braku :(

BL
Blizard
07:45 01.08.2015.

U kakvom je leglu crnih zmija Tudjman boravio ? Sve objašnjava kako su domoljubi nestajali jedan po jedan zatim premlaćivani kao Jastreb ,ubojstva mladih HSP-ovaca i kada je Hrvatska formirana kao "suverena demokratska zemlja ,eto Yoso gdje su crne zmije po Hrvate ugnijezdene!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije