Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bojkot komemoracije

U Jasenovac ne idu ni Bet Israel ni SNV, Romi odlučuju idući tjedan

jasenovac
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
08.04.2016.
u 18:00

– Ideje ustaškog pokreta se obnavljaju, veliča se ta ideologija – tvrdi Milorad Pupovac

Nakon što je početkom tjedna Koordinacija židovskih općina odlučila da neće ići na komemoraciju žrtvama logora Jasenovac te kao jedan od razloga za takvu odluku navela i relativizaciju i revitalizaciju ustaštva, istu odluku donijeli su i Židovska vjerska zajednica Bet Israel te Srpsko narodno vijeće, dok će Savez Roma u RH Kali Sara odluku donijeti idući tjedan.

Relativizacija zločina

“Na žalost, svjedoci smo da se umjesto pijeteta prema žrtvama i obveze sjećanja na progone i strahote stradanja u Drugom svjetskom ratu, takve komemoracije sve više koriste u svrhu razračunavanja različitih političkih i povijesnih svjetonazora. Za nas kao židovsku zajednicu neprihvatljivi su povijesni revizionizam, relativizacija zločina i pokušaj opravdanja i oživljavanja povijesno osuđenih pokreta i ideologija s kojima se u posljednje vrijeme sve učestalije susrećemo”, poručili su iz zajednice Bet Israel te ustvrdili kako podržavaju odluku Koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj o njihovu nesudjelovanju na ovogodišnjoj komemoraciji u Jasenovcu.

I Srpsko narodno vijeće nakon konzultacija jednoglasno je odlučilo da neće sudjelovati na komemoraciji, a za takvu odluku, tvrde, imaju niz razloga. Kao i Koordinacija židovskih općina, SNV kritizirao je stalni postav muzeja u Jasenovcu, kao i činjenicu da već više od tri godine nije imenovan Savjet Spomen-područja Jasenovac.

– Niz je događaja i aktivnosti iz kojih je vidljivo da se nastoji relativizirati, umanjiti pa i negirati zločine koje je u Jasenovcu i na drugim mjestima počinio ustaški pokret za vrijeme kvislinške NDH. U javnom prostoru mogu se čuti i vidjeti poruke kojima se obnavljaju ideje ustaškog pokreta, veliča njegova ideologija i njegovi predstavnici, što za posljedicu ima širenje govora mržnje i netolerancije prema političkim razlikama, etničkim i drugim manjinama – poručuje čelnik SNV-a Milorad Pupovac te dodaje kako, na žalost, adekvatnih odgovora, reakcija i kritika ovih zakonom kažnjivih pojava nema ni od političkih ni od pravosudnih institucija.

– Štoviše, oni koji upozoravaju na ovakve pojave, a među koje spada i naša institucija, nerijetko su predmet javnih napada i uvreda. Stoga u atmosferi u kojoj se vrijeđaju sjećanja na žrtve, u kojoj se negira stradanje, a veliča one koji su ga uzrokovali, ne preostaje nam drugo nego da na ovaj način upozorimo da je krajnji trenutak da se ovakvo stanje počne mijenjati – zaključuje Pupovac.

Savez Roma u RH jučer je raspravljao o ovoj problematici, a zastupnik romske, ali i židovske manjine Veljko Kajtazi u utorak će znati hoće li i oni u Jasenovac.

Hasanbegoviću je žao

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović jučer je pak rekao da će on ići na komemoraciju u Jasenovac te je izrazio žaljenje zbog bojkota te obljetnice. Službeno ga, kazao je, iz Koordinacije židovskih općina nisu izvijestili o svojoj odluci da ne sudjeluju na komemoraciji, koju su donijeli ovog tjedna, a to ga je, naglasio je, ražalostilo jer je logor Jasenovac mjesto posebnoga pijeteta, a posebno prema nevinim židovskim žrtvama koje su tamo stradale.      

>>Kako je Tomić izvrijeđao Hasanbegovića

>>Kraus: Ublažava se istina o ustašama

Komentara 79

Avatar arba_arba
arba_arba
18:46 08.04.2016.

Bilo bi lijepo da Milorad P. iz pijeteta prema zrtvama , svim zrtvama , prestane komemoraciju koristiti u dnevnopoliticke svrhe. Ali to od njega ocekivati je uzaludno, kao sto je uzaludno ocekivati da odustane, takodjer iz pijeteta prema zrtvama Vukovarara od "prava" na cirilicu u tom napacenom gradu. Covjek bez kulture koji velica svoje zrtve i istodobneo obezvredjuje tudju bol. Pohvala ministru Hasanbegovicu za njegovo dostojanstveno drzanje.

BA
barkod
18:51 08.04.2016.

Neka Tvrtko Jakovina, Hrvoje Klasić , veleposlanik Ivo Goldstein i slični povjesničari koji se smatraju znanstvenicima stručno i argumentirano objasne zašto " najveći sin jugoslovenskih naroda i narodnosti" nikad nije posjetio i poklonio se žrtvama Jasenovca. Od kada je samostalne , neovisne i demokratske Hrvatske u Jasenovac na poklon žrtvama moraju doći svi od Predsjednika ili Predsjednice , Premjera, razno raznih Ministara gotovo do čistaćice u Vladi i Saboru da bi se udobrovoljilo židovima, srbima, romima ... Strašna dvoličnost i ponižavanje službene vlade RH i većinskog naroda.

MA
Majur
18:25 08.04.2016.

Pupovac se našao pričati o relativiziranju....biznis-srbin koji 90-e relativizira gdje god stigne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije