Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
wi-fi u Zraku

U avionu ćemo moći telefonirati već od ljeta 2016.

avion
Foto: Borna Filić/PIXSELL
10.11.2015.
u 07:00


U Croatia Airlinesu odlučili da se zasad neće upuštati u takvu investiciju

Polako ali sigurno bližimo se danu kad ćemo zauvijek ostati bez još jednog mjesta na svijetu – već sada među jako rijetkima – na kojem nismo izloženi stalnom teroru zvonjave mobitela. Bežičnom internetskom vezom prve su počele eksperimentirati neke američke zrakoplovne kompanije, ali trend uzima maha i na europskom tlu. Čak i neke niskobudžetne aviokompanije, čija je usluga u nekim segmentima oskudnija nego kod klasičnih avioprijevoznika, već nude besplatne usluge wi-fija, a tom uslugom ovih se dana i kod nas reklamira kompanija susjedne države, Air Serbia. Od surfanja do telefoniranja, pak, samo je jedan korak. 

Njemačka Lufthansa online usluge planira nuditi od idućeg ljeta, a British Airways od sredine 2017. godine. Dok se jedni tome raduju, drugima nije drago što će i ta oaza u oblacima nestati. Istraživanje među tisuću Britanaca, recimo, pokazalo je da praktički svakom drugom odgovara da i u avionu bude online, međutim samo 18 posto želi da se telefoniranje dopusti i za vrijeme leta. Istovremeno, čak 44 posto ispitanika na letu ne treba i ne želi nijednu od te dvije mogućnosti.

Kako god bilo, domaća Croatia Airlines nije u krugu zrakoplovnih kompanija kojima je uvođenje usluge wi-fija u vlastitim avionima trenutačno prioritet broj jedan. Razmišljali jesu, ali i odustali iz vrlo opipljivih razloga. Iz hrvatskog nacionalnog prijevoznika odgovaraju, naime, kako su proveli analizu isplativosti uvođenja usluge kojom bi se putnicima omogućilo telefoniranje tijekom leta i korištenje besplatnog, wi-fi interneta.

Međutim, kažu, “s obzirom na ukupnu investicijsku vrijednost koja je nužna za opremanje zrakoplova suvremenom tehnološkom opremom, broj zrakoplova u floti i prosječnu duljinu leta od sat i 20 minuta, procijenjeno je da se zasad takva usluga neće uvoditi”. Inače, trenutačno se još kao djelomično ograničenje pokazuje činjenica da signal doseže uvis do 33.000 stopa, oko deset kilometara visine, ali tehnologija grabi velikim koracima i pitanje je trenutka kad će i ta granica biti probijena. 

>> Sjeo je u avion i pokraj sebe ugledao stranca. Nije mogao vjerovati što vidi

Komentara 3

DU
Deleted user
09:35 10.11.2015.

Meni je na ovoj fotki nesto drugo palo u oci: na izlazu za slucaj nuzde sjede troje djece sto je po medjunarodnim propisima strogo zabranjeno!!!

IV
ivanjoksimovic
08:44 10.11.2015.

Realno CA ne vozi na dalje destinacije, preko 3 sata u najvecoj meri, pa im nije ni potrebno. Mada poslovni ljudi vole da imaju wi-fi jer puno posla mogu da zavrse u avionu, te stoga imaju vise slobodnog vremena kad slete. Wi-Fi u avionina ni nena najveci broj kompanija u Evropi. To je vise trebd u Americi, na Bliskom istoku i u Skandinaviji, gde skoro sve kompanije imaju. U ovom delu sveta ima samo Air Serbia, ali i oni imaju tek od ove godine.

D1
d12345
14:31 10.11.2015.

Ne bih se vozio srpskim prijevoznikom ni da mi nude besplatnu kartu do Havaja i nazad....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije