Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda Vrhovnog suda

'Crkva može učiti mladež o svom stavu o gayevima'

16.10.2009., Zagreb - Jelena Coric Mudrovcic, vjerouciteljica OS Bartola Kasica na Jarunu, demantira navode da je djeci na satu vjeronauka rekla da su homoseksualci bolesni ljudi.  Photo: Igor Kralj/24sata
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
06.11.2015.
u 08:31


Jelena Ć. Mudrovčić učenicima je rekla da je homoseksualni čin neuredan

Katolička crkva ne diskriminira homoseksualce kada podučava da homoseksualnost nije ispravna.

Epilog je to svjetonazorsko-pravosudne trakavice koja je počela prije šest godina, u prvome procesu po Zakonu o suzbijanju diskriminacije, kada je lezbijska udruga Kontra tužila vjeroučiteljicu Jelenu Ćorić Mudrovčić jer je na vjeronauku u Osnovnoj školi Bartola Kašića u Zagrebu iznosila crkvene stavove o homoseksualnosti. Točnije, konačnu odluku donio je Vrhovni sud Republike Hrvatske odbacivši žalbu udruge Kontra i zaključivši kako je nastava vjeronauka izraz slobode vjeroispovijesti, što je zajamčeno Ustavom te da ni načelno ne može predstavljati akt diskriminacije.

"Sve je rečeno u presudi"

Vjeroučiteljica Mudrovčić i njezin odvjetnik Miroslav Šumanović zadovoljni su ovom odlukom i nemaju komentara osim da je "sve rečeno u presudi Vrhovnog suda". Vrhovni je sud, zapravo, potpuno potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu otprije četiri godine prema kojoj vjeroučiteljica u nastavi vjeronauka učenicima osmog razreda nije za homoseksualnost koristila termine "bolest, nastranost i anomalija", kako je tvrdila Kontra, nego je upotrebljavala formulacije iz vjeronaučnog udžbenika "S Kristom u život" u kojima se homoseksualnost ne objašnjava kao izopačenost, nego se navodi da su homoseksualni čini u sebi neuredni, protive se naravnom zakonu i ni u kom slučaju ne mogu biti odobreni. Crkva, naime, ne odobrava homoseksualnost i homoseksualne čine, koji su za Crkvu grijeh, ali istodobno ne osuđuje homoseksualce kao osobe te uči da ih treba "prihvaćati s poštovanjem, suosjećanjem i obazrivošću, izbjegavati prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije".

Sloboda vjeroispovijedi

Vrhovni sud ovom presudom potvrđuje da vjerske zajednice imaju pravo na svoj nauk i potvrđuje činjenicu da je vjeronauk izborni predmet, odobren od države te da je riječ o "slobodi vjeroispovijedi kao ustavnom i konvencijskom pravu iz propisa jače pravne snage od Zakona o suzbijanju diskriminacije", kako piše u presudi. "Nije povrijeđeno ni načelo razmjernosti jer su stajališta o homoseksualnosti izložena u okviru nastavne jedinice koja baš određuje temu homoseksualnosti u okviru predmeta namijenjenog samo onim učenicima čiji roditelji žele baš takvu poduku", piše u presudi Vrhovnog suda.

>>Papa i Crkva
 ne propagiraju homoseksualizam

>>Vatikan: Homoseksualci ne smiju ni na koji način biti diskriminirani

Komentara 145

SD
Salko Dinamitas
08:38 06.11.2015.

Kako se na cistom hrvatskom zove osoba koja je homoseksualac? Pa peder braco mila. Kakav gay kakvi bakaraci. jesmo li hrvati ili englezi?

DU
Deleted user
08:57 06.11.2015.

meni isto nije normalno gurati spolni organ u izmet

NA
NaDiMaK_
08:57 06.11.2015.

Normalno da može. A kontra i ekipica nek' vrate novce u proračun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije