Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novac za financiranje kampanje

Troje HDZ-ovih ministara ni lipe nije doniralo stranci. Plenković dao 30.000 kn, Dalić uplatila Pametnom

HDZ
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
26.10.2016.
u 10:05

HDZ-ov je veliki mecena i Mirko Habijanec. Naime, Habijančeva tvrtka Radnik HDZ-u je donirala ukupno 160.000 kuna

HDZ je i ove godine uspio prikupiti više od sedam milijuna kuna donacija, točnije 7,1 milijun kuna, što je 200.000 kuna manje nego što je utržila Domoljubna koalicija lani, ali za ove parlamentarne izbore HDZ-u su, uz tvrtke, vrlo izdašno donirali i njegovi članovi, posebice oni iz vrha stranke.

Iako su na prvi pogled HDZ-ovi najveći mecene tvrtke Agropromet d.o.o. iz Kusijevca u vlasništvu Zvonimira Širijana koji se bavi uzgojem goveda te Oštrc d.o.o u vlasništvu Marinka Zadre, koji su toj stranci uplatili po 200.000 kuna, što je najveći zakonski dopušten iznos koji pravne osobe u jednoj godini mogu donirati političkoj stranci, tu su i Lana commerce i Lana karlovačka tiskara koji su u uslugama HDZ-u donirali 200.000 kuna, odnosno 159.200 kuna.

HDZ-ov veliki mecena je i Mirko Habijanec. Naime, Habijančeva tvrtka Radnik HDZ-u je donirala ukupno 160.000 kuna, ali on je povezan i s građevinskom tvrtkom Bistra, u kojoj je šef Nadzornog odbora, koja je HDZ-u uplatila također 160.000 kuna. Dakle, te dvije tvrtke ukupno su HDZ-u donirale 320.000 kuna, a posebno je zanimljivo što je u tvrtki Radnik, gdje je Habijanec predsjednik uprave, član uprave SDP-ovac Ivan Knok.

Habijanec i Knok, koje su mediji nazvali koalicijom HDZ-ovih i SDP-ovih menadžera, odnosno njihova tvrtka Radnik, kupila je za 24 milijuna kuna nekretnine Kamenskog u Reljkovićevoj ulici u Zagrebu. Iz tvrtke Klemm sigurnost, u vlasništvu Josipa Klemma, jednog od lidera svojedobnog prosvjeda branitelja u Savskoj, HDZ-u je donirano samo 5062,50 kuna.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, ali i član Predsjedništva Žarko Tušek, HDZ-u su od svih ljudi iz vrha stranke donirali najviše, odnosno po 30.000 kuna, što je najveći dopušteni iznos koji strankama u jednoj godini mogu uplatiti fizičke osobe.

Izdašan donator bio je i bivši šef Sabora Željko Reiner koji je HDZ-ovu kampanju za parlamentarne izbore pomogao s 25.000 kuna. Glavni tajnik Gordan Jandroković uplatio je 20.000 kuna, ministar graditeljstva Lovro Kuščević također 20.000 kuna...

No u HDZ-ovu financijskom izvješću zanimljivije je ispalo tko stranci nije dao ni lipe. Tako u financijskom izvješću nije zabilježena donacija Davora Ive Stiera koji je postao ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade, kao ni Martine Dalić, ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, koja je uoči izbora 4000 kuna donirala stranci – Pametno.

Među donacijama nema ni kune od Vladimira Šeksa, Plenkovićeva savjetnika, odnedavno i člana Predsjedništva, ali i šefa Savjetodavnog vijeća HDZ-a, kao ni Mire Kovača, međunarodnog tajnika HDZ-a, ili Olega Butkovića, potpredsjednika HDZ-a i ministra prometa. Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić donirao je 5000 kuna, ali je njegov brat Jozo stranku pomogao s dodatnih 14.000. Prihodi HDZ-a iznose 10,4 milijuna kuna, od čega je 7,1 milijun od donacija, a 3,2 milijuna iz vlastitih sredstava. Rashodi za izbornu promidžbu manji su za dva milijuna kuna nego na prošlim izborima te ukupno iznose 13,569.851 kunu. Manjak prihoda od 3,160.685,83 kune bit će podmiren iz naknade troškova izborne promidžbe, kažu u HDZ-u.

>>Hasanbegović: Nikad ne bih davao donaciju HDZ-u jer sam službenik s '10 kredita'. 875 kn troškovi su mojih letaka

Foto: VLm

Komentara 41

ST
StjepanDržislav
10:22 26.10.2016.

Već ovo je dovoljan razlog da Martina Dalić podnese ostavku. plenković očito nije shvatio da stranka nije krug njegovih prijatelje nego veliki broj običnih članova koji su se naradili u svim predizbornim kampanjama i Marina Dalić kao ministrica ( ili bilo što u HDZ-ovoj vlasti) je osobna uvreda njima

ŠT
ŠtoReći
10:37 26.10.2016.

Lijepo, ovo su precizni podatci,a bilo bi lijepo kad bi sutra i narednih dana isto mogli pročitati o donacijama sdpa, idsa,hnsa...

ZO
Zonasumraka4
10:18 26.10.2016.

Martinu Dalić je potrebno pod hitno torpedirati iz Vlade dok se još nije učlanila u HDZ ako Plenki želi sačuvati biračko tijelo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije