Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
natječaj

Tristo policajaca čeka posao, a MUP preko tečaja dovodi nove

policija
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
03.03.2015.
u 19:36

Traži se 325 psihički i tjelesno zdravstveno sposobnih kandidata sa završenom četverogodišnjom srednjom školom koji nisu stariji od 28 godina, nisu kažnjavani i nisu članovi neke od političkih stranaka

Ministarstvo unutarnjih poslova jučer je raspisalo natječaj za upis polaznika u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih. Traži se 325 psihički i tjelesno zdravstveno sposobnih kandidata sa završenom četverogodišnjom srednjom školom koji nisu stariji od 28 godina, nisu kažnjavani i nisu članovi neke od političkih stranaka. Oni koji uspješno završe desetomjesečni tečaj – koji počinje u rujnu – postat će policajci. No, da uistinu počnu raditi policijski posao, ipak će morati pričekati. Naime, trenutačno je na čekanju i jedna cijela generacija lani završenih tečajaca, njih više od tri stotine. Kako to čekanje zna potrajati i dulje od godine, neki su “instant policajci”, kako ljude sa završenim tečajem nazivaju oni koji su se školovali za ovo zvanje, morali odustati od policijskog kruha i potražiti drugi posao. Valja napomenuti da trošak tečaja snosi MUP. On po polazniku navodno iznosi oko 50.000 kuna.

Najviše Slavonaca

– Što je čudno u tome ako se raspisuje novi tečaj u trenutku kada ni prijašnji polaznici nisu dobili posao? Pa ako nema novih tečajeva, znači da su nepotrebni oni koji ih na akademiji provode – ironično će Siniša Mihelić, predsjednik Općeg sindikata MUP-a RH.

Osim čekanja, Mihelić rukovodstvu zamjera i to što se, kako kaže, prilikom upisa ne vodi računa o geografskoj potrebitosti budućih policajca. Naime, na prekvalifikaciju iz nekog zvanja u policijsko ponajviše se javljaju Slavonci, a u blizini mjesta stanovanja ne mogu svi raditi jer su upravo postaje u Slavoniji i najpopunjenije. A kada Slavonac dobije posao u Dubrovniku, ispada da radi samo za trošak najma stana.

– Projekcija MUP-a o stvarnim potrebama nije dobra i zato je i ovaj tečaj samo bacanje novca. A policajaca itekako treba. Postaje su nepopunjene, nedostaje vođa ophodnji i detektiva. To su poslovi koje ne mogu raditi ljudi po završetku tečaja jer niti imaju osobno zvanje, niti staža da bi mogli za njega polagati – kaže Mihelić.

Nitko neće u Dubrovnik

Šef Sindikata policije Dubravko Jagić kaže da “zalihe” policajaca mora biti. U ovom sindikatu obrazlažu da zapošljavanje sporo ide jer da bi se zaposlio jedan policajac, u mirovinu moraju otići dva. Sindikat će tražiti da se to pravilo promijeni i da odlazak jednog u mirovinu znači zapošljavanje drugog policajca. I Sindikat policije kaže da je problem u nekim policijskim postajama nedovoljan broj ljudi. Kronično ih nedostaje, navode, u Istri, Zagrebu i Dubrovniku.

– Popunjava se granična policija, a za to vrijeme kopno kopni – obrazlažu.

U MUP-u kažu da tečajeve provode planski i da će svi polaznici koji su ga završili u konačnici dobiti posao. Samo moraju – pričekati.

>>Nema šanse da ove majice izdrže jedno ljeto, a kamoli dvije godine

>>Upravni sud: Smjena 
2439 
šefova 
policije nelegalna

Komentara 9

GU
General_U
21:34 03.03.2015.

koliko su ih utrpali u morh i mup i još im je malo partija zapošljava samo podobne.

GU
gustirna
21:05 03.03.2015.

Da je ovo pravna drzava dorh bi istrazio i ovu situaciju......nije vrag da crveni kmeri rade ove seminare i stvaraju, na nas trosak, policajce koji nikada nece biti policajci bez da od toga nema nista u đepu.....dajte molim vas,rekla bi crvena barunica

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
19:52 03.03.2015.

... i pendrek-party može početi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije