Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJNE AMERIČKIH DOPISA

Transfer ruskog S-300 s atašeom SAD-a dogovarala i Željka Antunović

Željka Antunović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
18.04.2017.
u 13:15

Wikileaks objavio dokument prema kojem su Jozo Radoš i Željka Antunović obećali, ali ne i omogućil, isporuku S-300 američkoj vladi

Tema “Večernjeg lista” u kojoj je objavljen popis oružja ruske proizvodnje koje je Hrvatska nabavljala u ratu 90-ih godina prošlog stoljeća i dalje izaziva brojne reakcije u RH, službene Moskve, a naročito u susjednoj Srbiji. Jedan od najintrigantnijih dijelova te priče je onaj o nabavi tada, a i sada, najubojitijeg protuzrakoplovnog i proturaketnog sustava današnjice – ruskog S-300.

Tada, početkom 1995., to je bio prvi takav sustav koji je napustio teritorij bivšeg Sovjetskog Saveza, pa je odmah postao ultimativno važan svima koji su željeli zaviriti u rusku tehnologiju.

Posebno je uvid u tajne tog sustava zanimao SAD, jer je želio otkriti kako to da je S-300 toliko nadmoćniji od njihova raketnog sustava Patriota koji ruši zrakoplove, rakete i ostale letjelice.

Hrvatska taj sustav nikada nije kompletirala, a 2004. mu se, prema pričama svjedoka, gubi trag. Kako već 16 godina traje i sudski proces u kojemu trgovac oružjem Zvonko Zubak traži plaćanje sustava ili nagodbu s državom, svjedoci poput bivšeg predsjednika Stjepana Mesića svjedočili su da je sustav bio uskladišten u RH sve do dolaska Vlade Ive Sanadera, koji je Mesiću, navodno, između redaka kazao da više nije u RH, nego da je završio u SAD-u.

Željka Antunović oštro je reagirala na objavu te teme kazavši da je Zubak u RH uvezao samo gomilu starog željeza i opasne pirotehnike te da je sustav isplaćen. Dodala je da valja pitati Sanadera gdje je završio.

O transferu S-300 iz Hrvatske, međutim, dokumente je objavio i Wikileaks, odnosno povjerljivi dopis američkog veleposlanika, tada Ralpha Franka, koji 23. studenoga 2003. obavještava “SecDef”, američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda, uoči njegova dolaska u RH, dokle je stigla “akvizicija S-300”.

Frank piše u Washington da su tadašnji “zadnji hrvatski ministri obrane (Jozo Radoš i Željka Antunović) obećali, no još nisu omogućili, isporuku S-300 američkoj vladi”. Spominje da je “hrvatski sustav nekompletan, ali vrlo poželjan”.

Frank dodaje da je ministrica obrane “Antunović usko surađivala s našim vojnim atašeom u organizaciji transfera tog sustava vladi SAD-a, ali je ostala bez političke potpore i vremena i prije no što su parlamentarni izbori zaustavili transfer”.

Frank Rumsfeldu objašnjava da su “dijelovi sustava namijenjeni za korištenje američkom ratnom zrakoplovstvu radi isprobavanja i vrednovanja budućih generacija zrakoplova”.

Spominje i da je aktualan spor između Vlade RH i nabavljača oružja Zvonimira Zubaka oko vlasništva nad S-300 te da je proces na sudu “zaključan”. Frank izlaz iz te situacije, koja očito ne odgovara američkoj želji za transfer S-300 u SAD, vidi u “obilaznom rješenju”.

Ustupanje posjedovanja, a ne vlasništva, moguće je obilazno rješenje za Vladu RH, piše Frank. Prijepis tog dokumenta iz 2003. objašnjava zapravo sve – za S-300 zainteresiran je SAD kako bi buduće generacije zrakoplova učinio imunima na ruske S-300.

Hrvatski ministri obrane, dakle Radoš i Antunović, sigurno ne bez znanja premijera (Račana), dogovarali su isporuku sustava SAD-u. Slaže se to i s pričom da je sustav “nestao” 2004., u vrijeme Vlade I. Sanadera.

Večernji saznaje da je o sporu oko sustava na sudu svjedočio i Andrija Hebrang, koji je 1998. bio ministar obrane, te kazao da mu je bilo poznato da je dio S-300 isporučen, te da sustav nije plaćen. On je taj dug stavio u skupinu “neprioritetnih plaćanja”, s obzirom na to da nije imao svu dokumentaciju.

Sjeća se, što je jako zanimljivo, da S-300 nije bio uveden u popis oružja kojim raspolaže OS RH! No, Hebrang potvrđuje da je internom provjerom saznao da je isporučeno 70% sustava. Dodao je da kompletiranje sustava nije bilo prioritet jer je rat završen.

Hebrang je tako potvrdio da je Zubak isporučio 70% sustava i da nije plaćen, nego je dug “zaleđen” jer Hebrang nije imao svu dokumentaciju. Dug je još zaleđen, premda je za S-300 očito nađeno “obilazno rješenje”, pa više i nije u RH. 

>> Novi ruski pritisak na Hrvatsku: Isporučili smo vam S-300, gdje su nestale rakete?

>> 'Srbija se uznemirila jer činjenica o ruskom naoružavanju Hrvatske ruši mit da je Rusija njihov ekskluzivni prijatelj'

Komentara 97

NE
Nenadjebivi
13:57 18.04.2017.

Jozo Radoš je bio uvjerljivo daleko najgori hrvatski ministar obrane a vjerovatno i najgori ministar uopče .

MA
Marko Antonije
13:52 18.04.2017.

Banda !

NV
novo vriijeme
13:36 18.04.2017.

Odvratni političari i beskradno štetni za Hrvatsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije