Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas U VEČERNJEM

Tonči Tadić o novom životu: Zasitio sam se politike

naslovnica
04.12.2016.
u 00:00

Bivši saborski zastupnik HSP-a danas je koordinator istraživanja nuklearne fuzije u Hrvatskoj

Nekad perjanica HSP-a, i to u doba kad su u Saboru imali čak sedam zastupnika, Tonči Tadić danas je potpuno digao ruke od politike i posvetio se znanosti. Trenutačno radi na projektima na Institutu Ruđer Bošković, a u intervjuu govori o nuklearnom naoružanju, svijetu nakon Trumpa, HSP-u i svom životu u Japanu.

Dio života proveli ste u Japanu. Kako ste zapravo dospjeli onamo, zašto ste otišli u Zemlju Izlazećeg Sunca?

U Japanu sam boravio 15 mjeseci tijekom 1997. i 1998. na poslijedoktorskoj stipendiji japanske Agencije za znanosti i tehnologiju – STA. Bio sam u Ikedi pokraj Osake, u institutu ONRI-AIST, koji je dio japanskog ministarstva industrije i vanjske trgovine – MITI. U Japanu je MITI od posebne važnosti, nešto kao ministarstvo obrane u drugim zemljama, a biti službenik MITI-ja ima posebnu težinu. Tamo sam dospio zahvaljujući prijateljstvu s Yoshiakijem Mokunom iz ONRI-ja te uz potporu šefa njihova laboratorija Yujija Horina. Oni su me prijavili na STA stipendiju, odnosno prijavili su me kao potrebnog za njihov institut. Znali su da IRB ima iskustvo s akceleratorima i ionskim mikroskopima, znali su da razvijamo detektore X-zraka s kristalom i tražili su nekoga tko će im u tome pomoći. Japanci svoje poslijedoktorske stipendije ne daju zato da te oni nešto nauče, nego zato da im pomogneš. Uz to, svaki od tih 200 doktora fizike, biologije, kemije ili elektronike, koliko ih godišnje dobije stipendiju, sutra je veza Japana s institutima i sveučilištima u Europi, Americi, Kini, Rusiji...


Kakav je bio život u toj zemlji, jeste li se teško priviknuli na njihov mentalitet?

Neobično je živjeti u zemlji u kojoj je sve organizirano, sve je isplanirano i sve funkcionira. Mislim sve dok se nešto ne dogodi, recimo neka katastrofa, nešto što nije bilo u planu. Mi smo, za razliku od njih, kraljevi improvizacije. Ono što kod njih rješava organizacija i sustav, kod nas se rješava osobnom inicijativom jer ni sustava ni organizacije najčešće nema...

>>Cijeli intervju pročitajte u nedjeljnom tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Upozoravao je: Rusi preko Hrvatske žele na toplo more

>>Vodič za preživljavanje Stipe Božića: Ako se izgubite, ne paničarite, nego ostavljajte tragove

>>M. Vidović najtraženiji je bjegunac iz Hrvatske

>>Večernji na Kubi: I dalje ćemo živjeti kao da je Castro živ

Komentara 6

Avatar unfeeling
unfeeling
22:15 03.12.2016.

Najpametniji političar u novijoj povijesti Hrvata.

TA
taxiico
23:21 03.12.2016.

i njega splicani nisu htjeli izabrati za gradonacelnika na izborima. mi hrvati...

ST
Stjef
00:41 04.12.2016.

Odličan lik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije